Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και συζήτησαν την απόπειρα δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού, ανέφερε το γραφείο του Τούρκου ηγέτη στο κοινωνικό δίκτυο X.

Ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε το περιστατικό «επίθεση στη δημοκρατία» και σημείωσε τη «γενναία θέση» του Τραμπ μετά την επίθεση. «Ο Τραμπ έδειξε ισχυρή ηγεσία με τα κατευναστικά μηνύματά του για ενότητα για τη μείωση της πόλωσης και των εντάσεων μετά την απόπειρα δολοφονίας», ανέφερε το γραφείο του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχάρη επίσης τον Τραμπ για την επίσημη υποψηφιότητά του ως υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προεδρικές εκλογές θα ωφελήσουν τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

Η αποκάλυψη Καλεντερίδη για Τσίπρα

Υπενθυμίζεται, ότι οι σχέσεις Ερντογάν-Τραμπ είναι άψογες. Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες ο Σάββας Καλεντερίδης είχε αποκαλύψει τί είχε πει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, όταν ήταν πρόεδρος, στον Αλέξη Τσίπρα, την εποχή που ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός. Του είχε πει, ότι ο Ερντογάν είναι καλός άνθρωπος και να κάνει δουλειές μαζί του...

Οι σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν και τα Gay υπονοούμενα

Ο Ερντογάν έγινε ένας από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που μίλησαν με τον Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας, μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρώην προέδρου με τους ηγέτες των παραδοσιακών συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιρ Στάρμερ και τον Καναδό πρωθυπουργό Τζαστίν Τριντώ.

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, ο Ερντογάν και ο Τραμπ μοιράστηκαν στενούς προσωπικούς δεσμούς που δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από τις διαφωνίες μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένης της αποβολής της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), το 2019 λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 και της φυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ο τελευταίος αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες αφότου ο Τραμπ απείλησε να προκαλέσει τον όλεθρο στην τουρκική οικονομία το 2018. Όμως οι δύο ηγέτες κατάφεραν να ανανεώσουν το "bromance" τους (είναι gay υπονοούμενο αφού χρησιμοιείται για ρομάντσο μεταξύ ανδρών) , σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Τζον Μπόλτον, πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Τραμπ. Η Τουρκία φιλοξενεί ένα συγκρότημα κατοικιών και επιχειρήσεων που φέρει το όνομα του πρώην προέδρου και ο Ερντογάν, τότε πρωθυπουργός, παρευρέθηκε προσωπικά στα εγκαίνια των πύργων στην Κωνσταντινούπολη το 2012, μαζί με τον Τραμπ και την κόρη του Ιβάνκα.