Την άποψη, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ταιριάζει περισσότερο με το προφίλ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά με αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέφρασε ο Ιωάννης Βαλληνάκης. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Καραμανλή και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων μίλησε στην τηλεόραση της «Ναυτεμπορικής» όπου σχολίασε τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές.

Αρχικά υποστήριξε, ότι είναι πλεονέκτημα για τους Δημοκρατικούς, το γεγονός, ότι αναλαμβάνει το χρίσμα για τις αμερικανικές εκλογές η Καμάλα Χάρις. «Δυναμώνει η παράταξή τους. Από την άλλη όμως ο Τραμπ είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις προηγείται, αν και η διαφορά έχει ψαλιδιστεί σε σχέση με Μπάιντεν», ανέφερε.

Στη συνέχεια ανέλυσε τα προφίλ των δύο υποψηφίων. «Ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος χαρακτήρας που δημιουργεί ανησυχίες σε αντιθέσει με τη Χάρις που θα ακολουθήσει το πρόγραμμα Μπάιντεν. Αίνιγμα ο κ. Τραμπ. Έχουμε την προηγούμενη θητεία του και τη συμπεριφορά του. Θα αντέξει ένα σοκ η αμερικανική δημοκρατία; Νάρκη στο σύστημα. Η ανάμνηση της προηγούμενης φοράς είναι έντονη απευκταία».

Ο κ. Βαληνάκης υποστήριξε, ότι το... φαινόμενο Τραμπ ανησυχεί την Ευρώπη, όσον αφορά τα ζητήματα ασφαλείας, αλλά στην Ελλάδα δεν δίνεται σημασία από κυβέρνηση και αντιπολίτευση.« «Οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, για το εάν αυτή η νέα ευρωπαϊκή άμυνα θα διαρθρωθεί ως ευρωπαϊκό σκέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία ή γύρω από τη Γαλλία και την ΕΕ αυτό συμφέρει την Ελλάδα. Και τα δύο ενδεχόμενα είναι πιθανά, γι’αυτό η χώρα μας πρέπει να δράσει. Πρέπει να δούμε αν αυτή η άμυνα θα μας βοηθήσει στο να απαντήσουμε την Τουρκία».

Στη συνέχει ο αναλυτής παρουσίασε δύο αντιφατικές εικόνες του Τραμπ. Ναι μεν είναι φίλος με τον Ερντογάν, αλλά από την άλλη πλευρά πέταξε εκτός του προγράμματος των F-35 την Τουρκία λόγω του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, κάτι που οι Τούρκοι φέρουν βαρέως.

«ΟΤραμπ μιλά συνεχώς στο τηλέφωνο με τον Ερντογάν και υπάρχει προσωπική σχέση. Το προφίλ του Τραμπ ταιριάζει με Ερντογάν παρά με τον δικό μας πρωθυπουργό», ανέφερε ο Ιωάννης Βαληνάκης και κατέληξε:

«Γι’αυτό πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις, ώστε αν αναλάβει δεν θα αφήσει την Ελλάδα εκτός των σχεδιασμών. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά υπέρ των Αμερικανών τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν έχει πάρει πολλά από την αμερικανική πλευρά».

Δείτε την παρέμβαση Βαληνάκη: