Παράλληλα, ο υπουργός Πολιτισμού πέταξε το μπαλάκι στην ΕΠΟ, ώστε να μην παίρνει η πολιτεία τα μέτρα που όφειλε να πάρει η ομοσπονδία. Διαβάστε όλες τις ομιλίες και τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή για το ποδόσφαιρο.
Το ΛΑ.Ο.Σ. δια του προέδρου του, Γιώργου Καρατζαφέρη και του βουλευτή, Γιώργου Ανατολάκη, ζήτησαν από τον υπουργό Πολιτισμού να αποσύρει το άρθρο 19 του αθλητικού νομοσχεδίου που ενισχύει τη λειτουργία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Το ίδιο ζήτησε και ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Ιωαννίδης, προτείνοντας παράλληλα να οδηγηθεί η ΕΠΟ σε Γενική Συνέλευση ώστε να περάσει η ίδια στους κανονισμούς της τις ποινές που πρέπει για τις παραβάσεις που ελέγχει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Το καμπανάκι του κινδύνου σε περίπτωση παρέμβασης της ΦΙΦΑ, έκρουσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Λιάνης.
Ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε δυναμικά, τόνισε πως δεν διαπραγματεύεται και δεν υποχωρεί απέναντι σε αυτόν τον τραγέλαφο και πέταξε το μπαλάκι στην ΕΠΟ:
«Η πολιτεία έχει υποχρέωση να κοιτάζει ποιοι είναι αυτοί που βρίσκονται στις ομάδες. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε ότι εφόσον η ΕΠΟ βάλει ποινές για τέτοιου είδους πράγματα που ελέγχει η ΕΕΑ, τότε τις αποφάσεις να τις παίρνει η ομοσπονδία. Αλλά το άρθρο δεν αποσύρεται. Δεν μπορούμε να αφήνουμε ανοχύρωτη την πολιτεία. Πρέπει να υπερασπιστούμε αυτό που είναι καλό για τον ελληνικό λαό. Βεβαίως θέλουμε το αυτοδιοίκητο να λειτουργεί σωστά και να μην κινδυνεύσει. Θυμάστε πέρσι που εδώ μέσα όλοι μου λέγατε να κλείσουμε το πρωτάθλημα; Δεν το κάναμε, σεβόμενοι και το αυτοδιοίκητο. Έχουμε διάθεση συνεργασίας με την ΕΠΟ και τους λέμε: ελάτε, αλλάξτε τις ποινές σας και εμείς θα υποστηρίξουμε το αυτοδιοίκητο».
Απαντώντας λίγο αργότερα στον Γιώργο Λιάνη, ο υπουργός Πολιτισμού είπε:
«Ας μη μιλάμε εδώ για τραγέλαφους. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι τραγέλαφος. Που πολιτεία δεν υψώνει το ανάστημα της απέναντι στα συμφέροντα και κάθεται και διαπραγματεύεται στο τηλέφωνο με την κάθε ΕΠΟ, την κάθε ΦΙΦΑ και την κάθε ΟΥΕΦΑ. Φτάνει πια αυτό. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε τα λαμόγια και τους κλέφτες. Είναι θέμα αρχής και δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Όταν η ΕΠΟ βάλει αυτές τις ποινές, τότε θα μπορούμε να τους εξουσιοδοτήσουμε. Τέρμα η συζήτηση! Τραγέλαφος είναι αυτό που συμβαίνει και όχι αυτό που μπορεί να συμβεί. Μετά από δώδεκα χρόνια λειτουργίας της ΕΕΑ, τώρα ενοχλείται η ΕΠΟ; Γιατί; Τι άλλαξε; Μου είπατε ότι από το 2006 δεν λειτουργεί η Επιτροπή. Αυτό ακριβώς είναι η απαξίωση της πολιτείας, το ότι μπορεί να μην λειτουργούσε σωστά κάτι που είχαμε θεσμοθετήσει. Εφόσον το ποδόσφαιρο λειτουργήσει σωστά, εμείς εδώ είμαστε να ανοίξουμε το δρόμο».
Νωρίτερα, το λόγο είχε πάρει ο Γιάννης Ιωαννίδης, που ανέφερε σχετικά:
«Δεσμευτήκατε χθες κ. υπουργέ, ότι μόλις βάλει ποινές στα καταστατικά της η ΕΠΟ για τις περιπτώσεις που δεν δίνει πιστοποιητικά η ΕΕΑ, τότε δεν χρειάζεται νόμος και θα τα περάσουμε στην ΕΠΟ. Πρέπει να δεσμευτείτε να μεταφέρετε τις ποινές στο αυτοδιοίκητο και η Επιτροπή να λέει αν το παράπτωμα είναι ελαφρύ ή βαρύ. Εγώ μίλησα σήμερα το πρωί με την ΕΠΟ και τους είπα να μην περιμένουν το καλοκαίρι και να κάνουν τώρα μια έκτακτη Γενική Συνέλευση ώστε να βάλουν ποινές ανάλογα με αυτά τα παραπτώματα που εξετάζει η ΕΕΑ. Συμφώνησαν, φτάνει να μεταφερθούν όλα αυτά τα θέματα στην ΕΠΟ. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή των δύο ελληνικών ομάδων και της Εθνικής στις διεθνείς διοργανώσεις. Εγώ δεν μπορώ να πάρω τέτοια ευθύνη».
Ο Γιώργος Ανατολάκης από την πλευρά του, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την προγενέστερες ομιλίες του:
«Προτείνω να αποσυρθεί το άρθρο 19 μέχρι να κάνει η ΕΠΟ μια Γενική Συνέλευση (σ.σ. επί τόπου δεν το δέχτηκε ο Γερουλάνος). Κάποιοι σύμβουλοι σας κ. υπουργέ, δεν σας λένε την αλήθεια. Από το 2006 έχει αλλάξει αυτό το πράγμα. Δεν έκανε τίποτα η ΕΕΑ μέχρι φέτος με τον Βόλο και την Καβάλα. Άλλα αντί άλλων σας λένε. Να σταματήσει αυτό το ψέμα. Δεν υπάρχει αυτό που λέτε για τα 12 χρόνια λειτουργίας. Να δούμε τι θα στείλει η ΦΙΦΑ στην ερώτηση που έκανε η ΕΠΟ. Θα καταψηφίσουμε το άρθρο 19 και ελπίζω να μη έρθει το κακό. Βρείτε τα με την ΕΠΟ και μετά να έρθει ο νόμος».
Αναφορικά με τη διάταξη περί ξένων επενδυτών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως π.χ. η περίπτωση του Παναθηναϊκού, ο Γιώργος Ανατολάκης τόνισε: «Για τους ξένους επενδυτές λέμε ναι, αλλά πρέπει να μπουν δικλείδες ασφαλείας. Να υπάρχουν οι ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που υπάρχουν για τους Έλληνες επενδυτές».
Ακολούθως, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζεφέρης, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:
«Ήταν ωμή η παρέμβαση της πολιτείας στο θέμα του Βόλου και της Καβάλας. Δεν πρέπει να παρεμβαίνει η πολιτεία στις ομάδες. Πρέπει να αποδεσμευτείτε από αυτή τη σχέση. Το άρθρο 19 πρέπει να το δείτε διαφορετικά. Θα τιναχτεί το σύστημα στον αέρα. Αφήστε την ΕΠΟ να χειριστεί τα δικά της θέματα. Το χαρτί της ΦΙΦΑ λέει ότι κακώς πετάξατε τον Βόλο και την Καβάλα από το πρωτάθλημα. Βρείτε τα με την ΕΠΟ. Θέλω να πιστεύω ότι θα διαφοροποιήσετε τη στάση σας».
Ο έμπειρος Γιώργος Λιάνης, ως ο μακροβιότερος υφυπουργός Αθλητισμού, συμβούλεψε τον Παύλο Γερουλάνο:
«Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος με τη ΦΙΦΑ. Ξέρω, είναι ταπεινωτικό να μην μπορούμε να κάνουμε αυτονόητες διορθώσεις. Εγώ δεν μπορούσα να βάλω ούτε τακτικούς δικαστές. Το μέτρο είναι σωστό, αλλά η παρενέργεια είναι μεγαλύτερη. Ο Μπλάτερ διοικεί ως αρχηγός μιας αόρατης μαφίας. Και ο Πλατινί ότι λέει το θεωρεί θέσφατο. Αν θέλουμε, όμως, να είμαστε σε αυτό το σύστημα, πρέπει να δεχτούμε τους κανόνες που έχει. Έχω φριχτή εμπειρία. Εδώ μέσα υπουργός άλλαζε λέξη-λέξη το νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει, μιλώντας στο τηλέφωνο με τη ΦΙΦΑ. Πρόκειται για ακραία μορφή ταπείνωσης. Πρέπει να συμφωνήσετε με την ΕΠΟ. Εκείνοι ενημερώνουν τη ΦΙΦΑ και μας φέρνουν προ αδιεξόδου. Και να είμαστε ειλικρινείς: είχε 6 χρόνια να βγάλει απόφαση η ΕΕΑ. Πρέπει να το τροποποιήσουμε. Να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις. Αλλά δεν μπορεί να χορηγεί πιστοποιητικά».
Ο κοινουβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, δεν δίστασε να πει πως «λόγω της αντίδρασης που συναντά το άρθρο 19 από εθνικά και υπερεθνικά κέντρα, εμείς θα το ψηφίσουμε», ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Γείτονας, σημείωσε: «Κάθε αυτοδιοίκητο κάμπτεται και υποχωρεί μπροστά στο δημόσιο συμφέρον».
Ο Απόστολος Κακλαμάνης ήταν αιχμηρός, αναρωτώμενος «τι πάει να πει είναι εφοπλιστές και επιχειρηματίες οι παράγοντες του ποδοσφαίρου; Εμένα για σωματοφύλακες που φαίνονται», ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός απευθύνθηκε σε Λιάνη και Ιωαννίδη: «Υπήρχαν μεγάλες ομάδες, πολύπρωταθλήτριες, των οποίων οι πρόεδροι ανέβαζαν και κατέβαζαν διοικήσεις της ΕΠΟ; Ναι ή όχι; Να μας πουν οι προηγούμενοι υφυπουργοί αθλητισμού ποιος είναι ο τοίχος πάνω στον οποίο έπεφταν και δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι. Υπήρχαν πιέσεις ή όχι;».
*Η πρόταση του βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Καρτάλη έγινε δεκτή. Έτσι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν θα ασκεί ελέγχους σε ΠΑΕ και ΚΑΕ μόνο κάθε καλοκαίρι, αλλά και εκτάκτως μέσα στις σεζόν, είτε αυτεπάγγελτα, είτε μετά από αίτηση κάποιας ΠΑΕ ή ΚΑΕ, είτε μετά από αίτημα του Υπουργείου Ανάπτυξης ή του Υπουργείου Πολιτισμού.
*Ο Παύλος Γερουλάνος δεν έκανε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ζωίδης (την οποία υπογράφουν 19 βουλευτές) περί ενεργοποίησης της ομοσπονδίας διαιτητών ποδοσφαίρου (ΟΔΠΕ).
*Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί κατ’ άρθρων εντός της ημέρας.
Πηγή: sport-fm.gr