Σάββας Καλεντερίδης: Πέθανε ο Ερντογάν; Ο πολιτικός θάνατος του και η επόμενη μέρα στην Τουρκία

Τη φημολογία περί εγκεφαλικού ή θανάτου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει πυροδοτηθεί στα τουρκικά ΜΜΕ και το διαδίκτυο σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, αρθρογράφος, συγγραφέας, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή ZOOM στις 3 Οκτωβρίου 2021.

Το ρεπορτάζ

Στις 3 Νοεμβρίου ο δημοσιογράφος Φατίχ Τεζτζάν σε βίντεο του αναρωτήθηκε: «Είναι νεκρός ο Ερντογάν;». Η ερώτηση του δημοσιογράφου έγινε επειδή στο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου δεν συμπεριλήφθηκε το συμβούλιο του AKP που πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη, το οποίο και ακυρώθηκε.

Το πρόγραμμα του Ερντογάν ξεκινά στις 14:45 όπου ο Ερντογάν θα παρουσιάσει στο Μπεσττέπε του επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Τουρκικού Συμβουλίου, Μπαγντάντ Αμρέγιεφ,

Στη συνέχεια θα συναντήσει κάποιους πρεσβευτές. Στις 15:30 θα συναντηθεί με τον Λιθουανό πρέσβη, Ricardas Degutis, στις 16:15 με τον πρέσνη του Κατάρ Mohamed Nasser Jassim M. Al Thani, στις 17:00 με τον Μογγόλο Πρέσβη, Gombosuren Munkhbayar και τέλος στις 17:45 με τον Ουκρανό Πρέσβη, Vasyl Bodnar.

Ποιός είναι ο Φατίχ Τεζτζάν

Γεννήθηκε το 1976 στην περιοχή Bakırköy της Κωνσταντινούπολης. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο Behçet Kemal Çağlar στην Κωνσταντινούπολη το 1993. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Σπάρτη, το Τσανάκκαλε και τη Σιίρτ την περίοδο 1996-1997.

Μετά το στρατό επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην Ιστορία των Θρησκειών, στις Σπουδές Κορανίου και Χαντίθ, στη Νεώτερη Ιστορία και στις Διεθνείς Σχέσεις. Δημοσίευσε μία σειρά θεοπολιτικών ερευνών σχετικά με τον «Πόλεμο του Κόλπου και την Τορά» και «Αμερικανικές εταιρείες που πωλούν όπλα στο Ιράκ», οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Salam το 1998.

Το 1999, διαχειρίστηκε μια από τις πρώτες διαδικτυακές ισλαμικές πλατφόρμες της Τουρκίας.

Άρθρα του φιλοξενούνται σε ιστότοπους, περιοδικά και εφημερίδες. Έχει παρουσιαστεί ως καλεσμένος σε πολλές εκπομπές για τη Μέση Ανατολή και Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Το 2010, πραγματοποίησε έρευνα νεώτερης ιστορίας ερευνώντας σχεδόν 1000 βιβλία για την Τουρκική Δημοκρατία, τον Κεμαλισμό και τη Θρησκεία. Επικεντρώθηκε στη Θρησκεία του Χανιφισμού και στο Επαναστατικό Ισλάμ και έδωσε πολυάριθμα συνέδρια και σεμινάρια.

Παρακολούθησε στενά την Αραβική Επανάσταση που ξεκίνησε εκείνη την εποχή και επεκτάθηκε στις μουσουλμανικές χώρες.

Τον Αύγουστο του 2011, εισήλθε στη Χάμα και στι Ιντλίμπ, οι οποίες βρίσκονταν υπό βομβαρδισμό. Ήταν ο πρώτος Τούρκος δημοσιογράφος που πήγε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της Συριακής Επανάστασης. Βρέθηκε στη Συρία πολλές φορές κατά την περίοδο ίδρυσης και σύγκρουσης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, είχε συναντήσεις με ανώτερα στελέχη του Ελεύθερου Στρατού και του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά το πραξικόπημα στην Αίγυπτο, ταξίδεψε στο Κάιρο και επικοινώνησε με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ανέλαβε δράση στην πλατεία Rabia Adeviye και μετέφερε πληροφορίες στην Τουρκία μέσω ζωντανών διαδικτυακών συνδέσεων. Είναι ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας analizmerkezi.com.