Ξεσήκωσαν τα πλήθη οι Μωμόγεροι με τις εντυπωσιακές στολές τους, τον ρυθμό την μουσική και τον χορό τους, βάζοντας την δική τους πινελιά στο εορταστικό κλίμα του Δήμου Κοζάνης, όπου ήθη έθιμα και παραδόσεις πρωταγωνιστούν.
Με το έθιμο που αναβιώνει το 12ημερο των γιορτών, στα χωριά των κατοίκων ποντιακής καταγωγής, παραμένοντας ανέγγιχτο στο χρόνο. Με σύμμαχο τον καλό καιρό οι μωμόγεροι ξεκλείδωσαν την ψυχή των πιστών του εθίμου και των επισκεπτών της πόλης με το γέλιο την σάτιρα και το κέφι τους, προσκαλώντας τον κόσμο να μυηθεί στην μυσταγωγία ενός εθίμου που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ένα πρώτο κάλεσμα από τους Μωμόγερους έγινε από τις πολυπληθής ομάδες των πολιτιστικών συλλόγων Αγίου Δημητρίου Ρυακίου, Σκήτης και Πρωτοχωρίου, που βρέθηκαν στην πλατεία της Κοζάνης που θα το αναβιώσουν την περίοδο των γιορτών στα χωριά τους.
Ένα έθιμο απόλυτα ταυτισμένο με την παράδοση της περιοχής που ζωντανεύει από την πρώτη μέρα των Χριστουγέννων έως και τα Φώτα, όπου οι πρωταγωνιστές του ξορκίζουν το κακό, και υποδέχονται την νέα χρονιά μέσα από ένα δρώμενο που οι 12 χορευτές, ο γέρος, η νύφη ο γιατρός και ο διάβολος είναι τα πρόσωπα σ ένα θέατρο δρόμου με πολλούς συμβολισμούς.
Η πόλη γέμισε από τους ήχους της ποντιακής λίρας του αγγείου με το νταούλι να δίνει τον σύνθημα για τον ρυθμικό χορό, με το δρώμενο να εξελίσσεται από τους πρωταγωνιστές, διατηρώντας το αναλλοίωτο στο χρόνο παραμένοντας αναλλοίωτο στο χρόνο. Ένα έθιμο απόλυτα ταυτισμένο με την παράδοση της περιοχής που ζωντανεύει από την πρώτη μέρα των Χριστουγέννων έως και τα Φώτα, που οι πρωταγωνιστές του ξορκίζουν το κακό και υποδέχονται την νέα χρονιά.
Μέχρι και τα Θεοφάνια οι ομάδες των Μωμόγεροι θα εμφανίζονται σε όλη την Δυτική Μακεδονία στα προσφυγοχώρια χωριά, όπου μέσα από το δρώμενο εξελίσσονται φαιδρές καταστάσεις.