Την άποψη, ότι πρέπει να διαμορφώσουμε υποδομές για να αντέξουμε σε στιγμές καταστροφής από υβριδικές απειλίες, εξέφρασε ο Μίλτος Σαρηγιαννίδης.
Ο Επίκουρος Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μίλησε στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής" για τα ζητήματα που εγείρονται με την Τουρκία μετά τις εκλογές που ανέδειξαν τον Ερντογάν νικητή. "Η Τουρκία δεν είναι απρόβλεπτη! Παραδοσιακά επιμένει να προαναγγέλλει όσα θέλει να κάνει", ανέφερε και υπογράμμισε με αφορμή το περιβάλλον που διαμορφώνεται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία:
"Οι πολλαπλές αλυσιδωτές κρίσεις διαμορφώνουν ένα ρευστό περιβάλλον με υβριδικές απειλές. Πρέπει να διαμορφώσουμε υποδομές για να αντέξουμε σε στιγμές καταστροφής".
Όσον αφορά τα ανοικτά ζητήματα με την Τούρκια υποστήριξε, ότι πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τις οριοθετήσεις, γιατί η Τουρκία ζητά νησιά του Αιγαίου και απειλεί την κυριαρχία της Ελλάδας.
Υποστήριξε όμως ότι το να πάμε στη Χάγη και όσα αναφέρονται για Πρέσπες του Αιγαίου είναι μία μεγάλη ανοησία που νομικά δεν έχουν καμία βάση.
Δείτε την παρέμβασή του:
Ο Μιλτιάδης Χ. Σαρηγιαννίδης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών & Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ (1994). Έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακά προγράμματα ειδίκευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και του απονεμήθηκαν οι αντίστοιχοι τίτλοι με τον βαθμό «Άριστα»: (α) ΜΔΕ στις «Διεθνείς Σπουδές», Νομική Σχολή ΑΠΘ (1996), (β) MA in “International Conflict Analysis”, Department of Politics & International Relations, University of Kent at Canterbury (1998) και (γ) ΜΔΕ στη «Συστηματική Φιλοσοφία», Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής, Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ (2014). Αναγορεύθηκε διδάκτορας Διεθνούς Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ με βαθμό «Άριστα» (2003). Εξελέγη και διορίστηκε Λέκτορας (2006) και Επίκουρος Καθηγητής «Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου» (2012) στη Νομική Σχολή ΑΠΘ. Διδάσκει στο Προπτυχιακό και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών και στο ξενόγλωσσο Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κινητικότητας LLP/Erasmus.
Επιπλέον, έχει διδάξει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδος, στο Τμήμα Τυποποίησης & Διακίνησης Προϊόντων του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, και στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Περαιτέρω, ως επισκέπτης καθηγητής/διαλέκτης έχει διδάξει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, στην Αστυνομική Ακαδημία/Σχολή Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας (Βέροια), στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (Θεσσαλονίκη) και στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (Κιλκίς).
Επιβλέπει την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και διπλωματικών εργασιών και προετοιμάζει τη συμμετοχή των φοιτητών σε Μοντέλα Προσομοίωσης σε Διεθνείς Οργανισμούς (MUNs) και σε Διεθνείς Εικονικές Δίκες (International Moot Court Competitions). Είναι μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΑΠΘ, μέλος κοσμητορικών επιτροπών και της Γενικής Συνέλευσης της Νομικής Σχολής. Επίσης είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων και μέλος διεθνών επιστημονικών ενώσεων. Τέλος, είναι σύμβουλος (Civilian Expert) για ζητήματα Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στο NATO Rapid Deployable Corps (NRDC-GR) με έδρα τη Θεσσαλονίκη.