Facebook Pixel Η επόμενη μέρα στην Τουρκία χωρίς Ερντογάν! Σε ποιον θα δοθεί το δαχτυλίδι
Life
| 2024-03-17 15:42:00

Η επόμενη μέρα στην Τουρκία χωρίς Ερντογάν! Σε ποιον θα δοθεί το δαχτυλίδι της διαδοχής;

του Γεωπόλδου
Η επόμενη μέρα στην Τουρκία χωρίς Ερντογάν! Σε ποιον θα δοθεί το δαχτυλίδι της διαδοχής;

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν στην κούρσα διαδοχής του Τούρκου προέδρου, το καθεστώς του οποίου κυβερνά την Τουρκία πάνω από μία εικοσαετία;

Τη δήλωση Ερντογάν περί αποχώρησής του από την εξουσία το 2028, σχολίασε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης στην εκπομπή Leaders, όπου αποκάλυψε τις προσωπικότητες που αναμένεται να μπούνε στην κούρσα της διαδοχρής του και προέβλεψε ποιός θα είναι ο "νέος Ερντογάν" στην Τουρκία.

Δείτε την παρέμβαση του δημοσιογράφου του Sportdog.gr

@xkon1984 Αυτός είναι ο "νέος" Ερντογάν #Turkey #türkiye #receptayyiperdoğan ♬ πρωτότυπος ήχος - Xristos Konstantinidis

Ήταν η είδηση των ημερών που προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εξουσία. Όχι τώρα, αλλά το 2028, όταν και λήγει η προεδρική του θητεία. «Για μένα, αυτό είναι ένα φινάλε, αυτές οι εκλογές (σ.σ. δημοτικές)είναι οι τελευταίες μου με την εξουσία που δίνει ο νόμος. Το αποτέλεσμα που θα βγει, θα είναι η μεταβίβαση μιας κληρονομιάς στα αδέλφια μου που θα έρθουν ύστερα από μένα», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο ίδρυμα TUGVA.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι που θα συμμετέχουν στην κούρσα διαδοχής του Τούρκου προέδρου, το καθεστώς του οποίου κυβερνά την Τουρκία πάνω από μία εικοσαετία;

-Μπιλάλ Ερντογάν:  Έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παρεμβάσεις στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, παράνομες μεταβιβάσεις (ληστεία) κρατικής γης, διώξεις δημοσιογράφων, ανώτατων δικαστικών λειτουργών, ακόμη και αστυνομικών, σχέσεις και δεσμοί με τρομοκρατικές οργανώσεις – θεωρείτο ο «άτυπος υπουργός Πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους».

Συγκεντρώνει οικονομική δύναμη και ερείσματα μέσα στο καθεστώς, διαχειριζόμενος και το πληθωρικό «χαρτοφυλάκιο» του πατέρα του.

-Οι δύο κόρες του Ερντογάν, η Σουμεϊγιέ και η Εσρά είναι βέβαιο πως ήδη συμμετέχουν στην κούρσα διαδοχής, μέσω των συζύγων τους Σελτσούκ Μπαιρακτάρ και Μπεράτ Αλμπαιράκ.

-Χακάν Φιντάν: διαθέτει (κατά ομολογία του ίδιου του Ερντογάν) ένα μεγάλο κουτί γεμάτο με πολύτιμα μυστικά της κρατικής γραφειοκρατίας και ήδη αξιοποιεί κατάλληλα την θέση του ΥΠΕΞ για να διευρύνει τις γνωριμίες και τα διεθνή του ερείσματα

-Ιμπραχίμ Καλίν: πέρα από την «προίκα» του εξ απορρήτων του Ερντογάν για δεκαετίες, είναι βέβαιο πως θα αρχίσει και αυτός να γεμίζει συστηματικά στην ΜΙΤ ένα δεύτερο κουτί με πολύτιμα μυστικά, για πιθανή χρήση εναντίον πολιτικών αντιπάλων του στο μέλλον.

Οι παροπλισμένοι

Υπάρχουν και κάποιοι φαινομενικά «παροπλισμένοι» που κανείς δεν γνωρίζει αν κάποια στιγμή και κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, θα επιχειρήσουν να ξαναβγούν στο προσκήνιο, όπως ο Χουλουσί Ακάρ, ο Σουλεϊμάν Σοιλού ή ο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο νέος Ερντογάν

«Παίκτης» με τα χαρακτηριστικά του Ερντογάν, δηλαδή ενός πολιτικού με ηγετικά χαρίσματα και εκκωφαντική ρητορική είναι χωρίς αμφισβήτησε ο αντίπαλος του Ερντογάν στον Δήμο Κωνσταντινούπολης. Ο λόγος για τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο εκ Τραπεζούντος καταγόμενος και συγκεκριμένα από τα Πλάτανα δήμαρχος Κωνσταντινούπολης θεωρείται νέος Ερντογάνς την Τουρκία. Είναι από τους πολιτικούς που χαρακτηρίζονται… μπαλκονάτοι. Ο Ιμάμογλου βέβαια αποποιείται αυτόν τον χαρακτηρισμό. Δεν είμαι νέος Ερντογάν, είμαι ο Ιμάμογλου λέει και αμφισβητεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα φύγει από την εξουσία το 2028. Εξάλλου έχει ξαναειπωθεί από τον Ερντογάν στο παρελθόν, ότι θα αποσυρθεί, αλλά τα γύρισε. Γιατί η κυβίστηση δεν είναι άθλημα που ακμάζει μόνο στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Το όνομα του Ιμάμογλου ενεπλάκη σε δημοσκοπήσεις κατά την προεκλογική περίοδο του 2023 στην Τουρκία. Οι έρευνες έβγαλαν, ότι θεωρείται καταλληλότερος για πρόεδρος από όλους τους άλλους υποψηφίους (παρότι δεν είχε βάλει υποψηφιότητα) αλλά και από τον ίδιο τον Ερντογάν. Μάλιστα είχε τεθεί θέμα από την ομάδα που συνασπίστηκε για να «ρίξει» εκλογικά τον Ερντογάν να μπει ο Ιμάμογλου μπροστάρης, αλλά ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στήριξε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Δείτε όλη την εκπομπή LEADERS:

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags