Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν έπαψε ποτέ να υπερασπίζεται, με λόγια και με έργα, τα συμφέροντα του Ελληνισμού, ενώ διακήρυξε κατ’ επανάληψη ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι θέμα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο θα πρέπει να τύχει αντιμετώπισης και επίλυσης. Μετά τις περιπέτειές του με τη Δικαιοσύνη, η ομογένεια στις ΗΠΑ συνεχίζει να συμπαραστέκεται στον γερουσιαστή, «γιατί δεν ξεχνά τα 30 χρόνια υποστήριξης, που παρείχε στην Κύπρο και την Ελλάδα», ανέφερε στον «Φ» ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος. «Ευελπιστούμε ότι θα βγει νικητής και από αυτή τη δοκιμασία διαφορετικά θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον Ελληνισμό και τα εθνικά μας θέματα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίβικος υπογράμμισε ότι «η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης των ισχυρισμών και κατηγοριών εναντίον του, οπότε και ήταν παρών στις ΗΠΑ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δεν είναι άσχετη με τη στάση του γερουσιαστή, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, σε σχέση με την Τουρκία, Περσία, Κούβα, Βενεζουέλα». «Διαβάστε τις δηλώσεις από Τουρκία και από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Είναι φανερό ότι μιλάμε για πολιτική εξόντωση μέσω δικαστηρίων και τίποτε περισσότερο!», συμπλήρωσε ο δραστήριος ομογενής.
Τόνισε ότι οι Τούρκοι και ο Ταγίπ Ερντογάν έβλεπαν τον γερουσιαστή σαν το μεγάλο εμπόδιο, ενώ υπέδειξε ότι «δεν θα πρέπει να βιάζονται να πανηγυρίζουν, γιατί και οι υπόλοιποι που έχουν λόγο για την πώληση των F16 στην Τουρκία, είναι στα όρια τους με τα παιχνίδια της Τουρκίας»! Εξέφρασε ακόμη τη θέση ότι «αν έχει γίνει συνδιαλλαγή μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν (είναι ολοφάνερο), η παρούσα κυβέρνηση θα βρει κάποιο τρόπο να ανταλλάξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τα F-16 δυστυχώς».
Ο κ. Τσίβικος σημείωσε ότι ο γερουσιαστής Μπεν Καρντίν, ο οποίος αντικατέστησε τον Ρόμπερτ Μενέντεζ στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και στον οποίο πέφτει πλέον ένα μεγάλο βάρος, σχετικά με το αν η Τουρκία θα προμηθευτεί ή όχι F-16, είναι γνώστης των ελληνικών θεμάτων και φιλικά προσκείμενος, ως εκ τούτου, όπως υποστήριξε, του έχει εμπιστοσύνη.
-Πώς είδατε τα γεγονότα με την υπόθεση του γερουσιαστή Μενέντεζ και τις κατηγορίες για διαφθορά;
-Σίγουρα τα τελευταία γεγονότα, με τον μεγαλύτερο υποστηρικτή της Ελλάδος και της Κύπρου μας έχουν στεναχωρήσει, αλλά εμείς συμπαραστεκόμαστε στον γερουσιαστή και στον αγώνα που δίνει για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της εισαγγελίας και να αποδείξει την αθωότητα του. Επιμένει ότι είναι αθώος και θα δικαιωθεί στο δικαστήριο.
Ευτυχώς ζούμε στην Αμερική και όχι στην Τουρκία ή την Περσία! Είσαι αθώος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, αν και μερικοί και πρώτοι οι εισαγγελείς προσπάθησαν διά των μέσων ενημέρωσης να τον καταδικάσουν και να δηλητηριάσουν τους μέλλοντες ενόρκους, προτού ο ίδιος έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του!
-Πώς σχολιάζετε το momentum όπου έσκασε η υπόθεση; Kάποιοι συνδέουν τις δικαστικές περιπέτειες του γερουσιαστή Μενέντεζ με την παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ. Συμφωνείτε; Πώς το βλέπετε;
-Σίγουρα η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης των ισχυρισμών και κατηγοριών, δεν είναι άσχετη με τη στάση του, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, Περσία, Κούβα , Βενεζουέλα κοκ. Διαβάστε μόνο τις δηλώσεις από Τουρκία και από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Είναι φανερό ότι μιλάμε για πολιτική εξόντωση μέσω δικαστηρίων και τίποτε περισσότερο! Political persecution in English.
-Ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε πως η κατάσταση που διαμορφώνεται αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα του, ώστε να «τρέξει» το θέμα των F-16 με τις ΗΠΑ, καθώς και ΓΙΑ άλλα θέματα. Θεωρείτε ότι η Απουσία Μενέντεζ από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων δίνει στην Τουρκία ένα σημαντικό πλεονέκτημα;
-Oι Τούρκοι και ο Ταγίπ Ερντογάν έβλεπαν τον γερουσιαστή, σίγουρα σαν το μεγάλο εμπόδιο, αλλά ας μη βιάζονται να πανηγυρίζουν, γιατί και οι υπόλοιποι, που έχουν λόγο για την πώληση, είναι στα όρια τους με τα παιχνίδια της Τουρκίας! Ευτυχώς ο κ. Μενεντεζ παραμένει στην επιτροπή σαν απλό μέλος, αλλά σίγουρα με μεγάλη επιρροή. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι αν έχει γίνει η συνδιαλλαγή μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν (είναι ολοφάνερο ) η παρούσα κυβέρνηση θα βρει κάποιο τρόπο να ανταλλάξει την ένταξη της Σουηδίας με τα F-16 δυστυχώς.
-O γερουσιαστής δέχθηκε πιέσεις για παραίτηση από κορυφαίους ηγέτες των Δημοκρατικών, οι οποίοι εξέδωσαν δηλώσεις, με τις οποίες ζητούσαν την παραίτησή του. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο γερουσιαστής δεν είχε τη στήριξη του κόμματός του;
-Είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει, αλλά χαίρομαι που ο γερουσιαστής δεν παραιτήθηκε και τους είπε οι αθώοι παλεύουν για να αποδείξουν την αθωότητα τους και αυτό κάνει. Είναι εξίσου ενοχλητικό κάποιοι να βιάζονται να κανονίσουν για τα δικά τους συμφέροντα και θυσιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αθωότητας μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο! Αυτό είναι το παράδοξο και η υποκρισία της πολιτικής και των πολιτικάντηδων (ξεστρατισμένων πολιτικάντηδων)
-Ποια η στάση της ομογένειας στις ΗΠΑ γύρω από τη υπόθεση του γερουσιαστή Μενέντεζ;
-H ομογένεια συνεχίζει να συμπαραστέκεται στον γερουσιαστή γιατί δεν ξεχνά τα 30 χρόνια υποστήριξης που παρείχε στην Κύπρο και την Ελλάδα. Ευελπιστούμε ότι θα βγει νικητής και από αυτή την δοκιμασία, διαφορετικά θα είναι μεγάλο πλήγμα για τον Ελληνισμό και τα εθνικά μας θέματα.
-Ποιες οι πληροφορίες σας για τον διάδοχο του Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων; Eκτιμάτε ότι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής διακείται εξίσου φιλικά προς τα συμφέροντα του Ελληνισμού;
O αντικαταστάτης του κυρίου Μενεντεζ είναι ο γερουσιαστής Μπεν Καρντίν από την πολιτεία του Mέριλαντ, ο οποίος πήρε την θέση του μεγάλου Έλληνα Πολ Σαρμπάνη, γνώστη των ελληνικών θεμάτων και φιλικά προσκείμενου. Του έχω εμπιστοσύνη. Επίσης ανακοίνωσε ότι ο γερουσιαστής είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο και έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την αθωότητά του! Καμία νύξη για παραίτηση!
Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Μενέντεζ
Ο Μπεν Καρντίν, ο οποίος αντικατέστησε τον Ρόμπερτ Μενέντεζ στη θέση του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ήταν ένας από τους γερουσιαστές, οι οποίοι μαζί με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, συνέταξαν και απέστειλαν επιστολή στον Τούρκο πρόεδρο, με την οποία τον καλούσαν να ανακαλέσει την απόφαση να ανοίξει η παραλία στα κατεχόμενα Βαρώσια. Στην επιστολή αναφερόταν τότε ότι «η κίνηση αυτή δημιουργεί ερωτήματα για το αν είναι ειλικρινής η δέσμευση του Ερντογάν στη διπλωματία».
Ο γερουσιαστής είχε καταδικάσει ακόμη το «πογκρόμ» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία και ήταν ένας από τους 78 Γερουσιαστές και Βουλευτές, που είχαν υπογράψει κείμενο, με το οποίο ζητούσαν από τον Ερντογάν να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα, Άντριου Μπράνσον.
Το 2021 ο Καρντίν ήταν ένας από τους περισσότερους από 50 Γερουσιαστές, που υπέγραψαν επιστολή, με αποδέκτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην οποία του ζητούσαν να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της Τουρκίας για να βελτιώσει τη στάση της απέναντι στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας τον αυξανόμενο αυταρχισμό εκ μέρους της Άγκυρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, ο Καρντίν, ο οποίος το 1967 αποφοίτησε πρώτος από την Νομική Σχολή του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, «έχει εργαστεί διακομματικά για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και για να ενσωματωθούν στην αμερικανική εξωτερική πολιτική τα ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Μετά την πρώτη εκλογή του στη Γερουσία το 2006, «έχει δώσει μάχη για να διασφαλίσει ότι η διαφάνεια, η λογοδοσία και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα θα αποτελέσουν βασικό συστατικό της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Έχει εργαστεί για να διασφαλίσει την ισότητα των φύλων, ενώ έχει διατελέσει εκπρόσωπος στην αμερικανική επιτροπή της συνθήκης του Ελσίνκι από το 1993, είτε ως πρόεδρος είτε ως αντιπρόεδρος, σε διάφορες περιόδους. Από το 2015 αποτελεί τον ειδικό αντιπρόσωπο για τον Αντισημιτισμό, τον Ρατσισμό και τη Μισσαλοδοξία στην κοινοβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη».