Το ταξίδι που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις το 2021! Αν ξεφορτωθούμε τον κορωνοϊό - Θέλει όμως κότσια
Η ορογένεση των Ιμαλαΐων.
Η μεγάλη οροσειρά των Ιμαλαΐων με υψόμετρο από 2400 έως πάνω από 8.800 μέτρα περιλαμβάνει μερικές από τις υψηλότερες κορυφές στον Κόσμο (Έβερεστ, Αναπούρνα, Μακάλου, Νταουλαγκίρι, Καντσεντζούγκα κ.α.). Το Έβερεστ με υψόμετρο 8.848 μέτρα είναι το ψηλότερο όρος της Γης.
Η οροσειρά των Ιμαλαΐων είναι αποτέλεσμα της κίνησης των Λιθοσφαιρικών Πλακών (Plate Tectonics).
Δυο ηπειρωτικές πλάκες συγκρούονται στο σημείο αυτό:
Η Ευρασιατική και η Ινδοαυστραλιανή.
Τι συμβαίνει όμως όταν έχουμε σύγκρουση δύο ηπειρωτικών πλακών, όπως η σύγκρουση της Ευρασιατικής με την Ινδοαυστραλιανή πλάκα, η οποία κινήθηκε προς Βορρά εκδιώκοντας την θάλασσα της Τηθύος που υπήρχε ανάμεσα τους..; Το αποτέλεσμα μίας τέτοιας σύγκρουσης είναι η ορογένεση, δηλαδή η γένεση ενός βουνού. Με τον τρόπο αυτόν σχηματίστηκαν τα Ιμαλάϊα. Η προς βορρά κίνηση της Ινδίας ξεκίνησε πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια. Στην σύγκρουση αυτή οφείλεται και η έντονη σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ιμαλαΐων.
Η χώρα.
Οι μεγαλύτεροι ποταμοί της περιοχής Κόσι, Ναράγιανι και Καρνάλι ρέουν από τα Ιμαλάια προς τον Νότο, και διαθέτουν μεγάλα αποθέματα υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Η χώρα έχει εκτεταμένα δάση που καλύπτουν το 1/3 της επιφάνειας της και μπορεί να αποδώσουν μεγάλες ποσότητες από ξυλεία, καυσόξυλα και φαρμακευτικά βότανα. Στα χαμηλότερα υψόμετρα υπάρχουν υγρά τροπικά δάση φυλλοβόλων που φιλοξενούν τίγρεις λεοπαρδάλεις, ελάφια, πιθήκους και λίγους ινδικούς ρινόκερους. Σε υψόμετρα πάνω από 1.200 μέτρα τα δάση είναι τόσο αειθαλή, όσο και φυλλοβόλα (βελανιδιές, σφενδάμια, μανόλιες) με μερικές λεοπαρδάλεις και αρκούδες να ζουν στις πλαγιές των κεντρικών Ιμαλαΐων. Σε υψόμετρο από 3.050 έως 3.650 μέτρα υπάρχουν δάση κωνοφόρων, όπου συναντώνται λαγοί, ελάφια, αντιλόπες και μικρά σαρκοφάγα ζώα. Το γνωστότερο είδος από τα ερπετά είναι η κόμπρα. Η βασιλική μάλιστα έχει μήκος που υπερβαίνει τα 4 μέτρα.
Το 90% των κατοίκων της χώρας είναι ινδουιστές, το 5% βουδιστές και το υπόλοιπο 5% πιστεύει σε άλλες θρησκείες. Οι Νεπαλέζοι Iνδοάρειας καταγωγής είναι η πλειονότητα του πληθυσμού, ενώ μία άλλη σημαντική μειονότητα είναι οι Θιβετονεπαλέζοι.
Παρόλο που το έδαφος είναι καλλιεργήσιμο σε λιγότερο από το 1/5 της έκτασης της χώρας και η γεωργική παραγωγικότητα πολύ χαμηλή, εν τούτοις το Νεπάλ είναι αυτάρκες σε τρόφιμα. Παράγονται ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι, πατάτες, ζαχαροκάλαμο, κεχρί και εκτρέφονται βοοειδή, βουβάλια, πρόβατα και κατσίκες.
O πληθυσμός της είναι περίπου 27 εκατομμύρια χωρισμένος σε 60 εθνότητες, γλώσσες και κάστες. Σήμερα εκδηλώνεται αστυφιλία κυρίως στην κοιλάδα του Κατμαντού.
Παιδιά της φυλής Γιούρκας |
Το Νεπάλ υποφέρει από τους σεισμούς.
Ως αποτέλεσμα της ορογένεσης των Ιμαλαΐων η περιοχή υποφέρει από σεισμούς και εκτός των θυμάτων που προκύπτουν, διακόπτεται συχνά και η προσπάθεια αναστήλωσης των μνημείων.
Οι φονικότεροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί στο Νεπάλ είναι οι παρακάτω:
Ιανουάριος 1934: Ένας από τους ισχυρότερους και τους καταστροφικότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς άφησε πίσω του 16.000 ανθρώπους νεκρούς στο Νεπάλ αλλά και τις περιοχές της Ινδίας που συνορεύουν με αυτό.
Ιούλιος 1980: Ένας σεισμός 6.5 ρίχτερ που είχε το επίκεντρό του στο δυτικό Νεπάλ, άφησε πίσω του περισσότερα από 100 θύματα, κατέστρεψε περιουσίες και αγροτικές εκτάσεις.
Ο σεισμός του 1993 ήταν ένας ήπιος σεισμός που επηρέασε κυρίως το κεντρικό και το δυτικό Νεπάλ και άφησε πίσω του έναν νεκρό.
Ακόμη ένας σεισμός ακολούθησε το 1994 στο κεντρικό -δυτικό τμήμα του Νεπάλ, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες τραυματίες και περισσότερα από 80.000 κατεστραμμένα κτίρια, ευτυχώς όμως δεν υπήρξαν νεκροί. Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν ήρεμα για πολίτες του Νεπάλ, καθώς ένιωσαν την γη να σείεται το 2001, όταν δυο άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους, ενώ σε άλλους σεισμούς το 2002 τραυματίστηκαν 50 άνθρωποι και το 2003 σκοτώθηκαν άλλοι δύο.
Σεπτέμβριος 2011: Ένας ακόμη φονικός σεισμός 6.9 ρίχτερ σημειώθηκε και στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους στο Νεπάλ και την Ινδία. Δεκάδες κτίρια κατέρρευσαν από τους μετασεισμούς, ενώ έγινε αισθητός 42 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρό του στην νοτιοανατολική Ινδία.
25η Απριλίου και 12η Μαΐου 2015: Εξαιτίας του Εγκέλαδου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 8.600 άνθρωποι και καταστράφηκαν ολόκληρες πόλεις. Οι ναοί στο Κατμαντού, είχαν υποστεί ζημιές από τον σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ. Χιλιάδες άνθρωποι αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τον κίνδυνο των μουσώνων. Περίπου 160.000 σπίτια και 1.383 σχολεία καταστράφηκαν στους σεισμούς της 25ης Απριλίου και της 12ης Μαΐου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ενώ η κυβέρνηση υπολόγισε τον αριθμό των κατεστραμμένων κατοικιών σε 300.000. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεκροί στο Νεπάλ από τους δύο σεισμούς έφτασαν τους 8.629.
Το πρώτο διάστημα που ακολούθησε τους σεισμούς, ειδικοί προσπάθησαν να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τραύματα που υπέστησαν. Άνοιξαν και πάλι στο Νεπάλ τα ιστορικά μνημεία μετά από τους δύο ισχυρούς σεισμούς, που άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς. Η κυβέρνηση επιχείρησε με αυτόν τον τρόπο να φέρει πίσω τους τουρίστες που αποχώρησαν. Το υπουργείο Τουρισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα ανακοίνωσε ότι έξι από τα μνημεία της UNESCO που είχαν κλείσει άνοιξαν και πάλι για το κοινό.
Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας εδώ