Νίκος Ανδρουλάκης: Την άποψη, ότι αυτήν τη συγκυρία που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και την κορύφωση των αναθεωρητικών τάσεων της Τουρκία, η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει δράση και να επωφεληθεί μέσω της δημιουργίας μίας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία θα παρέχει ασφάλεια και ευημερία στους κατοίκους της Ευρώπης, εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα εθνικά ζητήματα, καταθέτοντας πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που αγγίζουν τα ελληνοτουρκικά θέματα, με βάση την οικοδόμηση ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.
Πρώτον μίλησε για εμπάργκο όπλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, όπως κάνουν οι Αμερικάνοι με τα F-35.
Δεύτερον αναφέρθηκε για κυρώσεις σε επιχειρηματίες Τούρκους στενά συνδεδεμένους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Κυρώσεις σε αυτούς που υποστηρίζουν το καθεστώς. Δεν γίνεται μαζί με τον Ντεμιρτάς στη φυλακή και άλλους Κούρδους βουλευτές και ένα κόμμα εκτός νόμου. Εδώ μιλάμε για απολυταρχικά φαινόμενα. Αν δεν αντιδράσουμε σε αυτά τα φαινόμενα είναι νομιμοποιήση τους.
Ο Ερντογάν αν τον αφήσουμε θα συνεχίσει την κλιμάκωση στο εσωτερικό. Θα έχουμε μία χώρα 80 εκατ.ανθρώπων σε αστάθεια στην περιοχή μας. Θα κάνει νέα εισβολή στη Συρία. Κλιμακώνει στο Κυπριακό. Εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα. Έχει καθαρή θέση διχοτόμησης. Όλα αυτά είναι μπροστρά μας. Πρέπει η Ευρώπη να ξυπνήσει», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης.
Όταν ερωτήθηκε από τον Νίκο Χατζηνικολάου, αν μπορεί να γίνει αυτό όταν στην Ελλάδα είμαστε διχασμένοι, ο πολιτικός αρχηγός απάντησε:
«Όταν ξεκίνησα την πρόταση για το εμπάργκο ήμουν μόνος. Σιγά σιγά με Γερμανούς, σοσιαλοδημοκράτες το προχωρήσαμε. Δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση. Πολλοί ευρωπαϊκοί λαοί θεωρούν κίνδυνο τον Ερντογάν. Ας το εκμεταλλευτούμε σωστά. Και να οικοδομήσουμε και μία άλλη ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.
Ας εκμεταλλευτούμε, ότι οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν την αστοχία της Μέρκελ, με τον Πούτιν. Μην αφήνουμε τις ευκαιρίες να περνούν. Διότι μπορούμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Δεν έχει τύχη μία Ευρώπη που η ασφάλειά της είναι στα χέρια των Αμερικάνων. Η ενέργειά της, ένα μεγάλο κομμάτι, στα χέρια των Ρώσων. Η παραγωγική της βάση στα χέρια των Κινέζων. Πρέπει να κάνουμε κινήσεις πολιτικής ενοποίησης. Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει.
Η Ευρώπη δεν δίνει λύσεις σε όλα. Μπορούμε όμως, να πρωταγωνιστήσουμε σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που θα βοηθήσει την Ελλάδα. Δείτε τους εξοπλισμούς. Εμείς εδώ συνεχώς ξεκινάμε νέους εξοπλισμούς».
Μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά στα εξοπλιστικά; «Μπορούμε να κάνουμε λελογισμένους εξοπλισμούς. Όπως έγινε με τη συμφωνία με τους Γάλλους. Εθνικά πρέπει να κάνουμε στρατηγικές συμμαχίες.
Ήταν σωστή η συμμαχία με τους Γάλλους. Αλλά παράλληλα πρέπει να οικοδομηθεί η κοινή άμυνα. Δηλαδή τα ευρωπαϊκά κράτη να κάνουν συμπαραγωγές. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι καταναλωτής εξοπλισμών, χωρίς να παράγει. Αυτό δεν βοηθά την οικονομία μας. Τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά.
Εγώ ενοχλήθηκα, πέρσι, όταν ο κ. Δένδιας πήγε στον κ. Τσαβούσογλου και είπε, γιατί θέλετε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, όταν υπάρχει το Casus Beli. Αν η Τουρκία αφαιρέσει το Casus Belli θα αποστρατιωτικοποίησουμε τα νησιά μας; Δεν υπάρχει κανένα στρατιωτικοποίησης! Η συμφωνία με την Ιταλία για τα Δωδεκάνησα δεν έχει μέσα την Τουρκία. Το Βόρειο Αιγαίο είναι με τη συμφωνία του Μοντρέ. Πρέπει να προσπεράσουμε αυτά τα θέματα. Το δίκαιο είναι με το μέρος μας.
Αρκεί να οικοδομήσουμε ευρωπαϊκή στρατηγική στα εξοπλιστικά προγράμματα και μετά στον ευρωστρατό. Ευρωπαίοι φαντάροι. Να νιώθουν ασφάλεια οι πολίτες, από την Εσθονία μέχρι την Κύπρο και την Ελλάδα. Αν ενώσουμε τους φόβους μας ως Ευρωπαίοι, είτε αυτός είναι Πούτιν είτε Ερντογάν, να είστε σίγουροι, ότι θα προσπεράσουμε και τις γερμανικές ιδεοληψίες και τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα», ανέφερε.
Φοβάται ο Νίκος Ανδρουλάκης για ένα θερμό επεισόδιο; «Ο Ερντογάν δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο. Γιατί η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ερντογάν θα προκαλέσει προβλήματα τεράστια στο εσωτερικό της Τουρκίας. Το HDP στο τελευταίο συνέδριο του οποίου ήμουν παρών ήταν το μόνο κόμμα της Τουρκίας, το οποίο όταν έκανε ο Ερντογάν την Αγιά Σοφιά Τζαμί, πήγε απέναντι σε αυτήν την απόφαση. Το λέω γιατί κάποιοι στην Ελλάδα λέει να φύγει ο Ερντογάν. Ποιός θα έρθει όμως μετά τον Ερντογάν; Να φύγει, αλλά να έρθει ένα πρόσωπο με αξιοπιστία. Αν έχουμε τον κ. Κιλιτσντάρογλου... Στην Τουρκία αυτήν τη στιγμή δυστυχώς υπάρχει ράλλι ακραίου εθνικισμού. Εύχομαι ο επόμενος ηγέτης της Τουρκίας να είναι μετριοπαθής, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Δεν θέλουμε ηγέτες, οι οποίοι διχάζουν τους λαούς τους.
Κληθείς να σχολιάσει την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «μπροστά στη δίψα του να κρατήσει την καρέκλα της εξουσίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει τα πάντα. Θα εργαλειοποιήσει το προσφυγικό, την επιθυμία της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τα θέματα που αφορούν στο κυπριακό και στα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Θα εργαλειοποιήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κ. Ερντογάν να εκβιάζει την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε την πρότασή του για εμπάργκο όπλων από τις ευρωπαϊκές χώρες προς τη γείτονα και για στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα της κυβέρνησης Ερντογάν και σε Τούρκους επιχειρηματίες οι οποίοι στηρίζουν το καθεστώς.
Επέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό για έλλειψη συνεννόησης και συναίνεσης στα εθνικά θέματα. «Ο κ. Μητσοτάκης αν θέλει συναίνεση στα εθνικά θέματα, πρέπει να υπάρχει συνεννόηση στο προσκήνιο και όχι αυτό που έγινε προχθές. Είναι ντροπιαστικό για τον Έλληνα πρωθυπουργό να μας ενημερώνουν ο Καγκελάριος της Γερμανίας και ο υπουργός 'Αμυνας της Αμερικής για το τί προτίθεται να κάνει. Αυτό είναι αδιανόητο!» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την αποστολή νέου οπλισμού προς την Ουκρανία.
«Τα ευρωπαϊκά κράτη δε μπορεί να χωρίζονται σε καλά και κακά. Φιλικά στη Ρωσία ή απέναντι στη Ρωσία. Πρέπει να υπάρχει μία κοινή στρατηγική, άρα ό,τι όπλα στείλουμε από εδώ και πέρα στην Ουκρανία να γίνει με έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό» πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.