Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011, ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία χτύπησε τις ανατολικές ακτές της χώρας. Ο εγκέλαδος των 9.0 βαθμών ήταν τόσο ισχυρός που μετατόπισε τη Γη από τον άξονά της προκαλώντας τσουνάμι 15 μέτρων, εξαφανίζοντας ολόκληρες πόλεις από τον χάρτη.
Στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, το γιγαντιαίο κύμα διέλυσε τους προστατευτικούς μηχανισμούς και προκάλεσε την έκρηξη και των τριών πυρήνων των αντιδραστήρων του Φουκουσίμα Νταΐτσι. Μέσα σε μια νύχτα, 460.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν, αφήνοντας πίσω τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους σε ερημωμένες, καθηλωμένες στον χρόνο πόλεις-φαντάσματα.
Πάνω από δύο δεκαετίες αργότερα, οι πόλεις που κάποτε εγκαταλείφθηκαν από τους ανθρώπους εξακολουθούν να θεωρούνται ακατάλληλες για διαβίωση, αλλά τα ζώα που ζουν έχουν διαφορετική άποψη. Το «Φουκουσίμα: η φύση στη ζώνη κινδύνου» αποκαλύπτει τη ζωή σε μια ζώνη πυρηνικής καταστροφής, ακολουθώντας μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων καθώς ερευνούν τα ζώα που αψηφούν κάθε αντιξοότητας επιβιώνοτας στο τοξικό τοπίο.
Αυτό το συναρπαστικό, μοναδικό ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα στο κανάλι Viasat Nature σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στις 5 Νοεμβρίου στις 20:00. Το «Φουκουσίμα: η φύση στη ζώνη κινδύνου» ακολουθεί μια ομάδα παγκοσμίου φήμης επιστημόνων, καθώς επιστρέφει στην επικίνδυνη πυρηνική ζώνη που η άγρια ζωή της Φουκουσίμα έχει ανακτήσει ως δική της. Η ταινία αποκαλύπτει μυστικά της φύσης για το πώς ορισμένα ζώα είναι σε θέση όχι απλώς να επιβιώνουν αλλά και να ευδοκιμούν. Οι ειδικοί χρησιμοποιούν ανιχνευτές, δορυφόρους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ειδικές κάμερες για να παρατηρήσουν και να μελετήσουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
Από το τρομακτικό αγριογούρουνο μέχρι το επιδέξιο ιαπωνικό ποντίκι, οι επιστήμονες εξετάζουν ποια είναι η επίδραση της ακτινοβολίας στα είδη που ζουν εκεί, από τη συμπεριφορά και την εμφάνισή τους μέχρι τη γενετική τους δομή, παρέχοντας σπάνια και εκπληκτικά στοιχεία για μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια της φύσης σήμερα. Στο τέλος της αποστολής, η ομάδα υπολογίζει πόσα ακριβώς είδη ζουν υπό τη σκιά της Φουκουσίμα και απαντά στο ερώτημα που βρίσκεται στην καρδιά της έρευνας: «Τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή μετά από μια πυρηνική έκρηξη;».
Το «Φουκουσίμα: η φύση στη ζώνη κινδύνου», που κάνει πρεμιέρα στο Viasat Nature στις 5 Νοεμβρίου στις 20:00, εξερευνά το άγριο, το επικίνδυνο και το εκπληκτικό, σε ένα πραγματικά ξεχωριστό ντοκιμαντέρ.