Σύμφωνα με πληροφορίες, που όμως δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα το αμερικανικό Πεντάγωνο, δόθηκε εντολή για την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου Άιζενχάουερ, στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ιστοσελίδα μας έχει υποβάλει στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας συγκεκριμένο σχετικό ερώτημα, το οποίο αναμένουμε να απαντηθεί. Το Γραφείο Τύπου του Πενταγώνου συνήθως δεν σχολιάζει στρατιωτικές ενέργειες, όπως η συγκεκριμένη καθώς θεωρούνται απόρρητες.

Αυτή τη στιγμή το αεροπλανοφόρο, επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον των Χούθι της Υεμένης, σε μία αποστολή που έχει ήδη ανανεωθεί δύο φορές.

  • Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, που είναι σοβαρές, θα πρόκειται για μία μεγάλη εξέλιξη, καθώς το αεροπλανοφόρο θα βρεθεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι παρά τα προβλήματα μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Ουάσιγκτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, που αφορούν την άμυνα του Εβραϊκού Κράτους. Όπως συνέβη κατά τη μαζική επίθεση του Ιράν, η οποία αποκρούστηκε με τη συμμετοχή των Αμερικανών, των Βρετανών και χωρών της περιοχής, όπως η Ιορδανία.

Βέβαια, το Ισραήλ διαθέτει τα καλύτερα αμυντικά συστήματα στον κόσμο. Πρόκειται γι’ αυτά που αγόρασαν και η Κύπρος και η Ελλάδα, που θα τις προστατεύσουν απόλυτα από τον τουρκικό κίνδυνο.

Στην Ουάσιγκτον αντιμετώπισαν με ανησυχία και σοβαρότητα τις τελευταίες απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα. Επίσης έχουν κινητοποιηθεί για το ενδεχόμενο νέας πολεμικής σύρραξης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Η τελευταία προσπάθεια του Άμος Χόκσταϊν, του απεσταλμένου του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, δεν πήγε καλά. Έλαβε εντολή να αποτρέψει τη σύρραξη, καθώς είναι καθημερινές οι εκτοξεύσεις πυραύλων προς το Ισραήλ. Δεν φαίνεται ότι τα κατάφερε. Οι σκληροί στο Ισραήλ πιστεύουν ότι τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουν, μετά τη Χαμάς, και την Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Εβραϊκό Κράτος έχει εκπονήσει σχέδιο για χερσαία επίθεση στο νότιο Λίβανο όπου δρα η Χεζμπολάχ. Οπότε ο καθένας καταλαβαίνει, ότι αν συνεχιστούν οι εκατέρωθεν επιθέσεις ο νέος πόλεμος είναι αναπόφευκτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ήδη ότι το Εβραϊκό Κράτος δεν μπορεί να επιτρέψει στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ να συνεχίσει να επιτίθεται στο έδαφος και στους πολίτες του. Σύντομα, δήλωσε, θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις.

Εννοεί αυτό που αναφέραμε παραπάνω. Ότι το Ισραήλ έχει έτοιμο σχέδιο χερσαίας επίθεσης εναντίον του νοτίου Λιβάνου. Στην περίπτωση αυτή, οι Αμερικανοί αναμένουν πλέον γενίκευση του πολέμου, καθώς πιστεύουν ότι το Ιράν θα αναγκαστεί να λάβει μέρος στο πλευρό των “πληρεξούσιων” του (“proxies”), που είναι οι τρομοκράτες της Χεζμπολάζ, της Χαμάς και των Χούθι της Υεμένης.

Η κατάσταση περιγράφεται ιδιαίτερα κρίσιμη και αναμένεται νέα αμερικανική αποστολή, διπλωματών και στρατιωτικών, στο Ισραήλ και τον Λίβανο. Ο Άμος Χόκσταϊν, ένας πολύ έμπειρος διπλωμάτης με θητεία στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι σήμερα προσωπικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου.

Έχει επιτύχει τη συμφωνία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Λιβάνου και του Ισραήλ, δύο χωρών που δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις ούτε για τα προσχήματα. Και όμως τα κατάφερε λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων του με τους ηγέτες των δύο χωρών. Έχει εντολή από τον ίδιο τον κ. Μπάιντεν να συνεχίσει την απσοτολή του και να επιτύχει την αποκλιμάκωση μεταξύ του Εβραϊκού Κράτους και της Χεζμπολάχ.

Πολλοί στην Ουάσιγκτον πιστεύουν πως είναι μία αποστολή καταδικασμένη να αποτύχει, καθώς το Ισραήλ επιθυμεί να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τη χερσαία επιχείρηση εναντίον της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP):

Η κλιμάκωση της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ δημιουργεί φόβους για το ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας πολεμικής αναμέτρησης. Ωστόσο οι ειδικοί είναι διχασμένοι σχετικά με την προοπτική μίας τοπικής σύρραξης.

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν τις τελευταίες ημέρες να επιτύχουν αποκλιμάκωση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς απείλησε την Χεζμπολάχ με καταστροφή ως συνέπεια ενός «καθολικού πολέμου». Και ο ισραηλινός στρατός ενέκρινε «επιχειρησιακά σχέδια για μία επίθεση στον Λίβανο».

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε την επομένη ότι «κανένας τόπος» στο Ισραήλ δεν θα είναι προστατευμένος από τους πυραύλους της οργάνωσης σε περίπτωση επίθεσης.

Επίσης απείλησε και την Κύπρο με την έωλη δικαιολογία ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί το νησί για τις στρατιωτικές του επιχειρήσει και για ενίσχυση των δυνάμεων του. Η κατηγορία του είναι ψευδής 100%.

«Πιστεύω ότι σε λίγες εβδομάδες θα δούμε μία ισραηλινή επιχείρηση στον Λίβανο», δήλωσε στο AFP ο Nitzan Nuriel, πρώην διευθυντής της ισραηλινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. «Θα διαρκέσει μήνες», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον ίδιο Ισραηλινό στρατιωτικό, η χερσαία στρατιωτική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού θα απωθήσει την Χεζμπολάχ προς βορρά, πέραν του ποταμού Λιτάνι, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την συνοριακή γραμμή που βρίσκεται υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιχείρηση θα συνοδεύεται από αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο «για να μάθουν ποιο θα είναι το τίμημα», σύμφωνα με τον Nitzan Nuriel.

Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης των στρατιωτικών του Ισραήλ, και η πολιτική ηγεσία δρά και αντιδρά με τον ίδιο τρόπο. Ίσως ο νέος πόλεμος είναι αναπόφευκτος, αν και ο ισραηλινός στρατός δεν έχει τελειώσει ακόμα με τη Χαμάς στη Ράφα, όπου πιστεύεται πως βρήκαν καταφύγιο τα ανώτερα στελέχη της οργάνωσης.

ΠΗΓΗ: Hellas Journal