Το τελευταίο ντοκιμαντέρ του Viasat History, που κάνει πρεμιέρα στις 19 Ιουνίου στις 22:10 δεν αφορά τη γνωστή ιστορία της Γκρέις Κέλι που συντάραξε τον κόσμο όταν αποχώρησε από το Χόλυγουντ για να παντρευτεί τον Πρίγκιπα του Μονακό, αλλά επικεντρώνεται στην αγνοούμενη περιουσία της.
Μετά τον θάνατό της, το μόνο που απέμεινε ήταν 10.000 δολάρια και ένα αγρόκτημα στην Ιρλανδία. Στο ντοκιμαντέρ «Τα χαμένα εκατομμύρια της Γκρέις Κέλι» ένας γκουρού της οικονομικής επιστήμης προσπαθεί να ανακαλύψει πόσα χρήματα κέρδισε η Γκρέις Κέλι κατά τη διάρκεια της ενεργής σταδιοδρομίας της στην υποκριτική, αν είχε κρυφά περιουσιακά στοιχεία στην κατοχή της και πώς έπεσε θύμα της αντιμετώπισης με δύο μέτρα και δύο σταθμά του Χόλυγουντ.
Στο απόγειο της καριέρας της στο Χόλυγουντ, είχε προσελκύσει εκατομμύρια θαυμαστών. Όλοι ήθελαν να μοιάζουν με την Γκρέις, κάτι που αποδείχτηκε εξαιρετικά προσοδοφόρο για την ίδια. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η αξία της Γκρέις Κέλι προσέγγιζε τα 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ποσό που την αναδείκνυε ως μία από τις υψηλότερα αμειβόμενες γυναίκες της Αμερικής. Όταν όμως παντρεύτηκε τον πρίγκιπα πλέι-μπόι, η καριέρα της τέλειωσε σχεδόν εν μία νυκτί. Και όταν αποβίωσε, δεν απέμεινε τίποτα από την περιουσία της. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια, ωστόσο, στη διαθήκη της, με χρονολογία εκτέλεσης το 1975, δηλωνόταν ότι τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία της άξιζαν μόλις 10.000 δολάρια ΗΠΑ. Η μητέρα της, η οποία πέθανε χρόνια μετά από την Γκρέις, άξιζε πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια.
Η Κέλι, πέραν του ότι είχε μια προβληματική σχέση με τον πατέρα της, ήταν και ξεροκέφαλη, με αποτέλεσμα να απαρνηθεί την οικογενειακή περιουσία, αποφασισμένη να κερδίσει τα δικά της χρήματα. Μετά από μια σύντομη και επιτυχημένη καριέρα στο μόντελινγκ, γρήγορα συνέχισε την πορεία της και κατέκτησε το Χόλυγουντ. Ήταν μόλις 23 ετών όταν πρωταγωνίστησε στην ταινία High Noon (Το Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές) στο πλευρό του Γκάρι Κούπερ. Ο ρόλος αυτός της χάρισε το συμβόλαιο με την MGM. Η Γκρέις αμειβόταν με 750 δολάρια την εβδομάδα και αν ολοκλήρωνε τρεις ταινίες σε έναν χρόνο, κέρδιζε μπόνους 20.000 δολαρίων. Είχε λοιπόν τις προϋποθέσεις να κερδίσει 273.000 δολάρια μέσα σε επτά χρόνια. Όταν βραβεύτηκε με Όσκαρ για την ταινία Η χωριατοπούλα (The Country Girl), τα έσοδά της εκτοξεύθηκαν, φτάνοντας τα 250.000 δολάρια τον χρόνο. Αυτά τα κέρδη απουσιάζουν από τη διαθήκη της.
Και τότε, συνάντησε τον πρίγκιπά της και όλα άλλαξαν. Ίσως να νόμισε ότι αν παντρευόταν έναν πραγματικό πρίγκιπα, η ζωή της θα έμοιαζε με παραμύθι. Όμως, έκανε λάθος. Ο γάμος της δεν ήταν παραμυθένιος και στο τέλος δεν έζησαν αυτοί καλά. Γιατί όμως, η απόφαση να παντρευτεί τον Ρενιέ Γ΄ και να γίνει μέλος της βασιλικής οικογένειας του Μονακό κόστισε στην Γκρέις Κέλι εκατομμύρια δολάρια;
Ο γάμος είχε ένα τίμημα. Η Γκρέις έπρεπε να καταβάλει προίκα, και συγκεκριμένα 2 εκατομμύρια δολάρια. Εικάζεται ότι το 1 εκατομμύριο πληρώθηκε από τις οικονομίες της ίδιας της Γκρέις και ότι το άλλο εκατομμύριο αφαιρέθηκε από την ενδεχόμενη κληρονομιά της. Δεν ήθελε να στραφεί στον πατέρα της για την πληρωμή της προίκας και από τη στιγμή που την κατέβαλε η ίδια, δημιούργησε ένα σημαντικό έλλειμα στην προσωπική περιουσία της από το μόντελινγκ και την υποκριτική. Ωστόσο, ως πριγκίπισσα είχε πρόσβαση σε αμύθητα πλούτη.
Η νέα της πριγκιπική ιδιότητα όμως σήμαινε ότι έπρεπε να ερμηνεύσει έναν πολύ διαφορετικό ρόλο. Ως σταρ του κινηματογράφου, η Γκρέις είχε απολαύσει τεράστια ελευθερία. Είχε φίλους και ερωτικές σχέσεις, ως πριγκίπισσα όμως, όφειλε να υπηρετεί τη βασιλική οικογένεια, καταπιέζοντας τις δικές της επιθυμίες. Η Γκρέις Κέλι έμοιαζε να έχει παγιδευτεί σε ένα χρυσό κλουβί. Ήθελε να επιστρέψει στους προβολείς του Χόλυγουντ, η βασιλική οικογένεια όμως, δεν της το επέτρεπε, γιατί η φήμη και η επωνυμία της είχαν μετατρέψει το Μονακό σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας για εκατομμυριούχους. Κάθε πλούσιος άντρας και κάθε πλούσια γυναίκα ήθελαν να ζήσουν εκεί.
Ο θάνατός της το 1982, συγκλόνισε ολόκληρη την υφήλιο. Σύμφωνα με τη διαθήκη της, το μόνο που απέμεινε ήταν ένα μικρό χρηματικό ποσό και ένα αγρόκτημα στην Ιρλανδία. Πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της να κληροδοτήθηκε στα παιδιά της, στο Παλάτι του Μονακό και στο φιλανθρωπικό της ίδρυμα.
Ωστόσο, το φιλανθρωπικό ίδρυμα Princess Grace Foundation, το οποίο στηρίζει παιδιά με ασθένειες και νεαρούς καλλιτέχνες, συνεχίζει να αποδίδει εκατομμύρια σε φιλανθρωπίες, χρόνια μετά τον θάνατό της. Τα χρήματα προέρχονται από την παροχή δικαιωμάτων χρήσης του ονόματος και της εικόνας της Γκρέις Κέλι σε επωνυμίες πολυτελείας. Τελικά λοιπόν, η Γκρέις Κέλι άφησε πίσω της μια σπουδαία κληρονομιά – τις εμβληματικές ταινίες της, τη χαρισματική μορφή της και μια επιτυχημένη φιλανθρωπική δράση.
Το «Τα χαμένα εκατομμύρια της Γκρέις Κέλυ» εξερευνά περαιτέρω τα μυστικά μιας πριγκίπισσας που κάποτε υπήρξε είδωλο του Χόλυγουντ – αποκλειστικά από το Viasat History.