Της Μιχαλούς χρωστάει το Υπουργείο Μετανάστευσης. Όπως διαβάζουμε στη στήλη "Μικροπολιτικός" στα ΝΕΑ, το υπουργείο χρωστάει σε εργαζόμενους δικηγόρους και μεταφραστές, που έχουν φέρει κυριολεκτικά στα όριά της την Υπηρεσία Ασύλου, επηρεάζοντας όλο το σύστημα υποδοχής της χώρας. Φαίνεται πως η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Και ακούω ότι έχει προκαλέσει τριβή ανάμεσα σε υπουργεία αλλά και στο Μαξίμου, αφού πλέον το θέμα έφτασε στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Εδώ και πολλούς μήνες (έως και ένα χρόνο σε κάποιες περιπτώσεις) παραμένουν απλήρωτοι οι διερμηνείς της Υπηρεσίας Ασύλου και των δομών υποδοχής μεταναστών, οι δικηγόροι που προσφέρουν υπηρεσίες στο μητρώο νομικής υποστήριξης αιτούντων άσυλο (οι οποίοι πλέον έχουν κηρύξει αποχή), οι ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά και οι επιχειρήσεις που υλοποιούν τα έργα σίτισης και διαχείρισης εγκαταστάσεων του υπουργείου Μετανάστευσης. Επίσης, από τα μέσα του καλοκαιριού έχει πάψει να καταβάλλεται το μηνιαίο οικονομικό βοήθημα για τους αιτούντες άσυλο και τις οικογένειές τους. Με απλά λόγια, το υπουργείο χρωστάει παντού. Σε προμηθευτές, εργολάβους και εργαζόμενους.
Οι οφειλές που ζαλίζουν
Πρέπει δε να πούμε ότι οι απαντήσεις που δίνει το υπουργείο για τα χρέη και τις πληρωμές του είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αποσπασματικές. Αρκεί να σας πω ότι απάντησαν πριν ολίγων εβδομάδων σε ερώτηση που τους έχει κατατεθεί στη Βουλή το καλοκαίρι (από τον Παύλο Χρηστίδη του ΠΑΣΟΚ) με την παραδοχή ότι ως τα τέλη του Αυγούστου οι απλήρωτες υποχρεώσεις ήταν 65.811.698,71 ευρώ (εκ των οποίων τα 59 εκατ. αντιστοιχούσαν σε χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ δράσεις και υπηρεσίες). Ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν φτάσει ήδη τα 38.178.882,53 ευρώ. Σύνολο πάνω από 100 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του προβλήματος, τα ποσά αυτά όχι απλώς δεν μειώνονται, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται δραματικά καθώς ακόμη και παραστατικά που κόβονται σήμερα αφορούν ως και την άνοιξη του 2023. Και, παράλληλα, αυξάνονται και οι ανάγκες. Ο αριθμός των διαμενόντων σε δομές μεταναστών και αιτούντων ασύλου έχει ξεπεράσει τις 28.000 κι έχει τάση ανοδική. Οπως σας έγραφα, μάλιστα, υπάρχουν δομές σε νησιά που η πληρότητά τους έχει ξεπεράσει το 130%.
«Τρύπες» και «δανεικά»
Το θέμα περιπλέκεται περισσότερο όταν προσπαθεί κανείς να διαγνώσει πώς ακριβώς έφτασε στο σημείο αυτό ένα υπουργείο που καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των εξόδων του από κοινοτικούς πόρους. Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει περισσότερη χρηματοδότηση καθώς τα 500 εκατ. ευρώ που μας έχουν εγκριθεί από την ΕΕ ως το 2027, θεωρούνται ανεπαρκή για τις ανάγκες που υπάρχουν. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης παραδέχονται πως αν πληρωθούν όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις, οι κοινοτικοί πόροι για τα επόμενα δυο χρόνια θα έχουν εξαντληθεί και μετά θα δημιουργηθεί «τρύπα» με πολλά μηδενικά. Και δεν θα υπάρχει δεκάρα τσακιστή. Δημιουργούνται, ωστόσο, μερικά ερωτήματα. Καταρχάς γιατί δεν έχουν πληρωθεί από τον Νοέμβριο του 2023 οι δικηγόροι, ενώ το κονδύλι που τους αφορά, σύμφωνα με έγκυρες πηγές έχει εκταμιευτεί. Η απάντηση που τους έχει δοθεί από το υπουργείο είναι πως η καθυστέρηση οφείλεται σε «γραφειοκρατικούς λόγους». Δηλαδή – για να λέμε τα σύκα σύκα – δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κονδύλια που αφορούν άλλες χρήσεις δεν έχουν εκταμιευτεί επειδή το υπουργείο καθυστέρησε να προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα στις κοινοτικές αρχές. Φαίνεται πως, εξαιτίας αυτών των παραλείψεων, κάποιες πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν καταστεί εφικτές με «δανεικά» χρήματα από το «εθνικό πορτοφόλι», δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών. Η ηγεσία του οποίου δεν είναι και πολύ ευχαριστημένη με την κατάσταση αυτή και προκάλεσε σύσκεψη στο Μαξίμου για τα καθέκαστα…