Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για την πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Τουρκία, καθώς αυξάνεται η πίεση στο Κογκρέσο για να μην εγκρίνει αυτή την ανάρμοστη αγορά αμερικανικού πολεμικού υλικού.

Με πιο απλά λόγια, η κατοχική δύναμη δεν δικαιούται να αγοράσει οτιδήποτε, διότι παραβιάζει τους σχετικούς νόμους των ΗΠΑ και την ίδια στιγμή επιδεικνύει αντισυμμαχική συμπεριφορά, καθώς συναγελάζεται με όλους τους εχθρούς της Δύσης: Τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα, ενώ χαρακτηρίζει “απελευθερωτική οργάνωση” την Χαμάς, τα μέλη της οποίας η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες αποκαλούν στυγνούς τρομοκράτες.

Το Εβραϊκό Λόμπι όχι μόνο δεν συμφωνεί με αυτή την αγοραπωλησία για την ενίσχυση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά φαίνεται ότι εργάζεται μεθοδικά για να την εκτροχιάσει. Έχει δε κάνει γνωστή τη θέση του στον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

  • Την ίδια στιγμή, ο μεγαλύτερος σύμμαχος των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, μεγαλύτερος και από το Εβραϊκό Κράτος, ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας (YPG), Mazloum Abdi απαίτησε από την Ουάσιγκτον να μην πουλήσει τα F-16 στην Τουρκία μιλώντας στη γνωστή ιστοσελίδα Al Monitor και στη δημοσιογράφο Amberin Zaman.

Ο διοικητής των YPG αναφέρει ότι ήδη η Τουρκία χρησιμοποιεί τα F-16 που διαθέτει σήμερα, για τη συνεχιζόμενη αεροπορική εκστρατεία της εναντίον των μη στρατιωτικών υποδομών των Κούρδων της Συρίας.

Ο αρχηγός των κουρδικών δυνάμεων, καταδίκασε την «επαίσχυντη -όπως τη χαρακτηρίζει- σιωπή» των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες εκμεταλλεύονται τους YPG για να πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Οι νίκες εναντίον των τζιχαντιστών οφείλονται στους Κούρδους της Συρίας και όχι στους ίδιους τους Αμερικανούς, οι οποίοι διαθέτουν μόνο μία δύναμη 900 ανδρών στην συγκεκριμένη περιοχή της Συρίας.

Αμερικανοί νομοθέτες, όπως ο γερουσιαστής Κρίστοφερ βαν Χόλλεν, έχουν υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι εναντιώνονται στην πώληση των F-16, επειδή θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των συμμάχων της Αμερικής στη Συρία (εννοεί τους Κούρδους). Ο κ. Βαν Χόλλεν είναι ένας εκ των πλέον ισχυρών υποστηρικτών των Κούρδων αλλά και της Ελλάδας.

Ο κ. Μπλίνκεν φέρει την ευθύνη και για την εμπλοκή που παρατηρείται στην πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα. Ήταν αυτός που δέχθηκε την απαράδεκτη εισήγηση της κ. Αμάντας Σλόατ, πρώην στελέχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) για να συνδεθεί το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35 με την παραχώρηση των F-16 στην Τουρκία.

Όπως έχουμε σημειώσει επανειλημμένα τις τελευταίες μέρες, η σύνδεση αυτή απέτρεψε την επίσημη ανακοίνωση για το ελληνικό ενδιαφέρον και μέχρι σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έστειλε το ελληνικό αίτημα στο Κογκρέσο. Και οι τέσσερις νομοθέτες που έχουν λόγο για τις πωλήσεις αμερικανικού πολεμικού υλικού, υποστηρίζουν το ελληνικό αίτημα. Αντίθετα, δεν υποστηρίζουν το τουρκικό αίτημα για την αγορά των F-16.

  • Η απαράδεκτη …“λογική” της κ. Σλόατ ήταν ότι η σύνδεση των δύο πωλήσεων θα έφερνε προ τετελεσμένων τους νομοθέτες που δεν δέχονται την ενίσχυση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας με τα αμερικανικά F-16. Και έτσι, νόμιζε η εν λόγω κυρία, για να πάρει η Ελλάδα τα F-35, οι νομοθέτες θα υπέκυπταν και θα έλεγαν “ναι” και στα τουρκικά F-16.

Η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει φέρει σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση η οποία διατηρεί μεν τη ψυχραιμία της, χωρίς να κρύβει την απαγοήτευση της για την καθυστέρηση της αγοράς των F-35. Σημειώνουμε ότι η Αθήνα αναμένει από τον περασμένο Μάιο αυτή την έγκριση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν “πιαστεί” να μην λένε την αλήθεια σε συνομιλίες τους με ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και Έλληνες διπλωμάτες. Μόλις λίγο πριν από τα Χριστούγεννα είχαν ισχυριστεί ότι η επίλυση του θέματος ήταν ζήτημα ολίγων 24ωρων. Φυσικά, η ανακοίνωση μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Μπλίνκεν ήταν βέβαιος -και το έλεγε σε όποιον ήθελε να το ακούσει- ότι την περασμένη Πέμπτη η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα έγκρινε το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Ταγίπ Ερντογάν τον εξαπάτησε με συνοπτικές διαδικασίες… Το τουρκικό Κοινοβούλιο έκλεισε μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Είναι βέβαιο ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας εάν δεν εγκριθεί ταυτόχρονα η πώληση των F-16 στη χώρα του. Όσο δεν το αντιλαμβάνεται ο κ. Μπλίνκεν τόσο το χειρότερο για την αμερικανική υπερδύναμη και βεβαίως για τον ίδιο…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal