Τη σημασία της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Τουρκία αλλά και την Ελλάδα ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στην τηλεόραση της “Ναυτεμπορικής” και την εκπομπή του Μιχάλη Ψύλλου.
-Γιατί ο Μπλίνκεν επέλεξε να προσγειωθεί και να διανυκτερεύσει στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ;
-Γιατί η αμερικανική βοήθεια δίνεται απευθείας στους σεισμόπληκτους χωρίς την παρέμβαση του τουρκικού κράτους;
-Τί ζήτησαν οι ΗΠΑ, ποιο είναι το δώρο που έκαναν στην Τουρκία και τί απαιτούν οι Τούρκοι;
-Γιατί η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος για τουρκικά F-16;
-Γιατί είναι σημαντική η συγκυρία της ανακοίνωσης της ExxonMobil για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης με την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα;
-Θα υπάρξει επαναθέρμανση της έντασης με την Τουρκία;
Δείτε την παρέμβαση του στρατηγικού αναλυτή:
Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης του Σάββα Καλεντερίδη:
-Ο σεισμός έλιωσε τον πάγο, μετά τις ύβρεις Σοϊλού κατά του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα. Ο Μπλίνκεν επέλεξε όμως να προσγειωθεί στην στρατιωτική βάση και να κοιμηθεί σε αμερικανικό χώρο στο Ιντζιρλίκ. Αυτό σημαίνει, ότι πήρε αποστάσεις από την Άγκυρα. Ναι μεν αλλά…
-Άρθρο του Μάικλ Ρούμπιν έλεγε, «μη δώσετε απευθείας βοήθεια, γιατί το τουρκικό κράτος ακολουθεί ρατσιστική πολιτική». Όπως άλλωστε έχει σημειωθεί, από τον Σάββα Καλεντερίδη, το καθεστώς Ερντογάν στην παροχή βοήθειας στους πληγέντες ακολουθεί φυλετικό (Κούρδοι), πολιτικό (μη ψηφοφόροι του AKP) και θρησκευτικό (Αλεβίτες) ρατσισμό.
-Όσον αφορά την ουσία της επίσκεψης Μπλίνκεν, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να άρουν τα εμπόδια για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πλέον δεν υπάρχουν ανταλλάγματα. Οι ΗΠΑ δίνουν διέξοδο στην Τουρκία, η οποία θέλει να βρει έναν τρόπο έντιμου συμβιβασμού, για να ξεφύγει από το αδιέξοδο που η ίδια δημιούργησε.
-Όσον αφορά τα F-16, δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα άλλο στην αμερικανική κυβέρνηση, επειδή είναι υπέρ της παράδοσης των μαχητικών. Άρα απομένει το Κογκρέσο. Ο αδύναμος κρίκος είναι η Ελλάδα. Αυτό που φοβόμασταν… γίνεται. Η Τουρκία κεφαλαιοποιεί την άδολη στάση της Ελλάδας να συμπαρασταθεί στους σεισμόπληκτους. Ρίχνει το μπαλάκι στην Ελλάδα.
– Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για το ποιος θα υποχωρήσει. Ενδιαφέρεται να φύγει η ένταση από τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αλλά η Τουρκία αφού βάζει ΜΟΕ, διερευνητικές επαφές και πολιτικό διάλογο στην ουσία αυτά οδηγούν σε υποχωρήσεις. Η Τουρκία παρουσιάζει την επίσκεψη Δένδια, ως κίνηση για να σπάσει ο πάγος από πλευράς Ελλάδας και όχι ως υποχώρηση της ίδιας. Θα πρέπει να είναι κανείς αφελής να πιστεύει, ότι η Τουρκία θα κάνει πίσω στη Γαλάζια πατρίδα, στο τουρκολιβυκό μνημόνιο και της κατοχής της Κύπρου. Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει μία στρατηγική, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
– Η ανακοίνωση της ExxonMobil για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης δεν είναι άσχετη με την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα. Είναι μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, δηλαδή στη Λιβύη και την Τουρκία. Στα ενεργειακά η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω και το επόμενο διάστημα θα δούμε κινήσεις.
– Η ένταση θα αυξηθεί λοιπόν όσον αφορά τα ενεργειακά. Στα άλλα ζητήματα οι τόνοι θα πέσουν.