Facebook Pixel Sportdog.gr | Συναγερμός! Η Τουρκία προσπαθεί να "αναστήσει" τον ISIS
Life
| 2022-02-02 06:35:00

Συναγερμός! Η Τουρκία προσπαθεί να "αναστήσει" τον ISIS

Sportdog Team
Συναγερμός! Η Τουρκία προσπαθεί να "αναστήσει" τον ISIS

Κατηγορείται ως ο ιθύνων νους πίσω από την επίθεση στη φυλακή του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία κατηγορείται ως ο ιθύνων νους πίσω από την επίθεση στη φυλακή του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία την περασμένη εβδομάδα. Η επίθεση είχε "ένα ευρύτερο σκοπό" από την απλή απελευθέρωση των φυλακισμένων τζιχαντιστών, ανέφερε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Morning Star, επικαλούμενος Κούρδους αξιωματούχους στη Συρίας που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

"Το τουρκικό κράτος προσπαθεί να αναστήσει το ISIS σε μια προσπάθεια να καταστρέψει την ασφάλεια της περιοχής και τα όσα που επετεύχθησαν", είπαν πηγές της Αυτόνομης Διοίκησης της Βορειοανατολικής Συρίας (AANES) στον ιστότοπο, λέγοντας ότι είχαν στην κατοχή τους αποδεικτικά στοιχεία.

Αργά την Πέμπτη (20 Ιανουαρίου 2022), το ISIS εξαπέλυσε επίθεση κατά της φυλακής al-Sina'a στην περιοχή Ghuwayran στη βορειοανατολική πόλη Χασάκα της Συρίας, όπου κρατούνται τουλάχιστον 3.500 μέλη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους αρχηγούς της, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι τζιχαντιστές κατέσχεσαν τα όπλα που βρήκαν στη φυλακή και απελευθέρωσαν αρκετούς κρατούμενους, ανέφερε το SOHR, προσθέτοντας ότι εκατοντάδες από αυτούς είχαν ξανασυλληφθεί από τότε, αλλά δεκάδες πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται ελεύθεροι. Με την αεροπορική υποστήριξη από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι κουρδικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη φυλακή και μάχονται για να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των γύρω γειτονιών.

Ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της επίθεσης της φυλακής έφτασε τους 172, 119 από τους οποίους ήταν μαχητές του ISIS. Επτά άμαχοι και 46 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων δεσμοφυλάκων, έχουν επίσης σκοτωθεί, ανέφερε το SOHR σε ξεχωριστή ανάρτηση την Τρίτη. Οι στρατιωτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να αναζητούν αιχμαλώτους του ISIS που δραπέτευσαν.

Την Κυριακή, οι SDF κυκλοφόρησαν μια εικόνα ενός όπλου που φέρει την ένδειξη στα τουρκικά ως προερχόμενο από το απόθεμα του ΝΑΤΟ, το οποίο λέει ότι εκλάπη από έναν μαχητή του ISIS, σύμφωνα με τη Morning Star.

Η δέσμευση της Άγκυρας για την καταπολέμηση του ISIS αποτέλεσε σημείο συζήτησης. Ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για να καταπολεμήσει την απειλή που θέτει η ομάδα, πολλοί παρατηρητές διαφωνούν.

Πολλοί νεοσύλλεκτοι του ISIS από την Ευρώπη και την Αφρική χρησιμοποίησαν τα διάτρητα νότια σύνορα της Τουρκίας για να ενταχθούν στην οργάνωση στη Συρία.

Το ISIS συνεχίζει να βασίζεται σε "υλικοτεχνικούς κόμβους" εντός της Τουρκίας για τα οικονομικά του, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε έκθεσή του τον Ιανουάριο. Τον Απρίλιο, η Τουρκία χορήγησε υπηκοότητα σε οκτώ μέλη του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία είχαν κατασχεθεί λόγω τρομοκρατικών δεσμών, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ankara Gazetecisi.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags