Facebook Pixel Η παγίδα του χρέους! Η διπλωματία που χρησιμοποιεί η Κίνα για να ασκήσει επιρροή
Life
| 2023-11-24 04:33:00

Η παγίδα του χρέους! Η διπλωματία που χρησιμοποιεί η Κίνα για να ασκήσει επιρροή

του Γεωπόλδου
Η παγίδα του χρέους! Η διπλωματία που χρησιμοποιεί η Κίνα για να ασκήσει επιρροή

Η Κίνα έχει παγιδεύσει άλλες χώρες οικονομικά, δανείζοντάς τις ώστε να δημιουργήσουν χρέος και να επωφεληθούν από την υποτέλεια που δημιουργείται.

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο "Η διπλωματία της παγίδας του χρέους του Πεκίνου" φιλοξενεί η ιστοσελίδα Arunachal Times, στο οποίο υποστηρίζεται, ότι η Κίνα έχει παγιδεύσει άλλες χώρες οικονομικά, δανείζοντάς τις ώστε να δημιουργήσουν χρέος και να επωφεληθούν από την υποτέλεια που δημιουργείται. Ως παραδείγματα το άρθρο, που δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023  και έχει και δεύτερο μέρος στον ίδιο ιστότοπο στις 18 Νοεμβρίου 2023, φέρνει χώρες όπως το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα και το Νεπάλ και στο τέλος καλεί την ινδική κυβέρνηση να αντισταθεί στα κινεζικά σχέδια και το "Δρόμο του Μεταξιού" (BRI), ο οποίος κατά το ινδικό ΜΜΕ απειλεί την κυριαρχία της Ινδίας.

Ο ιστότοπος είναι τοπικό Μέσο της περιοχής του Αρουνατσάλ Πραντές (σημαίνειορεινή ανατολή), μία από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν σήμερα την Ινδία. Έχει πρωτεύουσα την πόλη Ιταναγκάρ και βρίσκεται στην ανατολική-βορειοανατολική μεθόριο της χώρας και η συνολική της έκταση υπολογίζεται στα 83.743 τ.χλμ., ενώ ο πληθυσμός της είναι 1.091.120. Για την εν λόγω περιοχή είχε προκληθεί ένταση στα τέλη Αυγούστου, όταν η Κίνα είχε κυκλοφορήσει χάρτες που ενέτασσαν μέρος της ινδικής επικράτειας υπό την κυριαρχία της.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 9 Δεκεμβρίου 2022, τα στρατεύματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού προσπάθησαν να αλλάξουν μονομερώς το στάτους κβο παραβιάζοντας τη Γραμμή Αποτελεσματικού Ελέγχου. Εκείνη την ημέρα έγινε συμπλοκή. Ινδικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει τότε, ότι 300 μέλη του κινεζικού στρατού ενεπλάκησαν στο συμβάν και οι τραυματίες ήταν περισσότεροι στην κινεζική πλευρά. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα σύνορα των δύο χωρών, ένα μέρος των οποίων βρίσκεται σε ύψος 4.000 και πλέον μέτρων και δεν έχουν ποτέ οριστεί επακριβώς, αποτέλεσε αντικείμενο ενός πολέμου το 1962.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο:

Η Κίνα έχει κατακτήσει τη διπλωματία της παγίδας του χρέους ως ένα ύπουλο εργαλείο για να παγιδεύσει πολλές ευάλωτες χώρες, ωθώντας τις σε στενό σημείο και δημιουργώντας ασφυκτική πίεση πάνω τους. Αυτή είναι μια σημαντική περιοχή ανησυχίας για την Ινδία, καθώς οι άμεσοι γείτονές της -Πακιστάν, Σρι Λάνκα και Νεπάλ- έχουν γίνει θύματα του επικίνδυνου παιχνιδιού του Πεκίνου. Βεβαρυμένοι από το δανειακό βάρος, είτε έχουν βυθιστεί σε πλήρη οικονομική κρίση είτε δείχνουν σημάδια πίεσης. Η Σρι Λάνκα είναι ένα κλασικό παράδειγμα του πώς τα οικονομικά δεινά την έχουν βυθίσει σε βαθιά κρίση. Έγινε μάρτυρας του χάους και της ανομίας καθώς η οικονομία βυθιζόταν. Εκτός από την οικονομική δυσπραγία, ένα κοινό πράγμα μεταξύ αυτών των χωρών είναι ότι όλες αποτελούν μέρος της Πρωτοβουλίας Belt and Road της Κίνας.

Εφόσον η Κίνα έχει οπλίσει το χρηματοοικονομικό εργαλείο του χρέους για να αποκτήσει επιρροή σε όλο τον κόσμο και να αρπάξει σημαντική δύναμη, καθίσταται επιτακτική ανάγκη για την Ινδία και τις δυτικές χώρες να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις ηγεμονικές πολιτικές της. Η Ινδία, μαζί με τους εταίρους της, θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης κινεζικής επιρροής. Η εχθρότητα κατά μήκος των συνόρων Ινδο-Κίνας και οι συνεχείς προσπάθειες του κινεζικού PLA (σ.σ. Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας) να προσπαθήσει να εισέλθει στην Ινδική Επικράτεια επικυρώνει περαιτέρω την ανάγκη της Ινδίας να αντισταθεί στο κινεζικό σχέδιο. Ο αμφιλεγόμενος Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν, που διέρχεται από το κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ, απειλεί την κυριαρχία της Ινδίας.

Πράγματι, η πολιτική της Ινδίας για την Κίνα απαιτεί σοβαρή επανεξέταση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ δήλωσε ότι η Ινδία δεν μπορούσε να εμπλακεί σε σύγκρουση με την Κίνα λόγω της μεγαλύτερης οικονομίας της Κίνας σχολιάζοντας την κινεζική εισβολή πέρα ​​από τη γραμμή του πραγματικού ελέγχου. Αυτός ο συλλογισμός καταρρίπτεται. Πολλές χώρες με μικρότερες οικονομίες σε σύγκριση με τους γείτονές τους έχουν διατηρήσει με επιτυχία την εδαφική τους κυριαρχία.

Η Ινδία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τους διπλωματικούς της πόρους και τα οικονομικά μέσα για να αποτρέψει την κινεζική εισβολή. Είναι λυπηρό που το εμπορικό έλλειμμα της Ινδίας με την Κίνα ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά, παρά τις κινεζικές επιθέσεις στα σύνορά μας. Το εμπορικό έλλειμμα για την Ινδία έφτασε τα 101,02 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022, ξεπερνώντας το 2021 των 69,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό χρειάζεται άμεση προσοχή αντί να απαγορεύει απλώς σποραδικά τις κινεζικές εφαρμογές, ενώ η Κίνα συνεχίζει να διατηρεί σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα με τη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags