Τις ανησυχίες τους για την τρομοκρατία στο Κασμίρ εξέφρασαν ακτιβιστές στην 52η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHRC).
Ο Σουίμπ Λόνε, πρώην βουλευτής και ακτιβιστής, τόνισε τη σημαντική μείωση της βίας στην περιοχή, κυρίως λόγω των συνταγματικών αλλαγών το 2019 και των μεταρρυθμίσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
"Οι οικογένειες όσων επηρεάστηκαν από τη διασυνοριακή στρατιωτική δράση βγήκαν για να μοιραστούν την εμπειρία τους" αλλά προειδοποίησαν ότι το Κασμίρ αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις από τον "υβριδικό πόλεμο...την διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας στο Κασμίρ, με γεγονότα από το Αφγανιστάν και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να ελκύσει τη τη νεολαία του Κασμίρ σε διεθνείς θεωρίες συνωμοσίας», είπε ο Λόουν.
Διασπορά ψευδών ειδήσεων
Τέθηκε επίσης η απειλή ψευδών πληροφοριών σχετικά με το Κασμίρ που χρησιμοποιούνται για τη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας με καταγωγή από τη Νότια Ασία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η διεθνής διάσταση αποτελεί σημαντική ανησυχία. Ο Λόνε τόνισε ότι «γίνονται προσπάθειες ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας στη Βρετανία στο όνομα του Κασμίρ».
Η Μπουσρά Μαχαγιαμπίν, επιζήσασα από τρομοκρατική επίθεση, μίλησε για την εκμετάλλευση των κατοίκων του Κασμίρ στα χέρια μαχητών. Δήλωσε ότι η μακρά σιωπή από χιλιάδες θύματα έλαβε τέλος και περισσότεροι άνθρωποι θα βγουν για να μιλήσουν εναντίον της. Η αδερφή της σκοτώθηκε από μαχητές και επισημαίνει ότι «η ζωή δεν ήταν ποτέ φυσιολογική από εκείνη την ημέρα».
Διακίνηση ναρκωτικών
Το αυξανόμενο διασυνοριακό εμπόριο ναρκωτικών στο Τζαμού και Κασμίρ τέθηκε επίσης υπόψιν του συμβουλίου. Τα τρομοκρατικά δίκτυα ανακατευθύνουν τις επενδύσεις τους σε αυτό το εμπόριο και χρησιμοποιούν ψευδείς αφηγήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να ριζοσπαστικοποιήσουν τους κατοίκους του Κασμίρ. Μια άλλη ακτιβίστρια, η Τασλεέμα Αχτάρ επεσήμανε τις ανησυχίες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ.
Η 52η σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του παρείχε ένα σημαντικό βήμα στους ακτιβιστές από το Κασμίρ για να εφιστήσουν την προσοχή στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή. Η μείωση της βίας και η εμφάνιση θυμάτων που μοιράζονται τις εμπειρίες τους είναι θετικές εξελίξεις, αλλά η απειλή του υβριδικού πολέμου και η ριζοσπαστικοποίηση μέσω ψευδών πληροφοριών παραμένει πρόκληση.