Την έκρηξη της τουρκικής επιθετικότητας σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης στον Maximum Fm.
Αν βάλουμε μπροστά τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» μπορούμε να καταλάβουμε τον σχεδιασμό που έχει η Τουρκία στην περιοχή. Η Τουρκία έχει ως στόχο, χωρίς στρατιωτική επιχείρηση, εκμεταλλευόμενη την πολιτική του κατευνασμού που ακολούθησε η Ελλάδα στα ελληνοτουρκικά και σταδιακά προωθούσε τις θέσεις της. Θεώρησε, ότι αποκαλύπτοντας το τελευταίο στάδιο του δόγματος αυτού θα εγκλωβίσει τα ελληνικά νησιά μέσα σε μία τουρκική πατρίδα. Δεν είναι τυχαίο που έλαβε τον όρο πατρίδα. Ο στόχος της ήταν κλείνοντας σε αυτά τα νερά, τα ελληνικά νησιά, θα υποχρεώσουν την Ελλάδα να αποσύρει τα στρατεύματα. Τότε θα είχαμε την εξής κατάσταση. Όλα τα νησιά τα ελληνικά, αποκλεισμένα μέσα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Τα Νησιά θα είχαν δικαίωμα να αλιεύουν μέχρι τα έξι μίλια, η επικοινωνία με την Ελλάδα θα γινόταν δυσκολότερα. Και έτσι σταδιακά τα νησιά, αποκλεισμένα από την Ελλάδα, θα αναγκάζονταν να στραφούν οικονομικά στην αρχή και στη συνέχεια και με άλλους τρόπους. Άρα με αυτόν τον βελούδινο τρόπο η Τουρκία θέλει να διορθώσει τις αδικίες που θεωρούν, ότι έγινε εις βάρος τους ιστορικά. Η Ελλάδα αφυπνίστηκε για πρώτη φορά το 2020, στις Καστανιές, όταν η Τουρκία προσπάθησε να κάνει μία στρατιωτική επιχείρηση χωρίς στρατό αλλά με αλλοδαπούς. Το σχέδιο ήταν 8 με 10 εκατομμύρια να μπαίνανε στην Ελλάδα. Το αντιλήφθηκε η κυβέρνηση, ακολούθησε για πρώτη φορά πολιτική αποτροπής. Εκεί ξεκίνησε να ανακτά τη χαμένη αυτοπεποίθησή της η Ελλάδα.
Το δεύτερο μάθημα ήταν το καλοκαίρι 2020 με την κρίση του Oruc Reis, το οποίο συνοδευόταν από 27 πλοία. Εκεί η Ελλάδα αντιλήφθηκε, ότι εάν ανακτήσει τη στρατιωτική της ισχύ θα πνίγονταν τα νησιά μέσα στα τουρκικά συμφέροντα. Έτσι το πολιτικό σύστημα συνειδητοποίησε, ότι πρέπει να αλλάξουμε ρότα. Από την πολιτική του κατευνασμού στην πολιτική της αποτροπής. Η Τουρκία αντιδρά. Θέλει να ανακόψει αυτήν την πορεία. Γιατί η πολιτική της αποτροπής είναι ένα μπλόκο στα σχέδια της Τουρκίας.
Σε πολύ καλό σημείο είμαστε; Για δεκαετίες φωνάζουμε, να καταγγελθεί η τουρκική επιθετικότητα. Τώρα αυτό άλλαξε. Είδαμε τον πρωθυπουργό να δείχνει τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας, τον Δένδια να στέλνει χάρτες με τις ενέργεις της Τουρκίας. Για τους κατ’επάγγελμα ειρηνιστές στην Ελλάδα να πω το εξής, η πολιτική του κατευνασμού έφερε τον πόλεμο στην πόρτα μας. Η πολιτική της αποτροπής παγιώνει την ειρήνη. Μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα της εποχής.
Είναι έτοιμη η Ελλάδα για έναν πόλεμο; Επειδή παρακολουθώ τις τουρκικές εκπομπές στις οποίες γίνεται προπαγάνδα και ψυχολογικός πόλεμος, εγώ θα πω, ότι δεν θα κάνω προπαγάνδα στους Έλληνες. Θα πω την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει επεξεργαστεί όλες τις σοβαρές περιπτώσεις που μπορούν να συμβούν στον Έβρο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Υπάρχουν αντίστοιχα σχέδια για κάθε σενάριο. Και τα στελέχη των ΕΔ και το προσωπικό εκπαιδεύονται σε αυτά τα σενάρια. Υπήρχαν προβλήματα λόγω οικονομικής κρίσης και πολιτικών των κυβερνήσεων, διότι οι κατευναστές είχαν αποκοιμήσει τις κυβερνήσεις. Έγιναν λάθη. Τα περισσότερα έχουν καλυφθεί και διορθωθεί. Σήμερα οι ΕΔ κάθε μέρα που περνά γίνονται ισχυρότερες. Από πλευράς σχεδίων είμαστε πανέτοιμοι. Από πλευράς υλικού και μέσων γινόμαστε ισχυρότεροι. Έχουμε το ασύγκριτο γεωγραφικό πλεονέκτημα των νησιών, των εκατοντάδων αβύθιστων αεροπλανοφόρων. Έχουμε και τον Έβρο που είναι άπαρτο κάστρο.
Για να μην πω, ότι αυτός που πρέπει να φοβάται, – δεν λέω ότι έχουμε επιθετικά σχέδια, τεχνικά μιλάω – είναι ο διοικητικής της 1ης στρατιάς απέναντι. Η ανατολική Θράκη είναι σαν νησί για τους Τούρκους. Αν η Ελλάδα αποκόψει τη γραμμή ανεφοδιασμού της 1ης Στρατιάς, που είναι αποβάθρες λιμάνια και γέφυρες, τα οποία την πρώτη μέρα του πολέμου δεν θα υπάρχουν, τότε θα είναι αποκλεισμένη από την Ανατολία. Αυτός που πρέπει να φοβάται θα είναι η απέναντι πλευρά. Αντί για πολλαπλασιασμός για την Τουρκία θα του κάτσει διαίρεση.
Κινδυνεύει ο Ερντογάν στις εκλογές; Δημοσκοπικά το κόμμα του βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από τότε που ιδρύθηκε. Όλες οι δημοσκοπήσεις λένε, ότι θα χάσει. Καλό θα είναι να μη χρεώνουμε την τουρκική προκλητικότητα σε εσωτερική κατανάλωση. Αυτό είναι αποπροσανατολιστικό και εθνικά επιζήμιο.