Τα δεδομένα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα της ύπαρξης ενός θερμού καλοκαιριού από πλευράς Τουρκίας ανέλυσε ο Ιωάννης Βαληνάκης.

Ο κ. Καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1 Κύπρου υποστήριξε, ότι η Τουρκία του Ερντογάν δεν θα αλλάξει πολιτική. Ίσα ίσα αισθάνεται δυνατός λόγω και του εκβιασμού που ασκεί στο ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Βλέπουμε και το πλωτό γεωτρύπανο που ετοιμάζεται. Βλέπουμε ότι ετοιμάζονται για τετελεσμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ, την Ελληνική και στην περιοχή κάτω από την Κρήτη.

Η Τουρκία θέλει την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης. Οι αναθεωρήσεις των συνθηκών γίνονται δια της σύγκρουσης. Δεν γίνονται εύκολα μέσω νομικής οδού. Άρα θέλει να προκαλέσει σύγκρουση. Αυτήν την συνθήκη την έχει αλλάξει στο βόρειο μέρος της Συρίας και του Ιράκ. Συνεπώς με την απειλή και τη χρήση βίας θέλει να επιβάλλει τις απόψεις της. Η Ελλάδα και η Κύπρος τί έχουν να αντιπαρατάξουν;

Να κάτσουν Ελλάδα και Κύπρος να σκεφτούν σοβαρά και όχι να αναμασούν αυτά που λένε 40 χρόνια. Πρέπει να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα. Φτάνουν πια οι ενημερώσεις… Πρέπει να υιοθετήσουμε έξυπνες κινήσεις και διεκδικήσεις.