Ομοιότητες με τις πρώτες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά την ειδική επιχείρηση, βρίσκει το Institute for the Study of War (ISW) σε ανάλυσή του.
«H σύνθεση της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ είναι παρόμοια με εκείνη των χτυπημάτων που η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα κατά της Ουκρανίας στην προσπάθειά της να ανακαλύψει τον βέλτιστο τρόπο για να διαπεράσει τις δυτικού τύπου αεροπορικές και πυραυλικές άμυνες» αναφέρει το ISW, τονίζοντας ότι «η Ρωσία πειραματίστηκε στην Ουκρανία με τον συνδυασμό χρήσης βαλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ μαζί με ιρανικά drone».
Tο Ιράν επίσης, δοκίμασε το προηγούμενο διάστημα τα αμυντικά συστήματα του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μέσω των επιθέσεων των Houthi με drone.
«Η ιρανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ δείχνει ότι το Ιράν μαθαίνει από τους Ρώσους και τους Houthi για να αναπτύσσει όλο και πιο επικίνδυνα και αποτελεσματικά πακέτα κρούσης κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ», υποστηρίζει το ISW.
«Αναμφίβολα, αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου» με μεγάλη διαφορά, αναφέρει σε ανάλυσή του στο Sky News.
Πλήγμα ψυχολογίας, εργαλείο ο φόβος
«Στον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκε το Ιράν υπάρχει και μια βαθιά ψυχολογική χροιά, καθώς οι Ισραηλινοί σε όλη τη χώρα βρέθηκαν στα καταφύγια το βράδυ του Σαββάτου γνωρίζοντας ότι τα drones κατευθύνονταν στην πατρίδα τους»
Παρά την αναχαίτιση μεγάλου αριθμού drones και τις μηδενικές ανθρώπινες απώλειες το χτύπημα έπληξε το αίσθημα ασφάλειας των Ισραηλινών που νιώθουν εξαιρετικά ευάλωτοι καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να απαντήσει.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι χρειάζονται περίπου εννέα ώρες για να φτάσουν στο Ισραήλ καθώς πετούν χαμηλά για να αποφύγουν τα ραντάρ, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αναχαίτισή τους, ενώ η χρήση, των πυραύλων cruise αλλάζει περαιτέρω την δυναμική των πραγμάτων, σύμφωνα με την ανάλυση.
«Ακόμα και αν το Ιράν είχε βασιστεί στη στρατηγική «μέγιστη επίδειξη δύναμης/ελάχιστες επιπτώσεις», στόχος ο οποίος είναι πιο εύκολος με τα drones, η πιθανότητα κάποιου εσφαλμένου υπολογισμού παρέμενε μεγάλη» προστίθεται .
Γνώριμη μέθοδος
Mε την επιλογή των συγκεκριμένων «όπλων» η Τεχεράνη προχώρησε σε μια δοκιμασμένη μέθοδο επίθεσης αφού με drones είχε χτυπήσει πετρελαιοπαραγωγές στη Σαουδική Αραβία το 2019 σε μια κίνηση που δεν προκάλεσε καμία απώλεια ζωής αλλά κόστισε στο Ριάντ εκατομμύρια δολάρια.
Στον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκε το Ιράν υπάρχει και μια βαθιά ψυχολογική οπτική, σύμφωνα με το Sky News, καθώς οι Ισραηλινοί σε όλη τη χώρα δεν κοιμήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου αφού γνώριζαν ότι τα drones κατευθύνονταν στην πατρίδα τους.
Από τότε που το Ισραήλ πήρε την απόφαση να σκοτώσει δύο Ιρανούς στρατηγούς μέσα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, πριν από 13 ημέρες, ήξερε ότι θα προκαλούσε αντίποινα.
Το Ιράν δήλωσε ότι η απάντησή του θα είναι «βαθμονομημένη». Αυτό ερμηνεύτηκε ως «περιορισμένο», ώστε να μην προκαλέσει μαζική ισραηλινή αντίδραση και περιφερειακό πόλεμο.
Με την επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή η εκτίμηση μπορεί να ήταν πολύ αφελής, σημειώνεται.