Το ημερολόγιο έγραφε 9 Ιουνίου 1940! Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει με την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία στις 1 Σεπτεμβρίου 1939. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα από τις 10 Μαΐου, βγάζει λόγο στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Σε αυτή την ομιλία γνωστή και ως «We shall fight on the beaches» ελληνιστί «θα πολεμήσουμε στις ακτές» , ο μεγάλος ηγέτης έπρεπε να προετοιμάσει το αγγλικό κοινό για την πτώση της Γαλλίας στον πόλεμο ( λίγο αργότερα, στις 25 Ιουνίου, η Γαλλία υπέγραψε ανακωχή με τη Γερμανία), προειδοποιώντας για μια πιθανή απόπειρα εισβολής από τη ναζιστική Γερμανία. Όπερ και εγένετο έναν μήνα αργότερα!!!
Στις 10 Ιουλίου 1940 αρχίζει η «Μάχη της Αγγλίας», όπως την ανέφερε ο Τσώρτσιλ σε εκείνο τον λόγο, με την αεροπορία ης Ναζιστικής Γερμανίας, της Λουφτβάφε (Luftwaffe), να προσπαθεί να εκμηδενίσει τη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF, Royal Air Force) για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η «Επιχείρηση Θαλάσσιος Λέων» (γερμανικά: «Seelöwe»), που προέβλεπε την απόβαση των γερμανικών δυνάμεων στα βρετανικά νησιά.
Η μάχη θα διαρκέσει 114 ημέρες και οι προσπάθειες του Χίτλερ πέφτουν στο κενό, αφού η βρετανική αεροπορία απέκρουσε ηρωικά τη γερμανική εισβολή με τους Βρετανούς πιλότους με ανεβασμένο ηθικό να κάνουν πράξη τα λόγια του Τσώρτσιλ. «Δεν θα παραδοθούμε ποτέ».
Και μάλιστα οι Άγγλοι νίκησαν στην πρώτη, ιστορικά, μάχη μεταξύ αμιγώς αεροπορικών δυνάμεων, έχοντας μειονέκτημα. Η Λουφτβάφφε διέθετε υπεροπλία σε αριθμό αεροσκαφών και ήταν θεωρητικά πολύ πιο ισχυρή από την αντίπαλό της, όπως 1015 βομβαρδιστικά οριζόντιας ρίψης των τύπων Ντορνιέ Do-17, Do-172 και Do-215, Χένκελ He-111 και Γιούνκερς Ju- 88, 346 βομβαρδιστικά κάθετης εφόρμησης Γιούνκερς Ju-87 (τα επονομαζόμενα «Στούκας»), 933 μονοκινητήρια καταδιωκτικά Μέσσερσμιτ Bf-109 και 375 δικινητήρια μαχητικά Μέσσερσμιτ Bf-110.
Ο Χίτλερ ήλπιζε ότι απλά και μόνο οι τρομοκρατικοί βομβαρδισμοί (Terrorangiff) κατά του Λονδίνου θα φόβιζαν τόσο πολύ τους Άγγλους, ώστε αυτοί θα εκλιπαρούσαν για συνθηκολόγηση. Λογάριαζε όμως χωρίς τον Τσώρτσιλ που με τις κινήσεις του η πολεμική αεροπορία της Αγγλίας είχε εξοπλιστεί από τις 25 Μαΐου με 325 νέα καταδιωκτικά αεροσκάφη, η παραγωγή των οποίων δεν σταμάτησε ούτε κατά τη διάρκεια της σκληρής δοκιμασίας του Νησιού από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς.
Ο Χίτλερ παραιτήθηκε από τον «Θαλάσσιο Λέοντα», αν και θα συνεχίζονταν οι νυκτερινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά του Λονδίνου και άλλων βρετανικών πόλεων, για μερικές ακόμη εβδομάδες. Στις 16 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε πως η Ομάδα Στρατιών Β, η οποία προοριζόταν για την επιχείρηση απόβασης στην Αγγλία, θα μεταφερόταν στην Ανατολή.
Στα δύο μουσεία της RAF, στο Κόσφορντ (Cosford) και στο Λονδίνο, μαζί με τα άλλα εκθέματα, οι επισκέπτες μπορούν να δούνε τα αεροσκάφη-πρωταγωνιστές της μάχης της Αγγλίας, όπως Σπιτφάιρ, Χαρικέιν, Μπρίστολ Μπλέναιμ, Γουέλλινγκτον, Μέσσερσμιτς, Στούκας, Χάινκελ, Fiat CR.42).
Η μάχη της Αγγλίας ενέπνευσε το βρετανικό συγκρότημα της NWOBHM (New Wave of British Heavy Metal), Iron Maiden που το 1984, στον δίσκο Powerslave, συμπεριέλαβε ένα τραγούδι αφιερωμένο στην RAF. Το τραγούδι ονομάζεται Aces High, το οποίο αποτελεί προοίμιο του δίσκου .
«H έναρξη του “Powerslave” δεν ξεπεράστηκε ποτέ κι από κανέναν. Το μόνο πράγμα που πετάει πιο ψηλά από τα βρετανικά Spitfire είναι η φωνή του Dickinson. Ακόμα μεγαλύτερο ρίγος όταν προηγείται ο λόγος του Tσώρτσιλ στα live», αναφέρει ο Νίκος Τραγάκης για το κομμάτι στην ελληνική έκδοση του ελληνικού “Metal Hammer”.