Tους λόγους που ο Ερντογάν στοχοποίησε τους νέους Ανθυπολοχαγούς εξηγεί σε άρθρο του στην εφημερίδα “Το Παρόν” της Κυριακής ο Λάζαρος Καμπουρίδης. Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο:
Γιατί ο Ερντογάν στοχοποίησε τους νέους ανθυπολοχαγούς;
Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του τουρκικού Στρατού Ξηράς έχουν αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον με αφορμή την ορκωμοσία των νέων ανθυπολοχαγών στην Άγκυρα στις 30 Αυγούστου και είναι ενδεικτικές της έλλειψης εμπιστοσύνης του Ερντογάν στο στράτευμα αλλά και των κρυφών επιδιώξεων του Τούρκου Προέδρου που είναι, η ισλαμοποίηση του στρατεύματος και η δημιουργία ενόπλων δυνάμεων – πραιτοριανών με βαθιά αφοσίωση στον ίδιο και όχι στον τουρκικό λαό.
Οι νέοι ανθυπολοχαγοί αφού λίγο πριν ορκίστηκαν και παρέλαβαν τα ξίφη τους από τον Τούρκο Πρόεδρο, συγκεντρώθηκαν, ύψωσαν τα ξίφη τους και φώναξαν συνθήματα όπως, «είμαστε στρατιώτες του Ατατούρκ». Σημειώνεται ότι πριν την σχετική τελετή, ο Τούρκος Πρόεδρος εγκαινίασε νέο τζαμί στην Στρατιωτική Σχολή του Στρατού Ξηράς.
Μάταια Τούρκοι απόστρατοι αξιωματικοί, θεωρητικοί του κεμαλισμού, δημοσιογράφοι και το Ρεπουμπλικανικό κεμαλικό κόμμα CHP πασχίζουν να αποτρέψουν την αποπομπή των νέων ανθυπολοχαγών. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Άμυνας αλλά και οι Αρχηγοί των Κλάδων στην Τουρκία τηρούν ένοχη σιωπή αφού δεν τολμούν να πουν στον Ερντογάν ότι αυτό αποτελεί μία εκτός πρωτοκόλλου στρατιωτική παράδοση η οποία εφαρμόζεται με χρονικές διακοπές από το 1999 και ενώ φήμες παρουσιάζουν τον Υπουργό να σκέφτεται ακόμη και την παραίτηση.
Η πράξη αυτή των ανθυπολοχαγών αρχικά προκάλεσε μούδιασμα και αμηχανία καθώς ακόμη και οι μεγάλες φιλοερντογανικές εφημερίδες δεν ασχολήθηκαν με το θέμα αλλά δόθηκε θετική διάσταση από τον κεμαλικό τύπο και πολύ αρνητική μόνο από δύο ακραίες ισλαμικές εφημερίδες οι οποίες έκαναν λόγο για «νέα χούντα».
Έτσι κατόπιν δηλώσεων του Ερντογάν επτά ημέρες μετά το συμβάν αναρωτώμενος δημόσια ο ίδιος «σε ποιόν υψώνετε τα ξίφη σας;», αναμένεται η αποπομπή δεκάδων νέων ανθυπολοχαγών με αποτέλεσμα να μείνουν κενές θέσεις στον τουρκικό στρατό. Σημειώνεται ότι οι ορκισθέντες ανθυπολοχαγοί ήταν 970 και οι εμπλεκόμενοι στο συμβάν φτάνουν τους 400.
Πολλοί αναλυτές αποδίδουν την καθυστερημένη αντίδραση του Ερντογάν στην πίεση που δέχθηκε από τους ακραίους ισλαμικούς κύκλους. Η επιρροή των ακραίων ισλαμιστών στον Τούρκο Πρόεδρο εξηγείται και από ένα πολύ πρόσφατο και πρωτοφανές συμβάν το οποίο έλαβε χώρα στις 25 Αυγούστου, δηλαδή κατά την ημέρα εορτασμού της νίκης των Σελτζούκων εναντίον των Βυζαντινών στο Ματζικέρτ της ανατολικής Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, πολύ κακή εντύπωση προκάλεσε και σχολάσθηκε αρνητικά για το τουρκικό στράτευμα η φωτογράφηση του Τούρκου Προέδρου στο μνημείο των Σελτζούκων στο Αχλάτ, μαζί με τον αντιπρόεδρο Τ. Γιλμάζ, το πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ν. Μπαχτσελί, το πρόεδρο του επίσης εθνικιστικού κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (ΒΒΡ) Μ. Ντεστιντσί, τον αρχηγό των Αεροπορικών Δυνάμεων Πτέραρχο Ζ. Καδίογλου και τον διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχο Ε. Τατλίογλου. Αυτό που έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προκάλεσε πολύ αρνητική εντύπωση ήταν το γεγονός ότι στην ίδια φωτογραφία βρισκόταν μαζί με τους δύο αρχηγούς της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού και ο ηγέτης του ακραίου ισλαμικού κόμματος HÜDA PAR Ζ. Γιαπιτζίογλου το κόμμα του οποίου θεωρείται η συνέχεια της τουρκικής Χεζμπολάχ.
Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος προτίμησε να δώσει στο θέμα της δίωξης των νέων αξιωματικών χρώμα βεντέτας Κεμαλιστών – Ισλαμιστών, καθώς διάλεξε το Συνέδριο Ιμάμ Χατίπ για να ανακοινώσει την πειθαρχική έρευνα και να δώσει την απάντησή του στους κεμαλιστές που χάρηκαν από την στάση των ανθυπολοχαγών οι οποίοι συνεχίζουν να θέτουν τον Κεμάλ Ατατούρκ πάνω από τον Ερντογάν. Σημειώνεται ότι, τα θεοκρατικά σχολεία Ιμάμ Χατίπ δέχθηκαν διώξεις επί κεμαλικών κυβερνήσεων και θεωρούνται η έκφραση της ισλαμικής εκπαίδευσης στην Τουρκία.
Από την άλλη πλευρά, δεν δόθηκε καμία διάσταση σε παρόμοιο συμβάν σε τελετή ορκωμοσίας νέων υπαξιωματικών όπου αριθμός αυτών μετά την σχετική τελετή και εκτός πρωτοκόλλου ύψωσαν και φωτογραφήθηκαν με σημαία του Παντουρκισμού. Η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε τα μάτια στο συμβάν αυτό καθώς εκφραστής των Παντουρκιστών είναι το κόμμα του Μπαχτσελί συμμάχου του Ερντογάν στην κυβερνητική συμμαχία.
Η υπερβολική αντίδραση του Ερντογάν υποδηλώνει όχι μόνο έλλειψη εμπιστοσύνης στο στράτευμα αλλά και δήλωση αποτυχίας του νέου συστήματος επιλογής των σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές, το οποίο καθιερώθηκε με ιδιαίτερη επιμέλεια μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και με κύριο μέλημα την επιλογή μόνο των φιλοερντογανικών υποψήφιων σπουδαστών.
Επίσης, η πράξη αυτή του Τούρκου Προέδρου να στοχοποιήσει τους νέους ανθυπολοχαγούς αποτελεί και ομολογία της αποτυχίας του «κυνηγιού μαγισσών» στο οποίο έχει επιδοθεί μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Αυτό καθώς ο Ερντογάν απέδωσε την προσπάθεια αποδόμησης του στρατεύματος και την απόπειρα του πραξικοπήματος στους γκιουλενιστές αν και γνώριζε πολύ καλά ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των πρωταγωνιστών την 15η Ιουλίου ήταν κεμαλιστές.
Ο Τούρκος Πρόεδρος αντιλαμβάνεται πλέον ότι παρά την 20ετή διακυβέρνηση της χώρας και τις συνεχιζόμενες εκκαθαρίσεις στο στράτευμα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες δημιουργίας ενός προσωπικού στρατού πραιτοριανών τυφλά αφοσιωμένων σε αυτόν, θέμα που του προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Τα παραδείγματα έλλειψης εμπιστοσύνης του Ερντογάν προς το στράτευμα και υστερικής αντίδρασης εναντίον αξιωματικών οι οποίοι εμφορούνται από τις κεμαλικές αρχές, είναι πολλά. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι αποπομπές δεκάδων χιλιάδων στελεχών των ΤΕΔ μετά την 15η Ιουλίου χωρίς να ανήκουν στις ομάδες των γκιουλενιστών, η αποπομπή του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και Υπουργού Εθνικής Άμυνας Χ. Ακάρ από το κυβερνητικό σχήμα, η αποπομπή επτά κεμαλιστών νέων ανθυπολοχαγών από την Σχολή Πεζικού μετά από την συμπλοκή τους με ισλαμιστές συμμαθητές τους τον περασμένο Νοέμβριο κλπ.
Ο Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί, ότι οι νέοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί στις παραγωγικές σχολές εκπαιδεύονται πάνω σε διδάγματα μαχών και πολέμων στις οποίες πρωταγωνίστησε και τα συνέγραψε ο ίδιος ο Μ. Κεμάλ, καθώς επίσης ότι, η κεμαλική ιδεολογία αποτελεί τον πυρήνα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και κουλτούρας η οποία συνεχίζει να υφίσταται σε όλες τις γενιές των στρατιωτικών.
Την απάντηση στον Ερντογάν και στους νεοοθωμανιστές για το τι μέλλει γενέσθαι με την εκκαθάριση των νέων ανθυπολοχαγών, έδωσε η αρχηγός της Τάξης γυναίκα ανθυπολοχαγός Ε. Έρογλου, η οποία δήλωσε αμετανόητη για την πράξη της να ηγηθεί της τελετής ανύψωσης των ξιφών και αναφώνησης συνθημάτων υπέρ του Μ. Κεμάλ.
Το θέμα εκτιμάται ότι είναι πολύ σοβαρό, καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης του Ερντογάν στο στράτευμα μπορεί να επηρεάζει την τελική του απόφαση για εμπλοκή των ΤΕΔ σε στρατιωτική εμπλοκή με αξιόλογο στρατό άλλης χώρας.