Η Ταϊβάν εντάχθηκε επίσημα στη στρατηγική “hellscape” των ΗΠΑ για την άμυνα από την κινεζική επιθετικότητα με δύο εγκεκριμένες από την Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα Ασφάλεια αγορές αξίας άνω των 350 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το ενδεχόμενο κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν, η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια των ΗΠΑ (DSCA) ενέκρινε επίσημα δύο πωλήσεις όπλων ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν μέσω του Γραφείου Οικονομικής και Πολιτιστικής Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων σχολίων του διοικητή της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, ναύαρχου Σάμιουελ Παπάρο, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχει η υιοθέτηση μιας στρατηγικής “κολασμένου τοπίου” (hellscape) από τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν και το ευρύτερο περιφερειακό δίκτυο συμμαχιών της για να περιπλέξουν τις επιθετικές ενέργειες του Πεκίνου.

Ο ναύαρχος Paparo εξήγησε στον δημοσιογράφο της Washington Post, Josh Rogin, στο συνέδριο Shangri La Security Conference: “Θέλουν [η Κίνα] να προσφέρουν στον κόσμο έναν σύντομο, αιχμηρό πόλεμο, ώστε να είναι τετελεσμένο γεγονός πριν ο κόσμος μπορέσει να συμμαζέψει τις ενέργειές του. Η δουλειά μου είναι να διασφαλίσω ότι από τώρα μέχρι το 2027 και μετά, ο στρατός των ΗΠΑ και οι σύμμαχοι είναι σε θέση να επικρατήσουν”.

Η στρατηγική “hellscape” που προτείνει ο ναύαρχος Παπάρο περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων περιφερόμενων πυρομαχικών, αυτόνομων οχημάτων επιφανείας, υποβρυχίων και εναέριων οχημάτων για να σαρώνουν τις επιτιθέμενες κινεζικές δυνάμεις καθώς διασχίζουν το στενό της Ταϊβάν πλάτους 160 χιλιομέτρων. Ο ναύαρχος Παπάρο ανέπτυξε τη στρατηγική, εξηγώντας: “Θέλω να μετατρέψω το Στενό της Ταϊβάν σε ένα μη επανδρωμένο κολαστήριο χρησιμοποιώντας μια σειρά από διαβαθμισμένες δυνατότητες. Έτσι ώστε να μπορώ να κάνω τη ζωή τους εντελώς άθλια για ένα μήνα, γεγονός που μου κερδίζει χρόνο για τα υπόλοιπα. Δεν μπορώ να σας πω τι περιλαμβάνει. Αλλά είναι αληθινό και είναι παραδοτέο”.

Προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η στρατηγική “hellscape”, η DSCA ενέκρινε δύο αιτήματα για στρατιωτικές πωλήσεις εξωτερικού από το Γραφείο Οικονομικής και Πολιτιστικής Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι, συμπεριλαμβανομένων 60,2 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (90,2 εκατ. δολάρια AU) για 720 βλήματα Switchblade 300 (SB300) All Up Rounds (AUR), 35 fly-to-buy AUR και 101 συστήματα ελέγχου πυρός SB300 (FCS).

Επιπλέον, η DSCA ενέκρινε το αίτημα της Ταϊβάν για ξένες στρατιωτικές πωλήσεις για την απόκτηση έως και 291 συστημάτων ALTIUS 600M-V, που αποτελούνται από περιφερόμενα πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) με επεκτάσιμη κεφαλή και κάμερα ηλεκτροοπτικής/υπέρυθρης ακτινοβολίας (EO/IR) αξίας περίπου 300 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: FutureWarfare