Ιωάννης Μάζης: Η Γαλλική Δημοκρατία είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης. Καλά κάνει ο Μητσοτάκης και στηρίζει τον Ευρωστρατό.
Την ελληνογαλλική συμφωνία για τις φρεγάτες Belharra, τη μάχη που έδωσε για την επίτευξή της και τις προεκτάσεις της ανέλυσε ο Ιωάννης Μάζης.
Για το άρθρο 2 είχα γράψει, ότι προέβλεπε στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση απειλής εδαφικής κυριαρχίας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων.
Το ερώτημα είναι η ερμηνεία που επιδέχεται η αμυντική συνδρομή όσον αφορά κάποιες ορολογίες που προκαλούν μία δημιουργική ασάφεια.
Το θέμα του ευρωπαϊκού στρατού. Καλά κάνει ο Μητσοτάκης και στηρίζει το θέμα, όπως και ο Μακρόν.
Η Γαλλική Δημοκρατία είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης.
Τί χρειάζεται για να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα;
Χρειάζεται το Αιγαίο και τις προεκτάσεις του και στην Κύπρο.
Η πολιτική της Γαλλίας δεν είναι επεκτατική είναι υποκατάσταση του κενού ισχύος που αφήνει η αποχώρηση των ΗΠΑ.
Η Γερμανία δεν έχει τη δυνατότητα να παρεμποδίσει τη Γαλλία.
Δεν συμφέρει την Ευρώπη να μην καλύψει το κενό των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση της Μέρκελ γιατί θα βρεθεί έκθετη στα συμφέροντα. Αυτά απαιτούν στρατιωτική στήριξη.
Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Ιωάννης Μάζης στην εκπομπή «Επί του πιεστηρίου» στο Kontra Chanell με τον Γιώργο Σιαδήμα και τον Βασίλη Σκουρή στις 1 Οκτωβρίου 2010.
To who is who το Ιωάννη Μάζη
Ο Δρ Ιωάννης Μάζης είναι Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών.
Ειδικεύεται στη γεωπολιτική ανάλυση και συγκεκριμένα, στη συστημική γεωπολιτική ανάλυση και σε ζητήματα Διεθνούς Ασφάλειας.
Είναι διευθυντής προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου.
Επιπλέον, είναι διευθυντής του επιστημονικού εργαστηρίου “Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας” και Διευθυντής του ΠΜΣ “ Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας” στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι συγγραφέας πολυάριθμων επιστημονικών δημοσιεύσεων για τη γεωπολιτική Θεωρία και Πράξη, την διεθνή ασφάλεια, καθώς και για τις μορφές, τη δομή και τη λειτουργία του διεθνούς ισλαμιστικού κινήματος.
Διδάσκει σε όλες τις Μεταπτυχιακές Σχολές Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι αφενός τα ζητήματα μεθοδολογίας στη γεωπολιτική ανάλυση και αφετέρου, η προώθηση της έρευνας στο γεωπολιτικό σύστημα της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών από το 2020. Τιμήθηκε με το Παράσημο του «Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικος» της Γαλλικής Δημοκρατίας και με τον τίτλο του «Fellow of The Royal Society of Arts» του Ηνωμένου Βασιλείου.
Επίσης, είναι διευθυντής της επώνυμης Έδρας Γεωπολιτικής «ΗΡΟΔΟΤΟΣ» του ελληνικού ΓΕΕΘΑ.
Ακαδημαϊκοί τίτλοι
Διδακτορικό Επικρατείας της Γαλλικής Δημοκρατίας (Doctorat D’État es Lettres et Sciences Humaines-Géographie économique), Ινστιτούτο Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αίξ-Μασσαλίας ΙΙ, Αίξ αν Προβάνς της Νοτίου Γαλλίας.
Δίπλωμα Εμβριθών Σπουδών (DEA) (Γεωγραφία Μεταφορών Εμπορευμάτων και Ανάλυση Χώρου), Ινστιτούτο Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αίξ-Μασσαλίας ΙΙ, Αίξ αν Προβάνς της Νοτίου Γαλλίας.
Διπλωματούχος Μηχανικός, Τμήμα Τοπογράφων και Αγρονόμων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr