Ένας Ιάπωνας μελετητής χτύπησε την Κίνα για την επεκτατική πολιτική της και την πρόσφατη ανακοίνωση της μετονομασίας 11 θέσεων στο Arunachal Pradesh σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει την ινδική επικράτεια. Είπε επίσης ότι η Ινδία θα πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας.
Ο Satoru Nagao, συνεργάτης (μη κάτοικος) στο Hudson Institute είπε στο ANI σε μια αποκλειστική συνέντευξη ότι οι συνεχείς διαφωνίες για τα σύνορα του Πεκίνου με τους γείτονές του στην υποήπειρο είναι μια επικίνδυνη τάση.
«Αυτοί (η Κίνα) πιστεύουν ότι αφού είναι το έδαφός τους, έχουν το δικαίωμα να το μετονομάσουν και αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν. Κατανοούμε το μήνυμα ότι η Κίνα επιθυμεί να επεκτείνει την επικράτειά της σε αυτές τις περιοχές. Γι’ αυτό είναι επικίνδυνο», είπε ο Ναγκάο.
Ο Ιάπωνας μελετητής είπε ότι η Κίνα έχει κάνει παρόμοιες αξιώσεις στην επικράτεια της Ιαπωνίας και αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των διεθνών κανόνων.
Πρόσθεσε, «Στην περιοχή μας, το νησί Σενκάκου όπως το αποκαλούμε, οι Κινέζοι το αποκαλούν με το όνομά τους (Νησιά Ντιαόγιου) επειδή η Κίνα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι είναι η επικράτειά τους και έχουν το δικαίωμα να το μετονομάσουν. Άρα, η μετονομασία είναι σαν να διεκδικείς. Είναι πολύ επικίνδυνο και παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες».
«Έτσι, μόλις το μετονομάσει η Κίνα, ίσως χρειαστεί να προετοιμαστούμε για μια στρατιωτική σύγκρουση και πώς να αποτρέψουμε τις δραστηριότητες της Κίνας. Έχουν μια τρέχουσα σειρά βασισμένη σε κανόνες και προσπαθούν να την αμφισβητήσουν. Η Κίνα διεκδικεί οποιαδήποτε περιοχή ως δική της γιατί αυτή είναι η τάση και η βούλησή της», είπε.
Το Πεκίνο δεν χρησιμοποιεί μόνο τη στρατιωτική του ικανότητα ενάντια στους γείτονές του, αλλά και χρήματα για να πραγματοποιήσει οικονομικά έργα όπως το One Belt One Road Initiative για να εκμεταλλευτεί τα εδάφη άλλων.
Ο Satoru Nagao είπε, «Για την Κίνα, οι πιο σημαντικές περιοχές είναι οι παράκτιες πόλεις. Γι’ αυτό προσπαθεί να συνδέσει την αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας από τη Μέση Ανατολή. Έτσι, η Κίνα θέλει να εξασφαλίσει αυτές τις διαδρομές».
Ο μελετητής, ενώ εξέθεσε τους επεκτατικούς στόχους της Κίνας, είπε: «Το αδύνατο σημείο της Κίνας είναι το Στενό της Μαλάκας, όπου το Ναυτικό των ΗΠΑ δείχνει την επιρροή του, το Ινδικό Ναυτικό σταθμεύει στην επικράτεια Andaman και Nicobar. Η Κίνα θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες εάν προσπαθήσει να διεισδύσει σε αυτή τη διαδρομή. Γι’ αυτό προσπαθούν να εκτρέψουν τη διαδρομή».
Πρόσθεσε, «η Κίνα δημιουργεί εναλλακτικές διαδρομές στον Ινδικό Ωκεανό για να αποκτήσει πρόσβαση στη Μέση Ανατολή και το Πακιστάν, περνώντας από το κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ και Σιντζιάνγκ. Υπάρχει μια άλλη διαδρομή από τη Μιανμάρ προς την Κίνα, διασχίζοντας τη Μαλαισιανή Χερσόνησο, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την Καμπότζη. Γι’ αυτό, από την οπτική γωνία της Κίνας, αυτή η διαδρομή είναι πολύ σημαντική για την απόκτηση πρόσβασης σε ενεργειακούς πόρους στη Μέση Ανατολή».
Ο Satoru Nagao είπε, «Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα δεν θα εγκαταλείψει αυτή τη διαδρομή. Πράγματι, το κατεχόμενο Κασμίρ από το Πακιστάν είναι έδαφος της Ινδίας και η διαδρομή θα αποτελεί παραβίαση του ισχυρισμού της Ινδίας. Έτσι, η Ινδία θα πρέπει να προετοιμαστεί για την επέκταση του εδάφους της Κίνας».
Το Νέο Δελχί αντέδρασε έντονα αφού η Κίνα μετονόμασε 11 μέρη στο Arunachal Pradesh και το απέρριψε κατηγορηματικά.
Τα άλλα ονόματα περιλαμβάνουν βουνοκορφές, ποτάμια και κατοικημένες περιοχές.
ΠΗΓΗ: Directus.gr