Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρ του Αμερικανού αναλυτή, Μάικλ Ρούμπιν, για το πως η Ευρώπη μπορεί να στριμώξει τον Ερντογάν.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα πηγαίνει περίφημα, αφού εκβίασε την Ευρώπη και ανάγκασε, όχι μόνο τη Σουηδία αλλά και το ΝΑΤΟ να εξευτελιστούν ως ικέτες που υποκύπτουν σε εκβιασμό. Για πρώτη φορά το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε στα έγγραφά του τον χαρακτηρισμό «τρομοκρατία» που δίνει η Τουρκία σε οργανώσεις, που ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Ευρώπη θεωρούν τρομοκρατικές. Εν τω μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος –η συριακή οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα– και μέλη οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τις ΗΠΑ, κυκλοφορούν ελεύθερα στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα.
Η σχέση της Τουρκίας με την τρομοκρατία αποτελεί όλο και περισσότερο απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης. Τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, η Κύπρος ανέκοψε μια ιρανική τρομοκρατική επίθεση με στόχο εβραϊκά συμφέροντα στο νησί. Το σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης χρησιμοποίησε την κατεχόμενη από την Τουρκία Βόρεια Κύπρο ως βάση. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και οι Τούρκοι στρατιώτες αλωνίζουν στην τουρκοκρατούμενη ζώνη. Κανείς δεν μπορεί να εισέλθει χωρίς άδεια από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Το να πιστεύει κανείς ότι η Τουρκία δεν γνώριζε την ιρανική παρουσία είναι αφελές. Η Βόρεια Κύπρος μπορεί κάποτε να ήταν μια αδρανής έκφανση μιας παγωμένης σύγκρουσης, αλλά σήμερα συνιστά μια αυξανόμενη ανησυχία για την ασφάλεια.
Ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστενσον, φαλκίδευσαν τη δέσμευση της Ευρώπης στη δημοκρατία και την ελευθερία, αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στον Ερντογάν να έχει τον τελευταίο λόγο ή να βγει νικητής στα μάτια του τουρκικού λαού. Είναι καιρός η Ευρώπη να περάσει στην επίθεση για να ανατρέψει την παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία. Η Ευρώπη έχει πολλά εν δυνάμει βέλη στην πολιτική της φαρέτρα.
Είναι εξωφρενικό η Τουρκία να τύχει ενσωμάτωσης στην Ε.Ε., ενώ έχει υπό κατοχή της ένα κράτος-μέλος.
• Αποκλεισμό παραβατών βίζας: Μέρος της συμφωνίας της Τουρκίας μετά το Βίλνιους είναι να δοθεί ώθηση στις φιλοδοξίες της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με αντάλλαγμα τη συμφωνία της να άρει το αντισουηδικό βέτο της. Είναι εξωφρενικό η Τουρκία να τύχει οποιασδήποτε ενσωμάτωσης στην Ευρώπη, ενώ συνεχίζει να έχει υπό την κατοχή της ένα κράτος-μέλος. Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδιαφέρεται σοβαρά για την άμυνά της, πρέπει να καθορίσει μια πολιτική. Εφόσον κάθε πολίτης εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης που χρησιμοποιεί το διεθνές αεροδρόμιο Ερτζάν στην κατεχόμενη ζώνη εισέρχεται παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να αντιμετωπίζει μόνιμη απαγόρευση χορήγησης βίζας Σένγκεν και ευρωπαϊκής βίζας και ανάκληση της ευρωπαϊκής άδειας εργασίας. Ολες οι άλλες χώρες τιμωρούν τους παράνομους μετανάστες – δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποτελεί εξαίρεση η Κύπρος. Ρώσοι, Τούρκοι, Ιρανοί και Ισραηλινοί, οι οποίοι δεν σέβονται την κυπριακή κυριαρχία θα πρέπει να πληρώνουν το τίμημα.
• Αποκλεισμό της Turkish και της Pegasus Airlines: Τόσο η Turkish Airlines όσο και η τουρκική εταιρεία χαμηλού κόστους Pegasus Airlines πετούν προς τη Βόρεια Κύπρο και επωφελούνται από το τουριστικό εμπόριο. Η Ευρώπη δεν πρέπει να το ανέχεται αυτό. Είναι καιρός να απαιτήσει μια επιλογή: ή πετάτε προς την Ευρώπη ή υποστηρίζετε την κατοχή της Κύπρου, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε και τα δύο. Υπάρχουν επίσης στρατηγικοί λόγοι για την επιβολή κυρώσεων στην Turkish Airlines. Δεν είναι απλώς ο βασικός αερομεταφορέας της Τουρκίας, αλλά είναι και σημαιοφόρος του «ερντογανισμού». Το κράτος κατέχει το 49% της εταιρείας, αλλά οι σύμμαχοι και οι εγκάθετοι του Ερντογάν ελέγχουν το υπόλοιπο. Εφόσον οι τηλεφωνικές υποκλοπές πριν από μια δεκαετία αποκάλυψαν την εμπλοκή της αεροπορικής εταιρείας σε μυστικές αποστολές όπλων στη Νιγηρία, θα ήταν αμέλεια των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας να εμπιστευθούν ότι η Turkish Airlines δεν θα διακινούσε λαθραία εμπορεύματα στην Ευρώπη. Ο Ερντογάν έχει επίσης χρησιμοποιήσει την αεροπορική εταιρεία για να μεταφέρει πρόσφυγες στη Λευκορωσία, όπου εκμεταλλεύθηκε την παρουσία τους στα πολωνικά σύνορα για να εκβιάσει τις Βρυξέλλες. Αν η Ευρώπη ήθελε σοβαρά να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία και τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις αυτής έναντι τόσο της Ελλάδας όσο και της Βουλγαρίας, θα απαγόρευε την είσοδο της Turkish Airlines στον εναέριο χώρο και τα αεροδρόμιά της. Ο Ερντογάν θα απειλούσε ίσως να ανταποδώσει κατά των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων, αλλά αυτό θα ήταν απλώς μια μπλόφα. Με την τουρκική οικονομία να βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη, μπορεί ο Ερντογάν πραγματικά να αντέξει οικονομικά να αφήσει τους Ευρωπαίους τουρίστες να παρακάμψουν εντελώς την Τουρκία; Αν το επιχειρούσε, θα υπήρχαν πολλές ελληνικές παραλίες και θέρετρα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν την τουριστική εισροή.
• Κλείσιμο των γραφείων της Βόρειας Κύπρου: Η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» είναι μια παράνομη οντότητα και μετά την πρόσφατη ιρανική συνωμοσία, είναι επίσης δούρειος ίππος της τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι διατηρεί γραφεία στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, στη Γενεύη, στη Στοκχόλμη, στο Βερολίνο, στο Στρασβούργο, στη Βουδαπέστη και στο Ελσίνκι είναι ντροπή για τους Ευρωπαίους φιλοξενούντες της, οι οποίοι δεν θα έπρεπε με τίποτα να ανέχονται τις αξιώσεις της για κρατική υπόσταση ή ακόμη και νομιμότητα. Τα γραφεία αυτά δεν έχουν καμία διπλωματική αξία. Το κατοχικό καθεστώς δεν μπορεί να υπογράψει τίποτα χωρίς την προέγκριση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ή του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Αν η Ευρώπη αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την εδαφική της ακεραιότητα και ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στην επιθετικότητα, είναι καιρός να σταματήσει να στέλνει ανάμεικτα μηνύματα. Η Ευρώπη πρέπει να κλείσει όλα τα γραφεία της Βόρειας Κύπρου και να ακολουθήσει πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στον τουρκικό αλυτρωτισμό.
Ο Ερντογάν απολαμβάνει να παίζει σκληρά παιχνίδια με την Ευρώπη. Είναι καιρός οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δείξουν ότι μπορούν να ανταποδώσουν.
Ο κ. Μάικλ Ρούμπιν είναι ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο American Enterprise.
Πηγή: Καθημερινή