Στρατιωτικό εξοπλισμό στην Αρμενία για την τοποθέτησή τους στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν στέλνει η Ινδία, ως μία χειροπιαστή βοήθεια προς τη δοκιμαζόμενη χώρα, η οποία βιώνει τις συνέπειες της ήττας στον πόλεμο των 44 ημέρων του Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο το 2020.
Ιστορικά οι σχέσεις των δύο εθνών χρονολογούνται από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θεωρείται, ότι Αρμένιοι που εντάχθηκαν στα στρατεύματα του στρατηλάτη όταν διέσχισε τη χώρα καθ’οδόν για την Ινδία, ενώ οι παλαιότερες τεκμηριωμένες αναφορές στην αμοιβαία σχέση Αρμενίων και Ινδών βρίσκονται στο έργο του Ξενοφώντα (430 π.Χ. – 355 π.Χ.). στην «Κύρου Ανάβασις», οι οποίες δείχνουν ότι αρκετοί Αρμένιοι ταξίδεψαν στην Ινδία και γνώριζαν καλά τις χερσαίες διαδρομές για να φτάσουν στην Ινδία.
Από το 2022 οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει στο άλλο επίπεδο, αφού εγκαινιάστηκαν εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 400 εκατομμυρίων Ευρώ σε βάθος δύο ετών.
Azerbaijani sources claim Indian-made military equipment was transferred to Armenia through Iran.
The cargo was delivered to the Iranian port of Bandar Abbas.
Armenia and India have signed military contracts worth over $400 million over the recent months. pic.twitter.com/VHfVNmzcdd — Clash Report (@clashreport) July 26, 2023
Μάλιστα σύμφωνα με ισχυρισμούς των ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν, η πρώτη αποστολή του πρώτου ινδικού εγχώριου σχεδιασμένου και αναπτυγμένου συστήματος εκτοξευτή πυραύλων πολλαπλών καννών (MBRLS) Pinaka είναι καθ' οδόν προς την Αρμενία μέσω Ιράν. Μάλιστα η ιστοσελίδα Caliber.az δημοσιεύει πλάνα από τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Πρόκειται για βίντεο με φορτηγά φορτωμένα με «στρατιωτικό φορτίο». Αζέρικοι λογαριασμοί υποστηρίζουν, ότι η αποστολή ήταν όπλα και πυρομαχικά από την Ινδία και κατευθυνόταν προς την Αρμενία μέσω του λιμανιού Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν.
Τον Ιανουάριο του 2023, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ χαρακτήρισε την παροχή όπλων από την Ινδία στην αντίπαλη Αρμενία «μη φιλική κίνηση», προσθέτοντας: «Εάν αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή απειλή, θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την απειλή αμέσως, ανεξάρτητα από το πού προκύπτει αυτή η απειλή.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να κινείται στο κομμάτι εισαγωγής οπλισμού από Τουρκία και Πακιστάν με συμμετοχή σε εξοπλιστικά προγράμματα.
ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr