Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του Πακιστάν να επεκτείνει και να επισπεύσει τα σχέδιά της για παράνομη απέλαση Αφγανών προσφύγων στη χώρα μετά το φεστιβάλ Eid-ul-Fitr την επόμενη εβδομάδα, ο James Jennion, ακτιβιστής για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών στην Αμνηστία Διεθνής, είπε:
«Η σκληρή περιφρόνηση των αρχών του Πακιστάν για τη δίωξη, τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανθρωπιστική καταστροφή που περιμένει Αφγανούς πρόσφυγες εάν απελαθούν στο Αφγανιστάν που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν είναι αποκαρδιωτική. Αντί να ακούει τις επαναλαμβανόμενες παγκόσμιες εκκλήσεις για διακοπή των απελάσεων, η νεοεκλεγείσα πακιστανική κυβέρνηση έχει απογοητευτικά τώρα επεκτείνει την προσπάθεια απέλασης και στους κατόχους Αφγανικής Κάρτας Πολίτη (ACC).
Το «Σχέδιο Επαναπατρισμού Παράνομων Αλλοδαπών» του Πακιστάν παραβιάζει τη νομοθεσία για τους πρόσφυγες και τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όλων των Αφγανών προσφύγων.
James Jennion, Ακτιβιστής για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών στη Διεθνή Αμνηστία
«Η απόφαση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πάνω από 800.000 Αφγανών προσφύγων σε όλο το Πακιστάν και απειλεί να εξαπολύσει ένα ακόμη κύμα παρενόχλησης και κρατήσεων μετά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού.
«Το «Σχέδιο Επαναπατρισμού Παράνομων Αλλοδαπών» του Πακιστάν παραβιάζει το προσφυγικό και το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα την αρχή της μη επαναπροώθησης και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των Αφγανών προσφύγων, ιδιαίτερα γυναικών, κοριτσιών, δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναίκες διαδηλωτές, καλλιτέχνες και πρώην αφγανική κυβέρνηση και αξιωματούχοι ασφαλείας. Η απόφαση της κυβέρνησης στερείται επίσης διαφάνειας και αυθαίρετα ακυρώνει την εγκυρότητα της τεκμηρίωσης ACC που εκδόθηκε από την ίδια την κυβέρνηση του Πακιστάν.
«Καλούμε τις πακιστανικές αρχές να ανακαλέσουν αμέσως αυτές τις αποφάσεις και να ψηφίσουν επειγόντως νόμο σύμφωνο με τα ανθρώπινα δικαιώματα για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων στη χώρα και να γίνουν κράτος μέρος στη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων μαζί με τα Πρωτόκολλά της».
ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
Πολλοί Αφγανοί που ζουν υπό τον φόβο της δίωξης μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 κατέφυγαν στο Πακιστάν, όπου έχουν υποστεί κύματα αυθαίρετων κρατήσεων, συλλήψεων και απειλής απέλασης.
Τον Οκτώβριο του 2023, ανακοινώθηκε μια φάση 1 του «Σχεδίου Επαναπατρισμού Παράνομων Αλλοδαπών» με προθεσμία 30 ημερών για τους Αφγανούς πρόσφυγες «χωρίς έγγραφα» να εγκαταλείψουν τη χώρα ή να απελαθούν, θέτοντας σε κίνδυνο 1,4 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Έκτοτε, η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει πλήρη έλλειψη διαφάνειας, δίκαιης διαδικασίας και λογοδοσίας στις κρατήσεις και τις παράνομες απελάσεις Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν , η οποία επιδεινώθηκε από την αυξημένη παρενόχληση και την εχθρότητα απέναντί τους.
Στη φάση 2 του «σχεδίου επαναπατρισμού», οι κάτοχοι Αφγανικής Κάρτας Πολίτη (ACC) που έχουν εκδοθεί από το Πακιστάν θα απελαθούν από τη χώρα μετά το φεστιβάλ Eid Al-Fitr, μια μεγάλη μουσουλμανική γιορτή που αναμένεται να πέσει στις 10 Απριλίου 2024 στην περιοχή. Η Φάση 3 αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα την αναγκαστική και παράνομη απέλαση κατόχων κάρτας Αποδεικτικών Εγγραφής (PoR) που έχει εκδοθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες .
Από τον Σεπτέμβριο του 2023, 527.981 Αφγανοί πρόσφυγες επέστρεψαν στο Αφγανιστάν—αφήνοντας πίσω τα σπίτια, τις περιουσίες και την κοινότητά τους στο Πακιστάν. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι υπάρχουν πάνω από 800.000 κάτοχοι ACC, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι υπάρχουν 1,3 εκατομμύρια κάτοχοι PoR στο Πακιστάν.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα προτρέψει την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της να απελάσει Αφγανούς πρόσφυγες, πιο πρόσφατα στον Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δέκα σημείων για τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στο Πακιστάν.
ΠΗΓΗ: Amnesty