Στην εκπομπή LEADERS στις 24.10.2022 με τον Ηλία Παπανικολάου, συμμετείχε ο Ήρκος Αποστολίδης. Ο συγγραφέας και ιστορικός ανέλυσε ον πολιτισμό της χώρας μας και της Τουρκίας.

«Οι Τούρκοι είναι ένα φύλο μογγολοταταρικό. Είχαν πάρει αρκετά πολιτισμικά στοιχεία από την Κίνα και άλλους λαούς που πέρασαν. Στα πρώτα μεταχριστιανικά χρόνια ήταν εχθροί των Κινέζων και επιθυμούσαν συμμαχία με τους Βυζαντινούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους Αβάρους και μετά τους Πέρσες.

Η επόμενη σημαντική είναι με τους Σελτζούκους Τούρκους που επιτέθησαν στο Βυζάνιο. Η ήττα στο Ματζικέρτ είναι οδυνηρή για το Βυζάντιο. Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με τη λεγόμενη μετανάστευση των λαών. Έχουμε μία ροή προς τη Δύση που ξεκινά από το 1000 μ.Χ.και συνεχίζεται ως σήμερα. Αυτή η μετακίνηση δεν παρήγαγε πολιτισμό.

Οι Τούρκοι δεν είχαν πολιτισμό και συνεχίζουν να μην έχουν πρωτογενή πολιτισμό! Ό,τι στοιχεία πολιτισμικά θα διακρίνουμε ως τουρίστες στη σημερινή τουρκία είναι επείσακτα ή παρμένα από τους λαούς που ήρθαν σε επαφή. Ξεκινώντας από τη λογοτεχνία και μέχρι την αρχιτεκτονική είναι περσικά, αραβικά ελληνικά.

Έχουν ενσωματώσει τους προηγούμενους πληθυσμούς της μικρασιατικής επικράτειας. Το σημερινό τουρκικό κράτος δεν είναι αμιγώς τουρκικό. Οι Κούρδοι είναι ένα περσικό φύλο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο λόγιος, ο οποίος παράλληλα ξεκαθάρισε πως στερείται ιστορικής βάσης η ονομασία «Μακεδονία» των Σκοπίων και κάνει μία αναδρομή στην αρχαία ελληνική σκέψη φτάνοντας ως τις μέρες μας.

Δείτε την εκπομπή: