ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

71 χρόνια μετά τον παροπλισμό του θωρηκτού της Νίκης (1952), του ζωντανού θρύλου των ναυμαχιών του 20ου αιώνα και του θαλασσινού ηγέτη Ναυάρχου Κουντουριώτη, πολεμικό πλοίο επιπέδου κύριας μονάδας με ανάστροφη πλώρη, ετοιμάζεται να ζωντανέψει ξανά τις ένδοξες σελίδες του πολεμικού ναυτικού.

Το βέβαιο είναι ότι ουδείς επιθυμεί να ζήσει η Ελλάδα πολεμικές επιχειρήσεις παρόμοιες του παρελθόντος και οι ψηφιακές φρεγάτες Belh@rra ν’ αποτελούν ένα από τα εργαλεία αποτροπής στα έμπειρα χέρια των στελεχών του πολεμικού ναυτικού.

Ωστόσο η ιστορική συνέχεια για το πολεμικό ναυτικό εκείνο που απαιτεί είναι ο εκσυγχρονισμός του στόλου με κύριες μονάδες που να καθελκύονται ως νέα πλοία, επ’ ωφελεία του ελληνικού στόλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να δει το πολεμικό ναυτικό καινούριο πλοίο, έχουν περάσει 25 χρόνια όταν παραδόθηκε σε αυτό η φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, «ΣΑΛΑΜΙΣ».

Πάντως όσο οι μέρες περνούν εκείνο που φαίνεται είναι πως δεν πρόκειται να «ξεπαγώσουν» ούτε το δικαίωμα προαίρεσης για μια τέταρτη Belh@rra, πόσο δε μάλλον το πρόγραμμα των κορβετών που έχει μετατεθεί χρονικά για τον επόμενο χρόνο.

Στο ναυτικό επιτελείο κινούνται εδώ και καιρό στον αστερισμό της ενδιάμεσης λύσης η οποία βεβαίως δεν θέλουν να προσθέσει προβλήματα στον κουρασμένο ελληνικό στόλο. Το πολεμικό ναυτικό αναζητά κύριες μονάδες που θα χουν ένα προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον 15ετίας.

Και τα πλοία αυτά να φέρουν- χωρίς κοστοβόρες παρεμβάσεις- ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να εξυπηρετηθεί το ναυτικό επιχειρησιακά. Ίσως αυτός είναι ένας εκ των βασικών λόγων που ο «κατάλογος» αναζήτησης μεταχειρισμένων μονάδων δεν αναφέρει τα παράκτια περιπολικά LCS, καθώς οι επιτελείς του όπλου κρίνουν ότι οι επιχειρησιακές ανάγκες δεν καλύπτονται από αυτά.

Γι’ αυτό η 4η Οκτωβρίου για το ναυτικό είναι μέρα ορόσημο, διότι η συμφωνία που υπεγράφη στο κατάστρωμα του θωρηκτού Αβέρωφ για την απόκτηση των Belh@rra ήταν πράξη αλλαγής σελίδας. Και από την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινά να γράφεται το ημερολόγιο του νέου πλοίου.

Με την φρεγάτα ΚΙΜΩΝ εν όρμω, τις εργασίες στο εσωτερικό του να συνεχίζονται με την ίδια ένταση καθώς επίσης και την σταδιακή έναρξη των ηλεκτρονικών δοκιμών μόλις «κουμπώσει» ο ιστός με τις 60 διαφορετικές κεραίες (PSIM), επόμενο βήμα είναι η άφιξη στη βορειοδυτική Γαλλία του αρχικού πυρήνα των στελεχών που θα γίνουν μέρος του πληρώματος της πρώτης ελληνικής Belh@rra.

Το οπτικό υλικό από το navalnews είναι εντυπωσιακό, κυρίως από τον όγκο που έχει το πλοίο και αντιστοιχιζόμενο με τις σημερινές φρεγάτες που διαθέτει ο ελληνικός στόλος.

Στο Λοριάντ ο αρχικός πυρήνας των Belh@rra

Κυβερνήτης, πρώτος μηχανικός και μια μικρή ομάδα αξιωματικών και υπαξιωματικών που έχουν ιδιαίτερες γνώσεις στα ηλεκτρονικά κι όχι μόνο, αναμένονται στην αυγή του νέου χρόνου να φτάσουν στο Λοριάντ.

 

Εκεί αφού ενταχθούν στο κλιμάκιο του πολεμικού ναυτικού, θα επιφορτιστούν με το να μάθουν, από τα σπάργανα της νέας φρεγάτας μέχρι ό,τι τοποθετείται στο πλοίο. Επιπλέον θα είναι αυτοί που θα λάβουν μέρος σε κάθε είδους δοκιμή. Μαζί φυσικά με το εξειδικευμένο προσωπικό του πολεμικού ναυτικού που από τον περασμένο Ιούλιο του 2022 βρίσκεται στο ναυπηγείο της Βρετάνης.

Κατά τη διάρκεια των εν όρμω δοκιμών αλλά και στις εν πλω, όλοι οι παραπάνω θα είναι τα μάτια του ναυτικού επιτελείου στη Γαλλία. Μαζί τους σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσουν να δουλειά κι ένα μέρος των στελεχών που θα γίνουν το πλήρωμα της επόμενης ελληνικής φρεγάτας «ΦΟΡΜΙΩΝ».

Όσο διαρκούν οι δοκιμές στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, τόσο τα στελέχη από την Ελλάδα που θα μεταβαίνουν στο Λοριάντ θ’ αυξάνονται σταδιακά.