Οι Τούρκοι απαγόρευσαν να τελεστεί τον Δεκαπενταύγουστο η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στον Πόντο.

Έτσι η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Τραπεζούντα αναβάλλεται.

Στην ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει (σ.σ. διατηρείται η ορθογραφία της ανακοίνωσης):

«Γνωρίζεται διά τοῦ παρόντος εἰς τούς ἐνδιαφερομένους εὐσεβεῖς Χριστιανούς ὅτι ἐφέτος δέν θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν ἱστορικήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ, καθ᾽ ὅτι δέν ἐδόθη ἡ ἀπαιτουμένη ἄδεια παρά τῶν ἁρμοδίων κυβερνητικῶν ἀρχῶν».

«Με την απαγόρευση η Τουρκία δείχνει, ότι δεν έχει σκοπό να σταματήσει τις προκλήσεις και στέλνει πολλαπλά μηνύματα ασέβειας, καταπατώντας τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι μία χώρα που δεν σέβεται τίποτα και δείχνει ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει», αναφέρει σε ανάρτησή του ο δημοσιογράφος του Sportdog.gr, Χρήστος Κωνσταντινίδης.

Υπενθυμίζεται, ότι η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά μετά την ανταλλαγή πληθυσμών και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Ανατολής τελέστηκε το 2010. Μετά τον Αύγουστο του 2015 το μοναστήρι έκλεισε, προκειμένου να γίνουν εργασίες αποκατάστασης στον βράχο πάνω στον οποίο είναι κτισμένο το μοναστήρι, καθότι υπήρχε υψηλή επικινδυνότητα για τους επισκέπτες.

Το μοναστήρι άνοιξε σταδιακά τις πύλες του στο κοινό από το 2019 και μετά, ενώ μεσολάβησε και η πανδημία του κορωνοϊού. Έτσι η πρώτη λειτουργία που τελέστη μετά το κλείσιμο του μοναστηριού τον Αύγουστο του 2021.

Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης: Ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη περνά από την Τραπεζούντα και την Κερύνεια

Ανακοίνωση για την απαγόρευση από τις τουρκικές αρχές της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στην Παναγία, στον Πόντο, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο εξέδωσε το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

” Περί απαγόρευσης της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Πατριαρχική Μονή της Παναγίας Σουμελά από την κυβέρνηση Έρτογάν”

Το σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης καταδικάζει εντονότατα την απαγόρευση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος από το καθεστώς Έρτογάν ανήμερα μάλιστα της Μαύρης επετείου της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής στην Μαρτυρική Μεγαλόνησο Κύπρο.

Τόσο οι δηλώσεις Ερντογάν στην Κατεχόμενη Λευκωσία όσο και αυτή η απόφαση που στερεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο την δυνατότητα να λειτουργήσει στα Ιερά χώματα εκατομμυρίων Ελλήνων του Πόντου αποκαλύπτει την πραγματική ατζέντα της Τουρκίας εν όψει του κυοφορούμενου Ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η Τουρκία θα προσέλθει στον διάλογο με τελεσίγραφα και τετελεσμένα.

Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση,το Υπουργείο Εξωτερικών,τα κόμματα να λάβουν άμεσα θέση για την προσβολή στον Οικουμενικό θρόνο,στον Ποντιακό Ελληνισμό και την μακραίωνη Ιστορία του .

Ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη περνά από την Τραπεζούντα και την Κερύνεια”, αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου.