Για ποιές κυρώσεις μιλάμε; Ρωσία και ΗΠΑ αποφεύγουν τις κυρώσεις μέσω Τουρκίας, για να περιορίσουν τις απώλειες, την ώρα που η άνοδος των τιμών στα αγαθά στραγγαλίζει τον κόσμο.
Δείτε την εκπομπή Monitor:
Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα «Al Ghad, οι δυτικές κυρώσεις έδωσαν στον τουρκικό τομέα ορυκτών την ευκαιρία να γίνει «αποθήκη και γέφυρα», αναφέροντας την αυξημένη επιθυμία των ρωσικών εταιρειών να αγοράζουν από την Τουρκία και των εταιρειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πωλούν στη Ρωσία μέσω της Άγκυρας.
Συγκεκριμένα Çetin Tecdelioglu, επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Μεταλλικών και Μη Μεταλλικών της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι η ρωσική ζήτηση για τουρκικά προϊόντα που η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να φέρει από ευρωπαϊκές εταιρείες, έχει αυξηθεί και οι τουρκικές εταιρείες έχουν λάβει ερωτήματα από ευρωπαϊκές εταιρείες για να προμηθεύουν τη Ρωσία μέσω Τουρκίας.
«Ό,τι δεν μπορεί να αγοράσει (η Ρωσία) από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, το αγοράζουν από εμάς», είπε στους δημοσιογράφους. Ξεχωριστά, πολλές εταιρείες της ΕΕ σχεδιάζουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία μέσω Τουρκίας».
«Θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία ως αποθήκη και γέφυρα, ενώ η Ρωσία θέλει προμήθειες από την Τουρκία», πρόσθεσε και σημείωσε ότι αυτό αποτελεί «ιστορική ευκαιρία» για τις τουρκικές εταιρείες.
Δεν κατονόμασε τις εμπλεκόμενες εταιρείες και δεν διευκρίνισε τον αριθμό τους, αλλά είπε ότι παράγουν χαλκό, αλουμίνιο, οικιακές συσκευές και μηχανήματα.
Για τους λάτρεις των αριθμών, να αναφέρουμε, ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας μεταλλικών και μη μεταλλικών ορυκτών ανήλθαν σε 8,9 δισεκατομμύρια λίρες (495,58 εκατομμύρια δολάρια) τους πρώτους επτά μήνες του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης, αυξημένες κατά 33 τοις εκατό σε ετήσια βάση, και αυτές οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν το 6,2 τοις εκατό των συνολικών εξαγωγών της Τουρκίας .
Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι τουρκικές εξαγωγές ορυκτών στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 26 τοις εκατό από έτος σε έτος σε 170 εκατομμύρια δολάρια στις 8 Αυγούστου.
Φύσκα οι αποθήκες στην Τουρκία
Εν τω μεταξύ την ίδια χρονική συγκυρία, η εφημερίδα Dünya επικαλούμενη ανθρώπους της βιομηχανίας logistics ανέφερε, ότι οι αποθήκες στα λιμάνια της Τουρκίας είναι γεμάτες με εμπορεύματα που κατευθύνονται προς τη Ρωσία.
Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, οι αποστολές γίνονται συχνά από τουρκικές εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων, κυρίως δια θαλάσσης, επειδή παγκόσμιοι κολοσσοί έχουν σταματήσει να μεταφέρουν αγαθά στη Ρωσία. Χρησιμοποιούν επίσης διαδρομές μέσω ξηράς, αέρος και σιδηροδρόμου.
Στο λιμάνι της Μερσίνας γίνεται το αδιαχώρητο. Εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών logistics στην Τουρκία ανέφεραν, ότι λόγω των φορτίων που έρχονται από όλο τον κόσμο και πρόκειται να μεταφερθούν στη Ρωσία, οι αποθήκες είναι γεμάτες μέχρι το ταβάνι.
Ακούστε και το άλλο που! Πολλές εταιρείες της ΕΕ έχουν ήδη αγοράσει αγαθά από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδονησία και τα στέλνουν στη Ρωσία μέσω Τουρκίας. «Για παράδειγμα, τα κλιματιστικά της γερμανικής Bosch παράγονται στην Ταϊλάνδη και από εκεί στάλθηκαν στη ρωσική αγορά.
Μεγάλες εταιρείες όπως η Maersk και η Hapag Lloyd ακύρωσαν τα δρομολόγιά τους προς τη Ρωσία. Βρήκαν όμως μία εναλλακτική οδό... Όλα αυτά τα εμπορευματοκιβώτια έρχονται στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη ή τη Μερσίνα. Από εκεί, οι μεταφορές γίνονται μέσω (εταιρειών) Medkon, Akkon, Arkas και Fesco και μεταφέρονται στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ στον Εύξεινο Πόντο.
Αμερικανός υπουργός: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Τουρκία για να αποφύγει τις κυρώσεις
Στις 22 Αυγούστου, Κατόπιν της ανησυχίας που εξέφρασαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Γουόλι Αντεγιέμο επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Άγκυρα για να αποφύγει τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.
Στη συνομιλία του με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Γιουνούς Ελίτας, ο Αντεγιέμο εξέφρασε τις ανησυχίες της χώρας του ότι Ρώσοι αξιωματούχοι και ιδιώτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την Τουρκία για να αποφύγουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 30 χώρες. Υπενθυμίζεται, ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο διαβιβάστηκε στην Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Τουρκίας (TUSIAD), στην οποία προειδοποιούσε για τις συνέπειες της συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, κάνοντας λόγο για κίνδυνο επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση συναλλαγών με Ρώσους ιδιώτες ή νομικές οντότητες που υπόκεινται σε περιορισμούς.
Απ'ότι φαίνεται όμως... δουλευόμαστε μεταξύ μας! Γιατί ούτε και οι ΗΠΑ τηρούν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας! Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Associated Press, οι εισαγωγές από τη Ρωσία έχουν ξεπεράσει τα 6 δισ. Δολάρια.
Υπάρχει όμως και συνέχεια! Στο δούλεμα. Όπως ανέφερε πρόσφατα η τουρκική Yeni Safak, πολλές αμερικανικές εταιρείες που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν προσπαθούν να επιστρέψουν αθόρυβα στη ρωσική αγορά μέσω της Τουρκίας. Προσφέρουν δηλαδή σε τουρκικές εταιρείες προμήθειες για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης.
Πολλές από αυτές πραγματοποιούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στη διαδρομή Ρωσία-Τουρκία-Ντουμπάι-ΗΠΑ για να αγοράσουν αγαθά στη Ρωσική Ομοσπονδία.
“Πολλές διεθνείς εταιρείες με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τις θυγατρικές τους στις ζώνες ελεύθερων συναλλαγών του Ντουμπάι για αυτόν τον σκοπό. Οι Αμερικανοί που προσφέρονται να δημιουργήσουν κοινό εμπόριο με τουρκικές εταιρείες καταφεύγουν σε αυτό για να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους μετά την έξοδο από τη ρωσική αγορά”, γράφει η «Γενί Σαφάκ».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αμερικανικές εταιρείες θέλουν κυρίως να αγοράσουν πετροχημικά προϊόντα, πολύτιμα μέταλλα, δημητριακά, μέταλλα, λιπάσματα, χημικά και αλκοολούχα ποτά στη Ρωσία.
Η τούρκικη εφημερίδα υπενθυμίζει ότι σημαντικό μέρος των 5 χιλιάδων αμερικανικών εταιρειών εγκατέλειψε τη Ρωσία με την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, έχει υποστεί σοβαρές απώλειες.
Και το ερώτημα που αιωρείται ύστερα απ'όλα αυτά είναι εύλογο; Για ποιές κυρώσεις μιλάμε; Παγκόσμιες επιχειρηματικές δυνάμεις έχουν βρει τον τρόπο να συνεργάζονται και να περιορίσουν τις απώλειες του πολέμου στην Ουκρανία. Ο λαός όμως πώς θα αποφύγει τη χασούρα που τον “στραγγαλίζει” με την άνοδο των τιμών σε όλα τα αγαθά;