Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από 2 ημέρες συνόψισε τη διαδικασία για τα F-16 και τα F-35 ως εξής: «Επί του παρόντος, πέρα από τα F-35, είμαστε επικεντρωμένοι στα F-16».
Η πολιτική ανάλυση στην Τουρκία διάβασε αυτή τη δήλωση ότι αφενός ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε μια άνω τελεία (όχι τελεία) στο θέμα της απόκτησης και F-35, αφετέρου ότι η Αμερική σκοπεύει να ξαναχτυπήσει την πόρτα της Τουρκίας και το θέμα των F-35 δεν έχει μπει στο αρχείο.
Ο Μεσούτ Χακί Τζασίν δήλωσε επίσης ότι «ο κ. πρόεδρος δεν είπε ότι το κεφάλαιο έχει κλείσει. Η προσέγγιση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, και των δύο πλευρών, είναι να ανοίξει μια νέα φάση διαπραγματεύσεων. Η πτήση του KAAN από την Τουρκία άλλαξε την εξίσωση. Ο σύμμαχός μας αναγνωρίζει ότι η συμπόρευσή μας καταδείχτηκε από το γεγονός ότι οι κινητήρες των αεροσκαφών KAAN είναι κινητήρες F-16. Εμπιστευόμαστε την Αμερική. Θεωρώ ότι και η έλλειψη εμπιστοσύνης και η ψυχρότητα έχουν παρέλθει με την έγκριση της νέας συμφωνίας και την μη εναντίωση της Γερουσίας σε αυτήν».
@infoxak @mariazacharaki36 για τα μηνύματα που στέλνει ο Ερντογάν με το τουρκικό μαχητικό #Turkey #türkiye #foryou #foryoupage #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος - XAK
Άνω τελεία
Αντίστοιχα, ρεπορτάζ της ιστοσελίδας αμυντικών θεμάτων savunmasanayist.com επισημαίνει ότι «κάνοντας δηλώσεις σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν έβαλε ‘άνω τελεία’ στη διαδικασία. Ο Ερντογάν τόνισε ότι η κύρια εστίαση είναι τα F-16».
Η προμήθεια του μαχητικού αεροσκάφους F-35A από την Τουρκία, η οποία είναι σημαντική από πλευράς αποτροπής, παρά τις οικονομικές και τεχνικές δυσκολίες στη συντήρηση και επιδιόρθωσή τους και τους κινδύνους εξάρτησης, εκτιμάται ότι μέρα με τη μέρα γίνεται δυσκολότερη από «τεχνική» άποψη, ευκολότερη όμως από «διπλωματική» άποψη.
Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία, η οποία έχει διαθέσει έναν προϋπολογισμό περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70, θα επικεντρωθεί βραχυπρόθεσμα ακόμα περισσότερο στα προγράμματα μαχητικών αεροσκαφών KAAN (τα οποία αναπτύσσονται με στόχο να αποτελέσουν 5ης γενιάς και να είναι ισοδύναμα των F-22 και F-35) και μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών Κόκκινο Μήλο, λόγω του εμπάργκο στην προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon και F-35A Lightning II. Ενώ το Έργο KAAN υλοποιείται από την τουρκική προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών, το έργο Kόκκινο Μήλο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της εταιρείας BAYKAR.
Εφόσον τα έργα που εκτελούνται από τις εταιρείες της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, ιδίως το μαχητικό αεροσκάφος KAAN, θα καταλάβουν σημαντικό κομμάτι του αμυντικού προϋπολογισμού της Τουρκίας, η πιθανότητα εισαγωγής ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους, πέραν του F-16 Block 70, έχει μειωθεί από «οικονομικο-τεχνική άποψη».
ΠΗΓΗ: ethnos.gr