Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, ανέλυσε ο Πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς, στην εκπομπή LEADERS με τον Ηλία Παπανικολάου, στις 30.1.2023.
Δείτε τη συνέντευξη του κ. Μαλλιά:
Επιγραμματικά τί ειπώθηκε στην εκπομπή
Ο βετεράνος διπλωμάτης, ο οποίος έχει υπηρετήσει υπό 11 κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών, ρωτήθηκε αρχικά αν η διπλωματία σημαίνει υποχώρηση, συμβιβασμός και όχι ρήξη και αν η ζωή ενός διπλωμάτη έχει μάχες. Η απάντησή του μας πήγε πίσω στα χρόνια της αρχαιότητας και στην αναφορά του Ηρόδοτου για τους Σπαρτιάτες που μεταχειρίστηκαν με τους δικούς τους νόμους τους πρέσβεις των Περσών. «Η απειλή για ρήξη είναι ισχυρό όπλο για κάθε διπλωμάτη, για να εξασφαλίσει την ειρήνη», σημείωσε ο κ. Μαλλιάς.
Ερωτηθείς για την τουρκική διπλωματία και αν ακμάζει υποστήριξε, ότι η Τουρκία θεωρήθηκε χώρα πανίσχυρη λόγω της αμυντικής βιομηχανίας και της διπλωματικής υπηρεσίας. Δεν υπολόγισαν όμως ότι η Τουρκία δεν είναι δημοκρατική χώρα, αλλά διοικείται διαχρονικά από απολυταρχικά καθεστώτα με αποτέλεσμα οι διπλωμάτες να μην μπορούν να διατυπώσουν ελεύθερα τη γνώμη τους για το εάν μία πολιτική της κυβέρνησης είναι λανθασμένη. «Μπορεί να το πει κανείς στον Ερντογάν;» αναρωτήθηκε και σημείωσε: «Οι Έλληνες διπλωμάτες έχουμε το προνόμιο της ελεύθερης διατύπωσης της γνώμης».
Ακολούθως υποστήριξε, ότι υπάρχει φθορά στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, η αξιοπιστία του και η ισχυρός του αμφισβητείται. «Δεν υπάρχει ο χάρτης σήμερα, γιατί υπάρχει μετωπική σύγκρουση με τη Ρωσία», τόνισε.
Στη συνέχεια του έγινε στενό μαρκάρισμα από τον Ηλία Παπανικολάου για το τι αξία έχει να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας, μία φράση που επαναλαμβάνεται συνεχώς από τους Έλληνες κυβερνώντες. Μετά από το πρέσινγκ που δέχτηκε υποστήριξε, ότι «το τελευταίο που θα γίνει πριν τη σύγκρουση είναι το τηλέφωνο με τους απέναντι» και έφερε ένα παράδειγμα ξανά από την αρχαιότητα, για να φωτίσει την ανάγκη της ύπαρξης επικοινωνίας, όταν οι Αθηναίοι έστειλαν πρέσβεις στην Σπάρτη, πριν την έναρξη του πελοποννησιακού πολέμου.
Όσον αφορά τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου, ο κ. Πρέσβης θεωρεί ότι είμαστε σε περίοδο διαρκούς έντασης και εκτίμησε, ότι ο Ερντογάν θα ήθελε να επαναλάβει τα γεγονότα του Μαρτίου, του 2020, στον Έβρο και διαφωνεί, ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει τη σύγκρουση. «Οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν τη σύγκρουση, αν γνώριζαν, ότι το κόστος που θα κατέβαλαν θα ήταν μικρό», είπε και υπογράμμισε, ότι «η κατάσταση της Ελλάδας και οι συμμαχίες ενοχλούν την Τουρκία».
Όταν τέθηκε το ερώτημα, για το εάν είμαστε σε τρία χρόνια θεάτρου μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντπγάν και αν οι δύο ηγέτες συντηρούν την ένταση προς ίδιον όφελος, ο κ. Μαλλιάς απάντησε, ότι «είναι άδικο να λέμε ότι οι στόχοι της Τουρκίας βολεύουν την Ελλάδα» και επανέλαβε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί για μία πολεμική σύγκρουση με τη χώρα μας.
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά σε σχέση με τις ΗΠΑ, υποστήριξε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την λανθασμένη άποψη, ότι η κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να λυθεί μέσω εκλογών. Οι δημοκρατικές διαδικασίες όμως δεν μπορούν να την αλλάξουν. Μετά το πραξικόπημα το 2016 ανατράπηκε η κατάσταση και οι ΗΠΑ κατάλαβαν, ότι η Τουρκία μπήκε σε λάθος δρόμο.
Κλείνοντας ο κ. Μαλλιάς τόνισε, ότι ναι μεν η θέση της Ελλάδας έχει ενισχυθεί στα μάτια των συμμάχων και του ΝΑΤΟ, που βλέπουν την Τουρκία να μην είναι αξιόπιστος εταίρος αφού προσεταιρίζεται τη Ρωσία, αλλά για τη χώρα μας η ισχυρή διπλωματία προϋποθέτει και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού το διεθνές δίκαιο δεν προστατεύει κανένα κράτος και δεν αποτελεί «μαξιλαράκι» για την ασφάλειά του.