Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον
O Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Τζέφρι Φλέικ, είναι αλήθεια ότι βρίσκεται σε δεινή θέση, διότι κυριολεκτικά είναι στο «στόμα του λύκου».
Ιδιαίτερα όταν η συζήτηση αφορά ζητήματα που ο Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι γίνονται στο πλαίσιο του αντιτουρκισμού, που υποτίθεται υπάρχει και δρα, και στην κυβέρνηση και στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τον κ. Φλέικ συνάντησε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν πριν από τη συνάντηση του τελευταίου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στο Λονδίνο.
Παρά τα χαμόγελα για τον φωτογραφικό φακό, ο Αμερικανός πρέσβης άκουσε τα γνωστά, που λέγονται και δημόσια. Ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη ακόμα για να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Και όπως καταλαβαίνει ο καθένας, αυτό θα εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Δυτικής Συμμαχίας στο Βίλνιους, στις 11 και 12 Ιουλίου.
- Μέχρι τότε θα γίνουμε μάρτυρες ενός δράματος. Αλλά δεν είμαι βέβαιος αν ο Ερντογάν συνεχίσει να προβάλλει άρνηση για την είσοδο της Σουηδίας, διότι θα τινάξει τη Σύνοδο Κορυφής στον αέρα.
- Πρώτο ερώτημα: Μπορεί να το κάνει; Δεύτερο ερώτημα: Μπορεί να σηκώσει μόνος του όλο το βάρος του …εγχειρήματος του; και
Τρίτον, για πόσο καιρό οι Αμερικανοί θα είναι οι βλάκες της υπόθεσης (για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη). Θα επιτρέψουν στον Ερντογάν να παίξει το έργο του, ότι είναι η …τρίτη παγκόσμια δύναμη, σε αυτήν καθ’ αυτήν τη σύνοδο του Βίλνιους; Όπου υποτίθεται πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις που θα αφορούν πρωτίστως τη Ρωσία και βεβαίως την Κίνα;
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα είχε μία συνάντηση με Τούρκους δημοσιογράφους και κάποια από τα σχόλια του έδειξαν το μεγάλο άγχος που τον διακατέχει, αν και αυτός ο άνθρωπος από τη φύση του είναι συνέχεια χαμογελαστός. Μεγάλη φάση…
Ξεκινάμε, λοιπόν, με το βασικό σημείο τριβής μεταξύ της Αμερικής και της Τουρκίας. Η κατοχική δύναμη έχει τεράστια ανάγκη να αγοράσει 40 νέα αεροπλάνα F-16 και 80 κιτ για να εκσυγχρονίσει τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Στην εξίσωση μπήκε τις τελευταίες ώρες ένα fake νέο, ότι δήθεν η αγοραπωλησία δεν ολοκληρώθηκε, επειδή δήθεν η Ελλάδα την σταμάτησε. Δεν έχουν έτσι τα πράγματα και ο κ. Φλέικ πρέπει να διορθώνει τις τουρκικές ψευδείς ειδήσεις, που έχουν γιομίσει τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.
Η πώληση δεν έχει πραγματοποιηθεί επειδή η Ελλάδα απαιτεί να μην επιτραπεί στην Τουρκία να γίνει «δυνατότερη», σύμφωνα με τον Yetkin. Αυτή δεν είναι η αλήθεια και ο έγκυρος, κατά τα άλλα, αναλυτής, ψεύδεται.
- Ως γνωστόν, η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35 μετά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Η Αμερική θεωρεί απειλή το ρωσικό σύστημα, και η αγορά των F-16 παραπέμπεται και στο γεγονός ότι βρίσκεται κάτω από αμερικανικές κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA.
Ερωτούν μερικοί Αμερικανοί νομοθέτες: Πως θα δώσουμε στους Τούρκους τα F-16 όταν τους αρνηθήκαμε τα F-35; Μπορεί ο πρόεδρος Μπάιντεν να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση;
ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι «προφανώς θα θέλαμε να δούμε το ΝΑΤΟ να διευρύνεται. Έτσι, (είμαστε) χαρούμενοι που βλέπουμε τη Φινλανδία ως πλήρες μέλος”.
Αλλά θα είναι πιο χαρούμενοι εάν ενταχθεί και η Σουηδία, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο επειδή πάγωσε την είσοδο της στο ΝΑΤΟ η Τουρκία.
Οι Αμερικανοί, πάντως, πιστεύουν ότι η Σουηδία έκανε περισσότερα και απέδειξε την αλληλεγγύη της ενάντια στις «τρομοκρατικές ομάδες» που απειλούν την Τουρκία. Όμως η κατοχική δύναμη δεν μοιράζεται τον ενθουσιασμό της αμερικανικής υπερδύναμης.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Φλέικ επανήλθε στο γνωστό αμερικανικό αφήγημα. Αναφορικά με τους ισχυρισμούς για σύνδεση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την έγκριση των ΗΠΑ για την πώληση κιτ αναβάθμισης των F-16 και 40 καινούργιων F-16 στην Τουρκία, είπε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν συμβαίνει αυτό. Δεν υπάρχει σύνδεση, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.
Ποιος λέει αλήθεια; Ο κ. Φλέικ ή οι προϊστάμενοι του; Θα φανεί σύντομα. Ο Ιούλιος είναι κοντά.
Ο κ. Φλέικ ρωτήθηκε και για την πιθανότητα συνάντησης μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Λιθουανία.
Απάντησε ότι πάντα «πιέζει» για συναντήσεις υψηλού επιπέδου όποτε είναι δυνατόν και πρόσθεσε:
“Χάρηκα που τους είδα να συναντώνται στο περιθώριο της συνόδου κορυφής (ΝΑΤΟ) της Μαδρίτης πέρυσι. Αλλά δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε αυτή τη στιγμή”.
Πρόσθεσε ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο. “Μείνετε συντονισμένοι”, είπε.
- Με τα σημερινά δεδομένα, η συνάντηση θα γίνει. Εκτός εάν ο Ερντογάν συνεχίζει να θέτει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας. Τότε, ΔΕΝ θα γίνει, λένε σοβαρές πηγές.
Τα λέμε και τα ξαναλέμε, οι Αμερικάνοι τα μεταφράζουν και τα διανέμουν, αλλά δεν εκφράζουν παράπονα ποτέ, Είναι άλλου είδους η δημοσιογραφία εδώ. Ούτε στη Μόσχα είμαστε, ούτε στο Πεκίνο, ούτε στην Άγκυρα. Σ’ αυτές τις χώρες η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι ανύπαρκτη. Ή είσαι δούλος του καθεστώτος ή φεύγεις. Αλλιώς, αν αρνηθείς, πας στη φυλακή.
Τα γράφουμε, λοιπόν, οι Αμερικανοί τα διαβάζουν, άντε να κάνουν διευκρινήσεις, αλλά δεν ακούνε. Γι’ αυτό κάνουν συνεχή λάθη. Τούτη η ιστορία των σχέσεων της Ουάσιγκτον με την Τουρκία, είναι πολύ πικρή για τις ΗΠΑ. Θα χάσουν και τα αυγά και τα πασχάλια…