Facebook Pixel Πρεσβευτής του Ποντιακού Ελληνισμού ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος
Life
| 2023-10-14 19:43:00

Πρεσβευτής του Ποντιακού Ελληνισμού ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος

του Γεωπόλδου
Πρεσβευτής του Ποντιακού Ελληνισμού ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος

Οι Πόντιοι αναγνώρισαν τις προσπάθειες του Μακαριωτάτου για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας από τους Τούρκους.

Σε Πρεσβευτή του Ποντιακού Ελληνισμού, ανακήρυξε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, το βράδυ της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου 2023, στο Πολιτιστικό κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης", στην Αργυρούπολη, η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης, εγκαινιάζοντας έναν νέο θεσμό, τον οποίο αφιέρωσε στη μνήμη του αείμνηστου δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά.

ARGYROYPOLH.ARXIEPISKOPOS.KYPROY.GEORGIOS.PRESVEFTIS.13.10.2023.IMG 7836 1

Στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Γεώργιο, υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης και τον ξενάγησε στην έκθεση που υπάρχει με την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και τις δράσεις της Ένωσης.

Η εκδήλωση την οποία παρουσίασε ο δημοσιογράφος Χρήστος Κωνσταντινίδης, άρχισε με μουσικό άνοιγμα με τη λύρα και το τραγούδι από τον καλλιτέχνη Ηλία Υφαντίδη και τη συνοδεία του νταουλιού του Παναγιώτη Κοπαλίδη, με το “Αητέντς επερηραπέτανεν” ένα ποντιακό άσμα που αποτελεί ύμνος στον άγνωστο πολεμιστή.

ARGYROYPOLH.ARXIEPISKOPOS.KYPROY.GEORGIOS.PRESVEFTIS.13.10.2023.IMG 7621

Ο Ηλίας Ιορδανίδης

ARGYROYPOLH.ARXIEPISKOPOS.KYPROY.GEORGIOS.PRESVEFTIS.13.10.2023.IMG 7709

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους επισήμους, αλλά και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ανέφερε:

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα και τον σύλλογο στον οποίον είμαι πρόεδρος να ανακηρύξω το Αρχιεπισκόπου Κύπρο «Πρεσβευτή Ποντιακού Ελληνισμού». Η τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί αναγνώριση της προσφοράς του στην διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, και είναι αποτέλεσμα της αφοσίωσής του στην προώθηση της ιστορίας και της μνήμης του ποντιακού ελληνισμού αλλά και της βαθιάς φιλίας που μοιράζεται με τον σύλλογό μας.

Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης έχει πραγματοποιήσει πληθώρα δράσεων στη διατήρηση και προβολή της ιστορίας της πόλης μας. Με υπερηφάνεια μπορούμε να αναφέρουμε ότι δημιουργήσαμε ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, το «Αργυρουπολιτών Πορεία…», που αναδεικνύει τις ρίζες μας, το πλούσιο παρελθόν της πόλης μας και την πολυπολιτισμική της κληρονομιά. Ακόμη, διοργανώνουμε εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, προσπαθώντας να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των τριακοσίων πενήντα τριών χιλιάδων θυμάτων, να διδάξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου στις νεότερες γενιές και να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύτερο κοινό για τα παθήματα της εθνοτοπικής μας ομάδας.

Η φιλία που συνδέει εμένα προσωπικά αλλά και την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της κοινής μας αγάπης για την Ελλάδα, τον Πόντο και την Κύπρο, αλλά και της συνεργασίας μας σε πολλές δράσεις τα τελευταία χρόνια. Μαζί οργανώσαμε εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες κατά τα έτη 2014, 2017, 2018 και 2022, προάγοντας και προβάλλοντας την ποντιακή, την κυπριακή και την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά και ιστορία, ενισχύοντας συνάμα τους μεταξύ μας δεσμούς. Εξάλλου, όπως συχνά αναφέρει και ο ίδιος, «Κύπρος και Πόντος διάγουν βίους παράλληλους με χρονική διαφορά μικρότερη του αιώνα», αλλά και ότι «χάθηκε ο Πόντος μη χαθεί και η Κύπρος γιατί μετά θα ξεκινήσει το ξήλωμα του Αιγαίου και της Ελλάδας».

Ο Αρχιεπίσκοπος που τιμάμε σήμερα αποτελεί πρότυπο εντιμότητας, αγνότητας και ειλικρίνειας. Είναι ένας άνθρωπος που δεν υπολείπεται σε πατριωτισμό και δράση για την προώθηση της κυπριακής και της ποντιακής ιστορίας και κληρονομιάς. Η ανακήρυξη του σε «Πρεσβευτή Ποντιακού Ελληνισμού» αποτελεί πραγματικά δικαίωση του έργου του, του πάθους του και της αφοσίωσής του στον ιερό εθνικό αγώνα.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρω πως ο θεσμός «Πρεσβευτές Ποντιακού Ελληνισμού» δεν είναι ένα νέο επινόημα. Είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2020, αλλά η πανδημία του Κορονοϊού μας ανάγκασε να αναβάλουμε αυτήν τη δράση. Σήμερα, ως σύλλογος, δηλώνουμε με πεποίθηση ότι σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτόν τον θεσμό και έχουμε ήδη προγραμματίσει την επόμενη ανακήρυξη για τον Ιανουάριο του 2024. Η αφιέρωση μας στην προώθηση της δικαιοσύνης και της αναγνώρισης των ιστορικών αληθειών δεν θα σταματήσει εδώ, αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των προγόνων μας και να προωθήσουμε την ποντιακή ιστορία και κληρονομιά.

Η ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου σε «Πρεσβευτή Ποντιακού Ελληνισμού» για το έτος 2023 είναι ένα βήμα προς την αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς του στην ποντιακή κοινότητα και την προώθηση της ιστορίας και της μνήμης των Ελλήνων του Πόντου. Συγχαίρουμε τον Αρχιεπίσκοπο και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις κοινές μας δράσεις, για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθεια και την απόδοση δικαιοσύνης.

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης, σε αυτό το σημείο της εκδήλωσης προέβαλε ένα εικοσάλεπτο ντοκιμαντέρ για τη ζωή και του έργο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, τονίζοντας τους αγώνες του για το έθνος και την αγάπη του προς την πατρίδα.

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος

ARGYROYPOLH.ARXIEPISKOPOS.KYPROY.GEORGIOS.PRESVEFTIS.13.10.2023.IMG 7646

Ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πλούσια δραστηριότητα της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης, αλλά και στη δραστηριότητα των άλλων συλλόγων και φυσικά στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, όπου είναι στα σκαριά το Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού, όπου θα στεγάσει όλες τις δράσεις των σωματείων του ελληνισμού του Πόντου και θα είναι σημείο αναφοράς. Επισήμανε δε, την αξία της βράβευσης του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιακής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, με την Ανακήρυξή του σε Πρεσβευτή Ποντιακού Ελληνισμού”, έναν νέο θεσμό της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης.

ARGYROYPOLH.ARXIEPISKOPOS.KYPROY.GEORGIOS.PRESVEFTIS.13.10.2023.IMG 7667

Ακολούθως ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, το κλειδί της Αργυρούπολης.

Ο Ιωακείμ Καρεπίδης

ARGYROYPOLH.ARXIEPISKOPOS.KYPROY.GEORGIOS.PRESVEFTIS.13.10.2023.IMG 7675

Το σκεπτικό της Ανακήρυξης σε Πρεσβευτή του Ελληνισμού, ανέγνωσε ο Ιωακείμ Κ. Καρεπίδης, Ιστορικός - Υποψήφιος Διδάκτωρ Λαογραφίας ΕΚΠΑ αναφέροντας.

Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης με διάθεση να αποδώσει φόρο τιμής σε εκείνους που με την δράση, το έργο και τη γενικότερη στάση ζωής τους προβάλλουν και υπηρετούν τις αρχές και τις αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού, καθιερώνει την με αριθμό απόφαση 231/2023 του Διοικητικού της Συμβουλίου τον θεσμό της ανακήρυξης των Πρεσβευτών Ποντιακού Ελληνισμού.

Κάθε χρόνο θα τελείται με κάθε επισημότητα στην Αργυρούπολη Αττικής η τελετή ανακήρυξης. Η ημέρα αυτή θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη μιας μεγάλης προσωπικότητας του Πόντου, όπως για παράδειγμα στον Φίλωνα Κτενίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο Φιλιππίδη, τον αρχαιολόγο Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, τον εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκο Καπετανίδη, τον τραγουδιστή Χρύσανθο Θεοδωρίδη και άλλες σημαντικές προσωπικότητες του Πόντου, που με τη στάση ζωής τους τίμησαν και ανέδειξαν τον Ποντιακό Ελληνισμό εδώ και έναν αιώνα. Για το έτος 2023 αποφασίστηκε η ημέρα ανακήρυξης να είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ποντιακής καταγωγής δημοσιογράφου, λογοτέχνη, διανοούμενου και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά.

Υποψήφιοι για τη βράβευση μπορεί να είναι ξένοι υπήκοοι, κάτοικοι Ελλάδας ή εξωτερικού ή Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, που ο αφανής αλλά ιδιαίτερα ουσιαστικός τους ρόλος πρέπει να αναγνωριστεί για όσα με θέρμη ψυχής, ανιδιοτέλεια και σεβασμό προσφέρουν στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Τα άτομα που κάθε φορά θα βραβεύονται με την εν λόγω διάκριση δεν θα αυτοπροτείνονται, αλλά θα υποδεικνύονται από τρίτα πρόσωπα, ομάδες ή φορείς, με σχετική υποβολή φακέλου που περιέχει τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά που κρίνονται αναγκαία για να στηρίξουν την κάθε υποψηφιότητα.

Όλες οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στο Τμήμα Πολιτισμού της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Στη συνέχεια, σε τακτή προθεσμία εξετάζονται από ειδική επιτροπή αξιολόγησης, στην οποία προεδρεύει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης και συμμετέχουν με εκπροσώπους τους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Οργανισμοί, Επιμελητήρια, Ομοσπονδίες, Σύλλογοι και Φορείς. Η επιτροπή αυτή εξετάζει τις υποβληθείσες υποψηφιότητες, ψηφίζει κατά την κρίση της και η τελική της πρόταση προωθείται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης για τη λήψη της τελικής απόφασης.

Οι Πρεσβευτές Ποντιακού Ελληνισμού είναι προσωπικότητες που:

α) καθιερώνουν θεσμούς, β) προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ιδέα του εθελοντισμού, γ) διαχέουν την ποντιακή παιδεία, ιστορία και τέχνη στις νεότερες γενιές, δ) αξιοποιούν τις υπάρχουσες δυνατότητες για κοινωνική δράση με ενημέρωση της κοινής γνώμης πάνω σε θέματα που απασχολούν τον Ποντιακό Ελληνισμό με ιδιαίτερη έμφαση στη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι Πρεσβευτές Ποντιακού Ελληνισμού είναι προσωπικότητες που αποτελούν πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση σε μια εποχή υλιστική, που διακρίνεται για τον ατομισμό της, την έλλειψη αξιών και τις βίαιες διεκδικήσεις χωρίς φραγμούς και όρια.

Το τυπικό που θα ακολουθείται σε κάθε ανακήρυξη θα έχει ως εξής: 1. Έλευση των προς βράβευση προσωπικοτήτων στην Αργυρούπολη. 2. Παροχή από την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης πλήρους προγράμματος φιλοξενίας του τιμωμένου. 3. Πανηγυρική τελετή ανακήρυξης σε Πρεσβευτή Ποντιακού Ελληνισμού με κάθε επισημότητα. 4. Παράθεση επίσημου δείπνου προς τιμήν του.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί στοιχείο συνεισφοράς της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης στις συντονισμένες κινήσεις για την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας του Πόντου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος

ARGYROYPOLH.ARXIEPISKOPOS.KYPROY.GEORGIOS.PRESVEFTIS.13.10.2023.IMG 7725

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, αναφέρθηκε στην κοινή πορεία των Ελλήνων του Πόντου και της Κύπρου, αφού αφέθηκαν στην πιο κρίσιμη στιγμή τους στις αρχές του 20ου αιώνα στον Πόντο, αλλά και το 1974 στην τουρκική εισβολή και κατοχή του 40% της Μεγαλονήσου στο έλεος των Τούρκων με την ιστορική φράση “η Κύπρος κείται μακράν”.

Η γη του Πόντου υπήρξε ο κατ’ εξοχήν χώρος των μαρτυρίων αλλά και των ηρωισμών του γένους μας. Στον ακραίο εκείνο γεωγραφικό χώρο, ο υπόδουλος Ελληνισμός αγωνίστηκε για ελευθερία μόνο με τις δικές του ηθικές και υλικές δυνάμεις. Το ελεύθερο Ελληνικό κράτος κράτησε αποστάσεις ασφαλείας, απ’ όσα φρικτά και κατ’ εξακολούθηση, για χρόνια πολλά, γίνονταν εκεί. Κώφευσε στις πολλές και αγωνιώδεις εκκλήσεις για στήριξη και ουσιαστική συμπαράσταση.

Και δεν μπορώ να αποφύγω τη σύγκριση: Όταν κατά το απαισίας μνήμης καλοκαίρι του 1974, η Τουρκία εισέβαλλε στην Κύπρο, βίαζε, σκότωνε, κατακτούσε, προσέβαλλε την ελληνική αξιοπρέπειά μας, ακούσαμε από ελληνικά χείλη, πρωθυπουργικά, ότι «η Κύπρος κείται μακράν». Κι ας είχε προηγηθεί ο Κίμων, από τον 5ο αιώνα π.Χ, με τριήρεις, ελευθερώνοντας την από τους Πέρσες. Αν η Κύπρος βρισκόταν μακρυά, θα ’ταν πιο κοντά ο Πόντος;…

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Ηλίας Ιορδανίδης, προσέφερε τιμητικά δώρα στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.

ARGYROYPOLH.ARXIEPISKOPOS.KYPROY.GEORGIOS.PRESVEFTIS.13.10.2023.IMG 7751

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος, προσέφερε στον Ηλία Ιορδανίδη, πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης εικόνισμα του Αγίου Γεωργίου, αντίγραφο εικόνας του 16ου αιώνος.

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα  με το δρώμενο “Δεν Τελειώσαμε” σε σύλληψη και σύνθεση του Ηλία Υφαντίδη και συντελεστές τους δρωμένου, τον Ηλία Υφαντίδη στη λύρα και στο τραγούδι, στην αφήγηση την Άννα Καλαϊτζόγλου και στο νταούλι τον Παναγιώτη Κοπαλίδη.

Η εκδήλωση έκλεισε με το χορευτικό της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης, με τον πυρρίχιο χορό Σέρρα, σε λύρα του Ηλία Υφαντίδη και στο νταούλι τον Παναγιώτη Κοπαλίδη.

ARGYROYPOLH.ARXIEPISKOPOS.KYPROY.GEORGIOS.PRESVEFTIS.13.10.2023.IMG 7836

Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης, ανανέωσε το ραντεβού με το κοινό για την επόμενη Ανακήρυξη “Πρεσβευτή Ποντιακού Ελληνισμού για το έτος 2024, τον Ιανουάριο του 2024.

ΠΗΓΗ: efxinospontos.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags