Facebook Pixel Τί λένε οι Τούρκοι για τη δήλωση Δένδια περί δημιουργίας antidrone θόλου
Life
| 2024-03-13 06:35:00

Τί λένε οι Τούρκοι για τη δήλωση Δένδια περί δημιουργίας antidrone θόλου στην Ελλάδα;

του Γεωπόλδου
Τί λένε οι Τούρκοι για τη δήλωση Δένδια περί δημιουργίας antidrone θόλου στην Ελλάδα;

Η Αθήνα θα λάβει προφυλάξεις κατά των Bayraktar TB2, λένε στην Τουρκία.

Με εκτενή δημοσιεύματα, αλλά και ανθελληνικές αναφορές, κάλυψε ο τουρκικός Τύπος τη συνέντευξη του Ελληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια στην Ναυτεμπορική.

Η Milliyet σε άρθρο με τίτλο «Aντι-drone Θόλος από την Ελλάδα! Ο φόβος του Bayraktar TB-2 κυρίευσε την Αθήνα», αναδημοσιεύει αποσπάσματα της συνέντευξης , τονίζοντας  ότι «ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική  ανακοίνωσε ότι η Αθήνα θα λάβει προφυλάξεις κατά των Bayraktar TB2.

«Απαντώντας σε ερώτηση της Ναυτεμπορικής για το γεγονός ότι  ο πόλεμος της Ουκρανίας έδειξε τη σημασία συστημάτων όπως τα drones, τα UAV και τα UCAV και τα αντισυστήματα τους στις πιο σημαντικές συγκρούσεις του 21ου αιώνα. Η Τουρκία έχει προχωρήσει πολύ σε αυτόν τον τομέα, απάντησε στην ερώτηση ως εξής: “Τα UAV και τα UCAV έχουν σίγουρα αλλάξει τη μορφή των πολέμων σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να το αποδεχτούμε. Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αρμενία, έλαβα λεπτομερείς πληροφορίες για αυτό το θέμα, ως υπενθύμιση, η Αρμενία εκτέθηκε σε μεγάλης κλίμακας πόλεμο στο στα οποία συμμετείχαν UAV της Bayraktar».

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, προσθέτει η τουρκική εφημερίδα, ανακοίνωσε ότι η Αρμενία και η Ελλάδα θα συνεργαστούν τη δεκαετία του 2030 για τη δημιουργία αμυντικού συστήματος κατά του Bayraktar TB-2.

«Στρατός του μέλλοντος»

Από την πλευρά της, η  Turkgun γράφει ότι «η Ελλάδα, η οποία παρακολουθεί από κοντά τα βήματα της Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, πάτησε το κουμπί για μια νέα μεταρρύθμιση με στόχο τη δημιουργία ενός «θόλου» κατά των UAV και των UCAV και τη βελτίωση της παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού».

Η τουρκική εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Δένδιας στη συνέντευξή του στην Ναυτερμπορική τόνισε πώς  «η Ελλάδα βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας θόλου ενάντια στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη» .Σύμφωνα με εκτιμήσεις προσθέτει η Turkgun, «η αμερικανική Raytheon θα προμηθεύσει την Ελλάδα με το σύστημα Coyote που αναπτύχθηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στην αεράμυνα εναντίον των UAVs και UCAVs».

H τουρκική εφημερίδα σημειώνει ότι «ο Νίκος Δένδιας έκανε δηλώσεις, που προσέλκυσαν την προσοχή, στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας  για το σχέδιο «Ατζέντα 2030» που αφορά την προετοιμασία του στρατού ενόψει του μέλλοντος. «Στις δηλώσεις του, ο Δένδιας ανέφερε ότι αντί για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων, θα ληφθούν μέτρα που θα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη της στρατιωτικής βιομηχανίας, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η εγχώρια προστιθέμενη αξία.», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα. Και προσθέτει: «Ο Δένδιας στην συνέντευξη ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από το Γενικό Επιτελείο την «προτεραιοποίηση και την επαναξιολόγηση των μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, με την κατάρτιση νέου 12ετούς προγράμματος». ¨

Η σημασία της τεχνολογίας

Η ισλαμική ιστοσελίδα Haber7 στέκεται επίσης στη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Άμυνας και τονίζει:  «Ο Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα εργάζεται ενεργά για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της στον τομέα αυτό έχοντας επίγνωση της σημασίας αυτών των τεχνολογιών στο πλαίσιο του νέου οικοσυστήματος, προσθέτοντας ότι «θα εργασθούμε με ταχείς ρυθμούς για την κάλυψη της συγκεκριμένης υστέρησης συγκριτικά με γειτονικές μας χώρες, όπως και για τη δημιουργία ‘θόλου’ anti – drone που να καλύπτει την ελληνική επικράτεια».

Η τουρκική Ensonhaber γράφει επίσης: «Το μήνυμα του ΥΕΘΑ της Ελλάδας Δένδια για τα Drone: Θέλουμε να φτάσουμε την Τουρκία…«Θα εργασθούμε με ταχείς ρυθμούς για την κάλυψη της συγκεκριμένης υστέρησης». Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας «θόλος anti-drone» που θα καλύπτει το γενικό σύνολο της χώρας «Οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των UAVs και των συστημάτων ‘anti-drone’ έχουν αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου ανά τον κόσμο».

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags