O νομικός και διδάκτορας της Οθωμανικής Ιστορίας στο Πάντειο, Δημήτρης Σταθακόπουλος, μιλάει στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, για την «προβλέψιμη» Τουρκία αλλά και τους συμβολισμούς με τις ημερομηνίες για την «έξοδο» του νέου θαλάσσιού τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο, ως αρχή των νέων προκλήσεων για το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ταυτόχρονα εξηγεί γιατί το σήμα Turkaegean, ένας όρος που οι Αμερικανοί εμπόδισαν, όχι όμως οι Ευρωπαίοι, είναι εμπορικό σήμα, αλλά η ειδοποιός διαφορά είναι ότι ανήκει στον κρατικό οργανισμό τουρισμού της Τουρκίας για την τουριστική προβολή της Τουρκίας και δεν υποβλήθηκε από ιδιωτική εμπορική εταιρεία. Το συγκεκριμένο σήμα αλλοιώνει την ονομασία του Αιγαίου ως γεωγραφικού προσδιορισμού της περιοχής προωθώντας τον όρο τουρκικό Αιγαίο, τονίζει και συμπληρώνει, πως το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το κρατικό σχέδιο «Γαλάζια Πατρίδα» μεταβάλλει την αντίληψη για το Αιγαίο.

Τί έγραφε ο "Γεωπόλδος" για Turkaegean;

Αποκάλυψη! Έτσι οι Τούρκοι προσπάθησαν να "πάρουν" το Αιγαίο – Τους έβαλαν μπλόκο οι Αμερικανοί

Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όσες προσπάθειες έκαναν οι Τούρκοι για να ακολουθήσουν τις συμβουλές της Δύσης και να μετριάσουν την επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα δεν κατάφεραν να «θάψουν» το "θηρίο" του αναθεωρητισμού που κρύβει η εξωτερική της πολιτική και έχει κάνει την Τουρκία να έχει απλωθεί από τη Λιβύη, μέχρι τη Συρία, το Ιράκ και το Ναγκόρνο Καραμπάχ στον Νότιο Καύκασο.

Από τα μέσα της Άνοιξης μέχρι αυτήν την χρονική περιόδο η προκλητικότητα έχει κορυφωθεί σε κάθε επίπεδο. Με παραβιάσεις, με δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων, με fake news, οι Τούρκοι δηλώνουν ξεκάθαρα, ότι θα θέσουν θέματα κυριαρχίας ελληνικών νησιών στο Αιγαίο με μόνο επιχείρημα που προτάσσουν να είναι η αποστρατιωτικοποίηση τους, μία πραγματικότητα που προκάλεσε η ίδια η Τουρκία.

Μετά την εισβολή στην Κύπρο, το 1974, τους άνοιξε η όρεξη. Έναν χρόνο ακριβώς μετά τις επιχειρήσεις του Αττίλα, στις 20 Ιουλίου 1975, ιδρύθηκε η “Στρατιά του Αιγαίου” με έδρα τη Σμύρνη, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο παγκοσμίως! Από τότε μέχρι σήμερα η Τουρκία διεξάγει αποβατικές ασκήσεις, όπως η “Θαλασσόλυκος” (Denizkurdu), η “Efes” και πιο πρόσφατα η “Mavi Vatan” (Γαλάζια Πατρίδα). Μάλιστα στην “EFES 2022” υπήρχαν στρατιωτικά κλιμάκια από ΗΠΑ, Αλβανία, Γαλλία και Σκόπια...

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι. Άλλοι θεωρούν, ότι είναι αναπόφευκτο ένα θερμό επεισόδιο, χειρότερο της κρίσης των Ιμίων, άλλοι ότι θα υπάρξει ένταση ανάλογη ή μεγαλύτερη του καλοκαιριού του 2020 (με την κρίση του Oruc Reis και τη γνωστή ιστορία της επακούμβησης), ενώ υπάρχει και ένα σενάριο που απομακρύνει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση. Πρόκειται για το σχέδιο των τριών φάσεων που “μαρτύρησε” ο πρόεδρος του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος των “Γκρίζων Λύκων”, το οποίο συγκυβερνά με το AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτό το σχέδιο προβλέπεται, ανακήρυξη ΑΟΖ και όμορων οικονομικών ζωνών μονομερώς, αποστολή χαρτών στον ΟΗΕ και στο τέλος εξαγγελία NAVTEX αορίστου χρόνου, με στόχο των αποκλεισμών των ελληνικών νησιών από την ελληνική ενδοχώρα, που σημαίνει, ότι τα νησιά θα πολιορκηθούν και θα δοκιμαστούν, αφού θα αποκοπούν από ανεφοδιασμούς και το εμπόριο...

Ήδη αναλυτές υποστηρίζουν, ότι το σχέδιο των τριών φάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και φέρνουν ως παράδειγμα την παρεμπόδιση εγκατάστασης καλωδίου οπτικών ινών, δυτικά της Πάφου, σε περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ.

Οι Τούρκοι δείχνουν τις προθέσεις τους για "αρπαγή" του Αιγαίου και στον τομέα του τουρισμού. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βασίλη Νέδου στην «Καθημερινή», η Τουρκία προσπάθησε να κατοχυρώσει τον όρο «Turkaegean» για εμπορικές χρήσεις στις ΗΠΑ μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Ωστόσο αυτή η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό.

Αντιγράφουμε το δημοσίευμα:

Για πολιτική «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στις υποψήφιες για ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες Σουηδία και Φινλανδία και στην Τουρκία κατηγόρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Κογκρέσο.

Θέμα της συζήτησης ήταν η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, με τον κ. Μενέντεζ να διερωτάται για το τι προσπαθεί να αποσπάσει η Αγκυρα από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη. «Ισως αν μπούμε στο παιχνίδι (σ.σ. οι ΗΠΑ) να θέλουν να αποσπάσουν ανταλλάγματα και από εμάς. Αυτό θα είναι κάτι στο οποίο θα είμαι κάθετα αντίθετος. Δεν χρειαζόμαστε καμία παραχώρηση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δύο μεγάλες δημοκρατίες», σημείωσε, ενδεικτικά, ο κ. Μενέντεζ.

Η τοποθέτηση Μενέντεζ δεν ήταν το μόνο ενδιαφέρον που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσιγκτον. Στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης που υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου και έχει αρμοδιότητα για την παραχώρηση πνευματικών δικαιωμάτων και ονομασιών εμπορικής χρήσης, έφθασε ένα αίτημα από την… Κωνσταντινούπολη, όπου εδρεύει ο Οργανισμός Τουρισμού της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι αιτούνταν να κατοχυρώσουν τον όρο «Turkaegean» και τη χρήση του για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς. Στην ιδιαίτερα λεπτομερή αίτηση των Τούρκων περιλαμβάνονται διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στο Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών.

Εν ολίγοις οι Τούρκοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα brand με την ονομασία «Turkaegean», προκειμένου να εκθρονίσουν το πιο ουδέτερο… «Aegean» από την αγορά. Οπως ο γνωστός λογαριασμός στο Twitter υπό την ονομασία «Greek Analyst» εντόπισε, η αίτηση των Τούρκων απορρίφθηκε στο σύνολό της».

Το νέο επεισόδιο τουρκικού αναθεωρητισμού επιβεβαιώνει, ότι η Τουρκία προσπαθεί να υλοποιήσει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε κάθε τομέα. Η Ελλάδα έχει πολλούς συμμάχους για να αναχαιτίσει αυτές τις προσπάθειες. Το ζήτημα είναι να δράσει άμεσα και αποφασιστικά.