Μήνυμα για την επανένωση της Κύπρου έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λευκωσία, όπου πραγματοποιεί μία υψηλού συμβολισμού επίσημη επίσκεψη ανήμερα της μαύρης επετείου των 50 ετών από την τουρκική εισβολή. Είναι πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, που επισκέπτεται τη Μεγαλόνησο ανήμερα της αποφράδας εκείνης ημέρας, όταν τουρκικά στρατεύματα αποβιβάζονταν στην Κερύνεια στη βόρεια Κύπρο.

«Στα 50 χρόνια που πέρασαν η Κύπρος στάθηκε όρθια. Η Λευκωσία διατήρησε το ζωντανό το αίτημα της επανένωσης της χώρας και η χώρα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Ωστόσο, σημείωσε, «η πληγή συνεχίζει να αιμορραγεί, το νησί της Αφροδίτης παραμένει διχοτομημένο». Και διεμήνυσε: «Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα», προσθέτοντας ότι στόχος παραμένει μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ένα ενιαίο κράτος, στο οποίο όλοι οι πολίτες θα είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

«Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει το τεχνητό κατασκεύασμα»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την επανεκκίνηση των συνομιλιών, ενώ αναφερόμενος στους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, ξεκαθάρισε: «Το γεγονός ότι συζητούμε με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ή ότι υποχωρούμε».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη: «Δεν είμαστε εδώ μόνο για να θρηνήσουμε και να τιμήσουμε. Είμαστε για να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε». Όπως είπε τετελεσμένα δεν δέχεται ούτε η διεθνής κοινότητα, η οποία δεν αναγνωρίζει το τεχνητό κατασκεύασμα στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου.

«Είμαστε όλοι πατριώτες»

«Χωρίς να λείπει το συναίσθημα Αθήνα και Λευκωσία οφείλουμε να δούμε με πραγματισμό την κατάσταση. Ανήκουμε στον δυτικό κόσμο, προχωρούμε με την αξία του. Κάθε λύση απαιτεί και γενναίες αποφάσεις. Για αυτό και δεν πρέπει να διαχωρίζουμε όσους μάχονται και διεκδικούν σε λιγότερο και περισσότερο πατριώτες. Είμαστε όλοι πατριώτες. Συνεχίζουμε την κοινή μας προσπάθεια». ανέφερε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα στέκεται πάντα ενεργά στο πλευρό της Κύπρου, που έχει τον πρώτο λόγο.

Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του με κάτι που όπως είπε, δεν αποτελεί σύνθημα, αλλά δέσμευση: «Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος».