Σε επιφυλακή πρέπει να βρίσκονται οι ελληνικές αρχές με τη νέα κίνηση της Τουρκίας, η οποία δείχνει τις επιθετικές της ορέξεις και την πρόθεσή της να κατοχυρώσει ντε φάκτο επί του πεδίου το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Το επεισόδιο που προκάλεσε ένταση στην Κάσο, με την παρενόχληση του ιταλικού ερευνητικού Levoli Relume δείχνει ξεκάθαρα, ότι η Άγκυρα έχει καταστήσει τη Διακήρυξη των Αθηνών κουρελόχαρτο και έχει επιστρέψει στην πολιτική των προκλήσεων και του αναθεωρητισμού. Tο τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε την συγκρότηση μιας ακομη Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, με έδρα το Ακσάζ, έναντι της Ρόδου και με ευθύνη, όπως εκτιμάται , το νότιο Αιγαίο, αναβαθμίζοντας έτι περισσότερο τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αμφιβίων δυνάμεων της Τουρκίας .
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν ήδη και την 1η Ταξιαρχία Πεζοναυτών με έδρα την Φώκαια της Σμύρνης, η οποία έχει ευθύνη το βόρειο Αιγαίο. Η έδρα τους, υποδηλώνει τον σαφή επιθετικό προσανατολισμό εναντίον των νησιών του Αιγαίου. Με την συγκρότηση και δεύτερης ταξιαρχίας Πεζοναυτών και το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη , φαίνεται ξεκάθαρα το επιθετικό δόγμα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, το οποίο συνίσταται στην κατάληψη νησιού μετά από συνδυασμένη αποβατική ενέργεια. Δείχνει στην πράξη ότι διά της ισχύος της επιχειρει να επιβάλει τη «Γαλάζια Πατρίδα» και να υποστήριξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο .
Οι δυο Ταξιαρχίες Πεζοναυτω΄ν υπάγονται στο τουρκικό Ναυτικό (Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων) . Σε περιοδο κρίσεων η επιχειρήσεων τίθενται υπο επιχειρησιακό έλεγχο της Στρατιάς Αιγαίου και είναι η κύρια δύναμη , η οποία σε περίπτωση σύρραξης θα κληθεί να εκτελέσει αμφίβιες επιχειρήσεις εναντίον της χώρας μας.
Η τουρκική Ταξιαρχία Πεζοναυτών αποτελείται από τρία τάγματα Πεζοναυτών, με οργάνωση αντίστοιχη ενός συμβατικού τάγματος Πεζικού, μία επιλαρχία αρμάτων Μ48Α5Τ2, μειωμένης σύνθεσης, μία μοίρα ρυμουλκούμενου πυροβολικού (μειωμένης σύνθεσης) και ένα τάγμα υποστήριξης. Επίσης, διαθέτει υπομονάδες υποστήριξης μάχης, όπως λόχο διαβιβάσεων, λόχο μηχανικού κοκ). Υπό την ίδια διοίκηση συνήθως τίθενται και υπομονάδες της τουρκικής Αεροπορίας Στρατού, εξοπλισμένες με επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-1W, T-129 ATAK και μεταφορικά ελικόπτερα. Η δύναμη της Ταξιαρχίας σε πλήρη κινητοποίηση, υπολογίζεται περίπου στις 2.500-3.000 προσωπικό.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή, Σάββα Καλεντερίδη, η ίδρυση της 16ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο, σημαίνει, ότι πρέπει να ανάψουν λαμπάκια στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και χτυπά καμπανάκι για αναδιάταξη των ελληνικών δυνάμεων.