Η Ινδία επέκρινε το Πακιστάν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, όπου προειδοποίησε το Ισλαμαμπάντ να μην διαδίδει προπαγάνδα, υποκινώντας κοινοτική δυσαρμονία στην Ινδία.
Η δήλωση έρχεται αφότου το Πακιστάν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συζήτησης στο πλαίσιο του σημείου 4 της ημερήσιας διάταξης της Ύπατης Αρμοστίας ΟΗΕ μίλησε για το Τζαμού και το Κασμίρ.
Η Ινδία κάλεσε το Πακιστάν να επικεντρωθεί στην ασφάλεια και την ευημερία των μειονοτικών του κοινοτήτων αντί να εμπλέκεται σε «μάταιη προπαγάνδα» για τη δημιουργία κοινοτικής δυσαρμονίας στην Ινδία, όπως ανέφερε ο Θουλασίντας ο εκπρόσωπος της Ινδίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
«Καλούμε το Πακιστάν να επικεντρωθεί στην ασφάλεια, την ασφάλεια και την ευημερία των μειονοτικών του κοινοτήτων αντί να εμπλέκεται σε μάταιη προπαγάνδα και να προσπαθεί να υποδαυλίσει την κοινοτική δυσαρμονία στην Ινδία».
Ο Θουλασίντας είπε ότι ο εκπρόσωπος του Πακιστάν αναφέρθηκε στο Τζαμού και Κασμίρ, το οποίο ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα αναπόσπαστο μέρος της Ινδίας. Είπε ότι το Τζαμού και Κασμίρ βαδίζει προς την ειρήνη και την ευημερία μαζί με την υπόλοιπη Ινδία. Ανέφερε επίσης ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται μαθήματα από το Πακιστάν για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Ο εκπρόσωπος του Πακιστάν αναφέρθηκε στο Τζαμού και Κασμίρ, το οποίο ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα αναπόσπαστο μέρος της Ινδίας. Το Τζαμού και Κασμίρ βαδίζει προς την ειρήνη και την ευημερία μαζί με την υπόλοιπη Ινδία. Αυτό συμβαίνει παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Πακιστάν να εκτροχιάσει τη διαδικασία, μέσω της ενεργού και διαρκούς υποστήριξής του σε τρομοκρατικές ομάδες και της κακόβουλης εκστρατείας παραπληροφόρησης κατά της Ινδίας. Ο ΥΠΕΞ του Πακιστάν εξέφρασε την απογοήτευση του Πακιστάν λόγω της αποτυχίας του στην κακόβουλη προπαγάνδα του εναντίον της Ινδίας», είπε.
Ο Ινδός διπλωμάτης είπε ότι η δημοκρατία της Ινδίας είναι αρκετά ώριμη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποκινούνται από έξω. Είπε ότι οι μειονότητες στο Πακιστάν αντιμετωπίζουν νόμους περί βλασφημίας, συστημικές διώξεις, διακρίσεις, άρνηση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και δολοφονίες.
«Η πλουραλιστική δημοκρατία της Ινδίας είναι αρκετά ώριμη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποκινούνται από το εξωτερικό. Η Ινδία είναι ένα κοσμικό κράτος και προστατεύει τα δικαιώματα των μειονοτήτων που αποτελούν τον βασικό πυρήνα της πολιτικής μας. Αυτό που λαμβάνουν οι μειονότητες στο Πακιστάν είναι νόμοι περί βλασφημίας, συστημικές διώξεις, διακρίσεις, άρνηση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και δολοφονίες», είπε.
«Η έκταση των θρησκευτικών διακρίσεων αντικατοπτρίζεται στην απώλεια ζωής, ελευθερίας και περιουσίας με τις απλές κατηγορίες περί βλασφημίας. Το Πακιστάν σήμερα ξεχωρίζει ως η χώρα που έχει περισσότερες περιπτώσεις βλασφημίας από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.
Ο κ.Θουλασίντας υποστήριξε ότι η συμβολή του Πακιστάν ως κορυφαίου «εξαγωγέα τρόμου και βίας είναι απαράμιλλη». Αμφισβήτησε το Πακιστάν για την παρουσία 150 τρομοκρατών που έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ και τρομοκρατικές ταυτότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΟΗΕ. Ινδός διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ρώτησε το Πακιστάν εάν μπορούν να αρνηθούν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρέθηκε να ζει στο Πακιστάν κοντά σε μια στρατιωτική ακαδημία.
«Από μια χώρα όπου οι τρομοκράτες ευδοκιμούν στο Πακιστάν και περιφέρονται στους δρόμους του ατιμώρητα, ο κόσμος δεν χρειάζεται μαθήματα για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συμβολή του Πακιστάν ως κορυφαίος εξαγωγέας τρόμου και βίας είναι απαράμιλλη. Μπορεί το Πακιστάν να αρνηθεί το γεγονός ότι φιλοξενεί έως και 150 χαρακτηρισμένους από τον ΟΗΕ τρομοκράτες και τρομοκρατικές οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ΟΗΕ, και ότι αυτά τα απαγορευμένα άτομα έχουν ενεργήσει εκστρατείες και διεκδικούν τις εκλογές;», είπε ο PR Thulasidhass.
«Μπορεί το Πακιστάν να αρνηθεί το γεγονός ότι η ατιμωρησία κυριαρχεί στη χώρα καθώς οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 26/11 στη Βομβάη συνεχίζουν να περιφέρονται ελεύθεροι; Μπορεί το Πακιστάν να αρνηθεί το γεγονός ότι οι ηγέτες του ζήτησαν ανοιχτά για Τζιχάντ κατά της Ινδίας;», πρόσθεσε.