Συγκλονιστικές εξελίξεις μετέφερε στην εκπομπή ZOOM ο Σάββας Καλεντερίδης! Ο στρατηγικός αναλυτής μίλησε για αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ για το κουρδικό ζήτημα. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε διαβάζοντας αξιόπιστες πηγές για το θέμα, η υπομονή των Αμερικανών απέναντι στους Τούρκους έχει εξαντληθεί. Ιδιαίτερα μετά τη "σφαγή στο Ζάχο" του Βορείου Ιράκ όπου σκοτώθηκαν 9 Άραβες ανάμεσά τους ένα παιδί ενός έτους, ενώ υπήρξαν δεκάδες τραυματίες, η άποψη που έχει η διεθνής κοινότητα για την Τουρκία αναμένεται να οδηγήσει σε εξελίξεις.
Γιατί όμως ενδιαφέρει την Ελλάδα και την Κύπρο το κουρδικό ζήτημα; Όπως είχε μεταφέρει ο επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, σε συνέντευξή του στο Newpost.gr, «Η Τουρκία του Ερντογάν παρότι στην αρχή φάνηκε, ότι θα ακολουθήσει μία πολιτική που θα εξυπηρετούσε τις ΗΠΑ, από το 2009 και μετά ο Τούρκος πρόεδρος αποστασιοποιήθηκε και πλέον συγκρούεται με τις ΗΠΑ, για να τις υποχρεώσει να αλλάξουν την πολιτική τους στο κουρδικό.
Γιατί η πολιτική που ακολουθούσαν τουλαχιστον μέχρι την απόφαση του Τραμπ να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη Συρία ήταν η δημιουργία ενός δεύτερου κουρδικού κράτους στη Συρία, μετά από αυτό του Βόρειου Ιράκ. Αυτό εκτιμώ ότι θα γίνει. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να το δούμε. Λειτουργεί ήδη de facto και συνεχίζει να υπάρχει, γιατί η Τουρκία απειλεί με εισβολή. Αν αποκτήσει και συνταγματική κατοχύρωση με το νέο σύνταγμα της Συρίας τότε το επόμενο βήμα θα είναι να γίνει μέσα στην Τουρκια το τρίτο αυτόνομο κουρδικό κράτος και το τέταρτο στο Ιράν, σε επόμενο χρόνο» υπογραμμίζει ο Σάββας Καλεντερίδης και συνεχίζει λέγοντας:
«Σε μία τέτοια περίπτωση που η Τουρκία υποχρεωθεί να παραχωρήσει αυτονομία και να ομοσπονδιοποιηθεί τότε πιστεύω, ότι πραγματικά δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες για δίκαιη λύση του κυπριακού και στα ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες, όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρυπίδας. Με μία ομοσπονδιοποιημένη Τουρκία που θα παίζουν ρόλο αυτοί που απαρτίζουν τη νέα Τουρκία, δηλαδή και οι Κούρδοι και οι αλεβίτες και όσοι άλλοι υπάρχουν, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιδιώξει επίλυση των προβλημάτων, κυπριακό, Αιγαίο, Θράκη, ακόμα και μια ουσιαστική φιλία. Θα έλεγα και συμμαχία με μία Τουρκία που δεν θα διεκδικεί και θα επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αυτά είναι τα οφέλη της Ελλάδας από τη θετική πορεία του κουρδικού στον χρόνο».