Tο ενδεχόμενο πώλησης πρόσθετων οπλικών συστημάτων στο Αζερμπαϊτζάν θα εξετάσει το Ισραήλ. Αυτό αποφάσισε αφού η Αρμενία δήλωσε ότι αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης, σημειώνει αμυντική ιστοσελίδα του Μπακού.
Το Ισραήλ χαρακτήρισε την αναγνώριση της Παλαιστίνης από την Αρμενία «ανταμοιβή για τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες», προειδοποιώντας ότι αυτή η απόφαση θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις με την Αρμενία.
Τους τελευταίους μήνες, κλιμακώθηκαν οι σχέσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας μετά την ήττα της τελευταίας και την απώλεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Μάλιστα η ένταση έχει αυξηθεί με νέες απαιτήσεις από το Μπακού, το οποίο υπέβαλε νέα λίστα αγορών στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.
Αυτή η λίστα περιλαμβάνει δύο κατασκοπευτικούς δορυφόρους υψηλής ανάλυσης τύπου Ofeq με ανάλυση μικρότερη από 1 μέτρο.
Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν όταν ζητήθηκε από την Αρμενία να παραδώσει οκτώ αγροτικούς θύλακες που βρίσκονται υπό την εξουσία του Ερεβάν από τη δεκαετία του 1990.
Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα παράλληλα με τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου για μια συνθήκη ειρήνης μεταξύ του Μπακού και του Ερεβάν που ξεκίνησε η Τουρκία και οι ΗΠΑ.
Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι η Αρμενία έκανε πρόσφατα μια παραγγελία για την ινδική κατασκευή Advanced Towed Artillery Gun System (ATAGS).
Το Ισραήλ, όπως και η Τουρκία, είναι σημαντικοί προμηθευτές αμυντικών συστημάτων του Αζερμπαϊτζάν. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν έντονα το 2020 όταν η σύγκρουση έγινε μια πραγματική στρατιωτική αντιπαράθεση.
Το Ισραήλ έχει πολύ στενούς αμυντικούς δεσμούς με το Μπακού. Το γεγονός αυτό εξηγείται κυρίως από τα μακρά σύνορα που μοιράζονται το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν.
Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν αναφορές ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί το Αζερμπαϊτζάν για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το Ιράν.
Κατά τη διάρκεια των μαχών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, ισραηλινά οπλικά συστήματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα από τους Αζέρους.
Αυτά περιελάμβαναν τον πύραυλο εδάφους μεγάλου βεληνεκούς Lora που κατασκευάστηκε από τις ισραηλινές αεροδιαστημικές βιομηχανίες (IAI), το βαρύ οπλικό σύστημα περιπλάνησης Harop που κατασκευάστηκε επίσης από την IAI και διαφορετικούς τύπους οπλικών συστημάτων περιπλανώμενων, κυρίως εκείνων που κατασκευάζονται από την ισραηλινή εταιρεία Uvision.
Οι Αζέροι ζητούν περιπλανώμενα οπλικά συστήματα με μεγαλύτερες κεφαλές.
Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί το σύστημα αεράμυνας Barak MX που κατασκευάζεται από το Ισραήλ.
Το Barak-MX είναι ένα αρθρωτό σύστημα αεράμυνας και έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση απειλών πυραύλων και αεροσκαφών. Λειτουργεί τόσο σε θαλάσσιες πλατφόρμες όσο και σε ξηρά και ανήκει στην οικογένεια πυραύλων Barak
Το Μπακού ζητά από το Ισραήλ οπλικό σύστημα loitering Spy-X
Σημειώνεται ότι το Μπακού ζήτησε από το Ισραήλ το οπλικό σύστημα Spy – X loitering που κατασκευάστηκε από την ισραηλινή εταιρεία Blue Bird.
Το Spy X έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 50 Km, χρόνο λειτουργίας 1,5 ώρες, αυτόνομη ηλεκτροοπτική καθοδηγούμενη επίθεση, βέλτιστο αποτέλεσμα-στο στόχο και στενή ενσωμάτωση με την οικογένεια UAV VTOL ISR της Bluebird.
Το Μπακού ζήτησε πρόσφατα κατάλογο αμυντικού εξοπλισμού από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.
Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης εξαιρετικά εξελιγμένα δικτυωμένα συστήματα επικοινωνίας, συστήματα EW και περισσότερα drone καμικάζι, αλλά με μεγαλύτερες κεφαλές και αντιαρματικές δυνατότητες.