«Η σημερινή άσκηση επικεντρώνεται στην ικανότητα απόκτησης ελέγχου της θάλασσας, του εναέριου χώρου και των πληροφοριών […] για τη δημιουργία αποτρεπτικών και ολικής περικύκλωσης» της Ταϊβάν, ανέφερε το CCTV. Η ακριβής τοποθεσία αυτών των επιχειρήσεων δεν είναι γνωστή.

Το στενότερο τμήμα του στενού της Ταϊβάν μεταξύ της κινεζικής ακτής και του νησιού είναι περίπου 130 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το CCTV, αντιτορπιλικά, εκτοξευτές ταχέων πυραύλων, μαχητικά αεροσκάφη, τάνκερ και παρεμβολείς κινητοποιούνται ιδιαίτερα για αυτές τις ασκήσεις.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα «δημιούργησε εσκεμμένα ένταση στα στενά της Ταϊβάν (…) που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των πολεμικών πλοίων που εντοπίστηκαν γύρω από το νησί είναι 4, τοπική ώρα (08:00 GMT) τώρα ήταν συνολικά εννέα, και των μαχητικών αεροσκαφών 71.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά 

Ο κινεζικός στρατός ξεκίνησε αυτό το Σάββατο τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις στα στενά της Ταϊβάν, σε ένα φόντο εντάσεων με το νησί. Οι ελιγμοί «χρησιμεύουν ως σοβαρές προειδοποιήσεις ενάντια στη συμπαιγνία μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και εξωτερικών δυνάμεων, καθώς και τις προκλητικές δραστηριότητές τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού Σι .

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα στο στενό της Ταϊβάν κοντά στην ακτή του Φουτζιάν (ανατολικά), την επαρχία που βλέπει το νησί, δήλωσαν επίσης οι τοπικές ναυτικές αρχές. Η Ταϊπέι είπε ότι οι ελιγμοί απειλούν τη «σταθερότητα και την ασφάλεια» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Οι ανακοινώσεις ακολουθούν την επίσκεψη της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα, όπου συναντήθηκε με τον Κέβιν Μακάρθι, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τρίτο πρόσωπο στην ηγεσία των ΗΠΑ, την Τετάρτη. Το Πεκίνο υποσχέθηκε αμέσως «σταθερά και ισχυρά μέτρα» ως αντίποινα. Η Κίνα βλέπει με δυσαρέσκεια την προσέγγιση που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των αρχών της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες παρά την απουσία επίσημων σχέσεων παρέχουν στο νησί ουσιαστική στρατιωτική υποστήριξη.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν (23 εκατομμύρια κάτοικοι) ως μια από τις επαρχίες της, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με την υπόλοιπη επικράτειά της από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949. Οι ΗΠΑ  αναγνώρισαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1979 και θα έπρεπε θεωρητικά να μην έχουν επίσημη επαφή με τη Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν), σύμφωνα με την «αρχή της μίας Κίνας» που υπερασπίζεται το Πεκίνο

Από την Πέμπτη, το Πεκίνο εντείνει τη στρατιωτική πίεση στην Ταϊβάν με την αποστολή πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών στο στενό. Εδώ και αρκετές ημέρες, η Κίνα έχει επίσης ενισχύσει την παρουσία της ακτοφυλακής της στο στενό για ειδικές περιπολίες. Την Παρασκευή, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο Πινγκτάν εντόπισαν ένα στρατιωτικό πλοίο και τουλάχιστον δύο στρατιωτικά ελικόπτερα να διέρχονται από τα στενά της Ταϊβάν. Δεν ήταν σαφές, ωστόσο, εάν οι κινήσεις αντιπροσώπευαν αύξηση του συνήθους αριθμού κινεζικών περιπολιών στην περιοχή.

Τον Αύγουστο, το Πεκίνο ξεκίνησε άνευ προηγουμένου στρατιωτικούς ελιγμούς γύρω από την Ταϊβάν, όταν η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, η οποία προηγήθηκε του Κέβιν Μακάρθι, επισκέφτηκε το νησί. Αυτοί οι στρατιωτικοί ελιγμοί πραγματοποιούνται επίσης την επομένη της κρατικής επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα, κατά την οποία τέθηκε το ζήτημα της Ταϊβάν μστις συνομιλίες με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. «Η συνομιλία ήταν πυκνή και ειλικρινής» σχετικά με αυτό το θέμα, είπε το Elysee την Παρασκευή.

«Όποιο πιστεύει ότι η Κίνα πρόκειται να συμβιβαστεί σχετικά με την Ταϊβάν έχει αυταπάτες», διαβεβαίωσε ο Σι Τζινπίνγκ την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Πεκίνο, σύμφωνα με δηλώσεις της κινεζικής διπλωματίας.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr