"Το μήνυμα που μας έδωσαν οι πολίτες είναι ο οδικός μας χάρτης", δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΡ μετά από μια κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, όπου έγινε αξιολόγηση του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος και λήφθηκαν οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Ο Τσελίκ παραδέχτηκε ότι οι Τούρκοι πολίτες μέσω της κάλπης έστειλαν προειδοποίηση στην κυβέρνηση για αποτυχημένες πολιτικές και τόνισε ότι η 31η Μαρτίου ήταν μια καμπή για την πορεία που θα ακολουθήσει το κόμμα. Ο Τσελίκ είπε ότι "η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξη νέου Συντάγματος και αυτό είναι χρέος μας για τις επόμενες γενιές". Παράλληλα απέκλεισε κάθε συζήτηση για πρόωρες εκλογές. "Τέτοιες τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης", είπε, "είναι εκτός λογικής. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν μεταξύ 14 Μαΐου και 28 Μαΐου 2023, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Προεδρικό Υπουργικό Συμβούλιο έχουν πενταετή εξουσία και το υπολειπόμενο διάστημα είναι πάνω από 4,5 χρόνια".
Η επόμενη ημέρα για τον πρόεδρο Ερντογάν, σύμφωνα με τα σημερινά τουρκικά ΜΜΕ, είναι να προχωρήσει σε εκτεταμένη αναδιάρθρωση της κυβέρνησής του φέρνοντας νέα, άφθαρτα πρόσωπα. Οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να απομακρυνθούν βασικοί υπουργοί όπως οι Εργασίας, Δικαιοσύνης Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Υγείας και Εμπορίου. Ένα από τα ισχυρά μηνύματα που πήρε το ΑΚΡ ήταν ότι σημαντικός αριθμός των θρησκευόμενων ψηφοφόρων του εγκατέλειψαν το ΑΚΡ λόγω της ευνοιοκρατίας, της διαφθοράς και των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ παρά την τραγωδία στη Γάζα. Οι δυσαρεστημένοι προσχώρησαν στο Νέο Κόμμα της Ευημερίας, του γιου του ιστορικού ισλαμιστή ηγέτη Ντεζτμετίν Ερμπακάν, του Φατίχ Ερμπακάν. Το κόμμα αυτό τελικά κατέλαβε την τρίτη θέση στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό άνω του 6%. Πρώτο μέλημα λοιπόν του Τούρκου προέδρου είναι να προσεταιριστεί το κόμμα του Ερμπακάν κάνοντας ενδεχομένως και αντίστοιχες κινήσεις προς τα μικρά κόμματα του συντηρητικού χώρου. Παράλληλα, σχεδιάζει να προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματος με στόχο τη μείωση του εκλογικού ορίου κάτω από το έως τώρα 50% .
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
Σχόλιο Γεωπόλδου: Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια κίνηση από Ερντογάν για να παρατείνει τη θητεία του πέραν του 2028. Υπενθυμίζεται, ότι κατά την προεκλογική περίοδο της αυτοδιοικητικής διαδικασίας ο Τούρκος πρόεδρος ισχυριζόταν ότι αυτές οι εκλογές θα ήταν οι τελευταίες του και πως μετά το 2028 θα τέλειωνε η πολιτική του καριέρα. Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου το κυβερνόν AKP υπέστη μεγάλη πανωλεθρία. Έχασε ξανά και τους τρεις μεγάλους δήμους της Τουρκίας, ήτοι Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη. Μεγάλος νικητής αναδείχτηκε ο Εκρέμ Ιμάμογλου που όλα δείχνουν, ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία μετά από κάποια χρόνια. Επίσης το AKP μετά από πολύ καιρό αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα που σημαίνει ότι χάνει συνεχώς το κύρος του. Αναθεώρηση του Συντάγματος σημαίνει επίσης περιορισμός των ελευθεριών στη γειτονική χώρα.