Μία αποκάλυψη έκανε ο διευθυντής του Directus.gr, Ανδρέας Μουντζουρούλιας, στην εκπομπή Monitor και στον δημοσιογράφο, Χρήστο Κωνσταντινίδη.

Η εκπομπή ανέλυσε τις προεκτάσεις της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στην Ελλάδα. Τότε ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας αποκάλυψε, ότι η Ινδία επιθυμεί να διερευνήσει την πιθανότητα αξιοποίησης του λιμανιού του Πειραιά για την ταχύτερη εξαγωγή των προϊόντων της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η ένταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν έχει μπλοκάρει την εμπορική δίοδο της Ινδίας προς το λιμάνι του Ιράν, με αποτέλεσμα οι Ινδοί αξιωματούχοι να εξετάζουν πλέον ενεργά εναλλακτικές οδούς, θεωρώντας την Ελλάδα ιδανικό προορισμό. Η επιλογή της χώρας μας είναι εφικτή μετά τη σύναψη της οικονομικής συμμαχίας Ι2U2, ανάμεσα στην Ινδία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η συμμαχία αυτή επιτρέπει στην Ινδία να στείλει τα προϊόντα της είτε προς το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ, είτε προς τα λιμάνια των ΗΑΕ κι από εκεί προς τον Πειραιά, ώστε να προωθηθούν προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μέχρι σήμερα τα ινδικά προϊόντα εξάγονται στην Ευρώπη κυρίως μέσω του λιμανιού της Τσαμπαχάρ, στο νοτιοανατολικό Ιράν. Πρόκειται όχι μόνο για ένα οικονομικό, αλλά και για ένα γεωπολιτικό ζήτημα, με αποτέλεσμα να απαιτούνται διπλωματικοί χειρισμοί στο ανώτατο επίπεδο, με δεδομένο άλλωστε ότι το ελληνικό λιμάνι τελεί υπό κινεζικό έλεγχο, μέσω της κρατικής Cosco Shipping Ports.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο αναλυτής και ειδικός στα θέματα που αφορούν την Ινδία και τον ινδοειρηνικό, η επίσκεψη Μόντι στην Ελλάδα θα αποτελέσει μήνυμα στην Τουρκία και τον άξονα που έχει δημιουργηθεί με το Πακιστάν. Όπως αναφέρθηκε στο ανακοινωθέν του ινδικού ΥΠΕΞ, η επίσκεψη γίνεται επίσης και για την εμβάθυνση των ελληνοϊνδικών σχέσεων. Ο κ. Μουντζουρούλιας τόνισε την ανάγκη να επεκταθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα, καθότι η Ινδία αποτελεί χώρα με δικιά της εγχώρια αμυντική βιομηχανία, η οποία παράγει Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, αλλά και αντιπυραυλικά συστήματα.  Παράλληλα η συζήτηση θα γίνει και πάνω στον άξονα του μεταναστευτικού, καθώς η Ελλάδα έχει ανάγκη από εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα, ενώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τον πολιτιστικό πυλώνα. Η Ινδία επιθυμεί να διεκδικήσει μνημεία και κειμήλια που έχουν κλαπεί από την Αγγλία, οπότε, η Ελλάδα αποκτά σύμμαχο στη μάχη που δίνει για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Δείτε την εκπομπή:

Το ρεπορτάζ

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα στις 25 Αυγούστου μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Αθήνα εδώ και 40 χρόνια και οι δύο χώρες αναμένεται να αναβαθμίσουν τη σχέση τους σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας:

«Η Ινδία και η Ελλάδα απολαμβάνουν πολιτισμικούς δεσμούς, οι οποίοι έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια μέσω της συνεργασίας σε τομείς όπως οι θαλάσσιες μεταφορές, η άμυνα, το εμπόριο και οι επενδύσεις και οι δεσμοί μεταξύ ανθρώπων. Ο Πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για να συζητήσουν τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης της σχέσης. Θα αλληλεπιδράσει επίσης με επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες, καθώς και με την ινδική κοινότητα στην Ελλάδα».

Η προηγούμενη επίσκεψη ηγέτη της Ινδίας ήταν τον Σεπτέμβριο του 1983, όταν η τότε πρωθυπουργός Ίντιρα Γκάντι είχε έρθει στη χώρα μας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε επισκεφθεί την Ινδία τρεις φορές – τον Νοέμβριο του 1984 για την κηδεία της Ίντιρα Γκάντι, τον Ιανουάριο του 1985 για μια σύνοδο κορυφής για τον πυρηνικό αφοπλισμό και τον Ιανουάριο του 1986, ως κύριος προσκεκλημένος για τον εορτασμό της Ημέρας της Δημοκρατίας της Ινδίας.