Για την ένταση στην Κάσο, όπου με αφορμή τις έρευνες ιταλικού πλοίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, η Τουρκία έστειλε 5 φρεγάτες, μίλησε ο Άγγελος Συρίγος στο ONE CHANNEL. Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιου, υποστήριξε, ότι οι ενέργειες της Άγκυρας είναι ένάντια στη διακήρυξη των Αθηνών.

«Η Τουρκία ζητά να υποβληθεί αίτημα και σε αυτήν για έρευνες (ποιος θα εκδίδει NAVTEX). Επανέρχεται στη λογική της εντάσεως όπως στο παρελθόν. Λέει η περιοχή αυτή μου ανήκει αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Συρίγος.

Δείτε την παρέμβασή του:

Το ρεπορτάζ

Το παράνομο Τουρκολυβικό Μνημόνιο θυμήθηκαν ξανά οι Τούρκοι στο πλαίσιο των προκλητικών κινήσεων των τελευταίων ημερών. Με αφορμή τις έρευνες που πραγματοποιεί ιταλικό ερευνητικό σκάφος και τη σχετική NAVTEX που εξέδωσε το ελληνικό ναυτικό, οι Τούρκοι απάντησαν με ANTINAVTEX.

Σε αυτήν δηλώνει ότι μέρος των ερευνών αφορά περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα, παραπέμπει στην επιστολή που είχε στείλει στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2020, στην οποία πατώντας πάνω στο παράνομο Τουρκολυβικό Μνημόνιο, όριζε τα όρια της ΑΟΖ της.

Οι Τουρκικές Αρχές δήλωναν ακόμη ότι όλες οι ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή «τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας» θα πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο η Τουρκία να στείλει νότια της Κάσου και της Καρπάθου αρχικά δύο φρεγάτες και μια κορβέτα, οι οποίες ενισχύθηκαν με άλλες δύο πυραυλάκατους. Αυτά τα πέντε πλοία ανήκουν στο στόλο που είχε «κατεβάσει» ο Ερντογάν στην Κύπρο για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί.

Εκεί είναι και η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και ένα σκάφος του λιμενικού.

Η ελληνική πλευρά ζήτησε με νέα NAVTEX την παράταση των ερευνών μέχρι και την Τετάρτη για να μπορέσει το «Ievoli Relume» να ολοκληρώσει τις έρευνες που πραγματοποιεί στην περιοχή. Το ιταλικό σκάφος άρχισε τις έρευνες πριν από 2-3 ημέρες.

Η πορεία του πλοίου είναι μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα στο μεγαλύτερο μέρος της, αλλά και μισό μίλι σε διεθνή ύδατα σε περιοχή που ανήκει δυνητικά στην ελληνική υφαλοκριπίδα και μάλιστα εντός των 12 ναυτικών μιλίων.

Φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στο χθεσινό επεισόδιο που λίγο απείχε από το να γίνει θερμό μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Κάσο.

Ολοκληρώθηκαν το βράδυ οι διαδικασίες έρευνας του ιταλικού πλοίου, εξήγησε ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open « από την ενημέρωση που είχαμε πριν από λίγο από το υπουργείο Εξωτερικών το ερευνητικό πλοίο το ιταλικό, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες έρευνας. Ξεκίνησαν λίγο πριν τις 12 στις 11 η ώρα το βράδυ χθες, Ολοκληρώθηκαν στις 4 τα ξημερώματα οι έρευνες.

»Διήνυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ Από τα 6 ναυτικά μίλια στα όρια της Κάσου, στα 6 ναυτικά μίλια της Καρπάθου. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και επιστρέφει στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος, για καύσιμα και αλλαγή πληρώματος. Είχε υποχωρήσει στο ενάμισι ναυτικό μίλι και το τουρκικό πλοίο και αντίστοιχα ήταν εκεί και η παρουσία του ελληνικού πλοίου με το όνομα Αήττητος. Και φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο».

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Πιέρρος Τζανετάκος, από χθες το μεσημέρι είχαν ξεκινήσει να λειτουργούν οι δίαυλοι επικοινωνίας, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά από την Αθήνα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις για να ολοκληρωθεί η αποστολή του ερευνητικού χωρίς εμπόδια.

Χθες το απόγευμα η ελληνική Navtex πήρε παράταση και για σήμερα έως σήμερα αργά το βράδυ 24 Ιουλίου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πάντως να λέει ότι το πλοίο τελικά ολοκλήρωσε την αποστολή του.