Έτος 2042. Η πρώτη αποικία στον Άρη μετά από πολλές δυσκολίες είναι γεγονός. Το όνομά της Olympus. Όπως και στην Γη έτσι και στον Κόκκινο πλανήτη, οι άνθρωποι με την δημιουργία της αποικίας τους, έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες. Από την μία έχουμε τους επιστήμονες, που θέλουν να μελετήσουν τον νέο πλανήτη. Από την άλλη μεριά έχουμε τους εργαζόμενους της εταιρείας Lurkum, που θέλουν να αρχίσουν να βγάζουν λεφτά από το νερό που έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες και βρίσκεται ακριβώς από κάτω από την αποικία.
Όλα αυτά και πολλά ακόμα θα δούμε στην δεύτερη σεζόν της “υβριδικής” σειράς του National Geographic, Αρης που ξεκινάει στις 13 Νοεμβρίου στις 21.50. Στον πρώτο κύκλο της σειράς είδαμε μέσα από ένα καταπληκτικό πάντρεμα ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας ολόκληρη την διαδικασία και τις δυσκολίες που υπάρχουν για να μπορέσει να γίνει ένα τέτοιο πρότζεκτ πραγματικότητα.Στον δεύτερο κύκλο, θα δούμε πλέον την αποικία του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη και όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν εκεί πλέον.
Για να δούμε από κοντά όλα θα συμβαίνουν στους ανθρώπου που βρίσκονται στον Άρη, πήγαμε με την COSMOTE TV, μέχρι την Βουδαπέστη στα Korda Studios για τις τελευταίες μέρες των γυρισμάτων της σειράς.
Εκάτο χιλιόμετρα περίπου έξω από την Βουδαπέστη ανάμεσα σε διάφορους αμπελώνες, εδρεύουν τα Korda Studios, είναι από τα μεγαλύτερα στούντιο της Ευρώπης. Εκεί έχουν γυριστεί μεγάλες ταινίες του Hollywood αλλά και πολλές σειρές.
Αφού είχαμε μία μοναδική backstage ξενάγηση στο πλατό. Έιδαμε το δωμάτιο που σχεδιάζονται όλα τα σκηνικά, τα πλάνα και το σενάριο. “Παίξαμε” με τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην σειρά, με τους πυραύλους δοκιμάσαμε τις ειδικά σχεδιασμένες στολές και φυσικά μπήκαμε στο διαστημόπλοιο αλλά και στην αποικία.
Η “μαγεία” του studio μας μετέφερε για μερικές ώρες στον Αρη...
Μετά από μία τέτοια βόλτα δεν θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε με τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της σειράς και να δούμε τελικά κατά πόσο είναι εφικτό ένα τέτοιο σενάριο.
Η Dee Johnson είναι η showrunner της σειράς και σκοπός της είναι όλα να κυλούν όσο πιο ομαλά γίνεται. Όπως είναι λογικό, μας είπε ότι για να οργανωθεί μία τέτοια παραγωγή χρειάζεται πολύ προσπάθεια. Μπορεί να είναι μόνο 6 επεισόδια όμως το γεγονός ότι ένα μέρος της σειράς είναι ντοκιμαντέρ δίνει στο όλο πρότζεκτ μία ιδιαίτερη πρόκληση στην πλοκή της σειράς. Οι χαρακτήρες πρέπει να αναπτυχθούν και να κάνουν τον θεατή να μπει στον ιδιαίτερο αυτόν κόσμο.
Το βάρος φυσικά έχει δοθεί στην δημιουργία και την εξέλιξη της αποικίας των ανθρώπων στον Άρη οπότε η εξέλιξη της ιστορίας κάθε χαρακτήρα έπρεπε να γίνεται αρμονικά και φυσικά να γίνεται ξεκάθαρο το ερώτημα αν όλα θα γίνουν για το καλό της επιστήμης ή του χρήματος και αν θα κάνουμε τα ίδια λάθη που κάναμε και στην Γη ή αν θα τα αποφύγουμε.
Ολόκληρο το καστ, έχει κάνει εκπαίδευση στην NASA μαζί με αληθινούς αστροναύτες για να μπορέσουν να χτίσουν σωστά τους χαρακτήρες τους και να μπορέσουν να κατανοήσουν τα προβλήματα που μπορεί να έχει κανείς στο διάστημα.
Η Hanna Seung (Jihae), είναι πρωταγωνίστρια της σειράς και καλείται να ηγηθεί της αποικίας Olympus και να αντιμετωπίσει τους νέους “επισκέπτες” της Lurkum αλλά και τις δικές της προσωπικές δυσκολίες που βιώνει. Στην δεύτερη σεζόν θα την δούμε να έχει διαφορετικές μάχες με τα συναισθήματά της.
Στην συνέχεια μιλήσαμε με τον διοικητή της Lurkum, Kurt Hurelle (Jeff Hephner). Αντίθετα με την Hanna, ο Kurt έχει πάει στον Άρη για να δουλέψει. δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η επιστημονική πλευρά της αποστολής. Ο σκοπός του είναι να μαζέψει λεφτά για την οικογένεια του.
Η Amelie Durand (Clementine Poidatz), είναι μία από τους επιστήμονες που βρίσκονται στην αποικία και καλείται κι εκείνη πέρα από τις δυσκολίες που υπάρχουν τόσο στον αφιλόξενο πλανήτη όσο και στην προσωπική της ζωή.
Τέλος οι περισσότεροι από τους ηθοποιούς δεν είχαν καμία σχέση με το διάστημα και την sci-fi κουλτούρα όμως μετά από την έρευνα που έκαναν για τον πλανήτη Άρη και με βασικό οδηγό τους το βιβλίο του Stephen Petranek “How We' ll Live On Mars” πλέον έχουν αναθεωρήσει για πολλά στην καθημερινότητα τους. Πλέον σκέφτονται περισσότερο τον πλανήτη και το χρέος που έχουμε όλοι μας για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επόμενες γενιές.
Και αν όλο αυτό σας μοιάζει μακρινό σενάριο, μάλλον δεν είναι. Σύμφωνα με τους περισσότερους συντελεστές της παραγωγής, η σειρά “Αρης” του National Geographic προσομοιώνει ζωές και προβλήματα από όσα πρόκειται να συμβούν μέσα στην επόμενη δεκαετία… Με την τεχνολογία που υπάρχει ήδη, μπορεί να γίνει πραγματικότητα όμως μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια υβριδική σειρά που σίγουρα θα μας κάνει να σκεφτούμε διαφορετικά. Όχι για τον Άρη αλλά για τον πλανήτη μας.